π. Ανδρέας Κονάνος: “Μαμά, μπαμπά, μην βιαστείτε να χωρίσετε”

Ο πατέρας Ανδρέας Κονάνος είναι ένας πεφωτισμένος ιερέας και ένας χαρισματικός ομιλητής με δικό του στυλ και βιωματική πάντοτε αφήγηση που έχει καταφέρει να φέρει τους ανθρώπους στην Εκκλησία χάρη στη ζωντάνια, τη γοητεία και την αλήθεια του λόγου του. Είναι ένας άνθρωπος που ξέρει πώς να μιλήσει στη καρδιά αλλά και το μυαλό όλων μας και έχει πολλά να μας προσφέρει μέσα από τα διδάγματά του.

Σε μια από τις τελευταίες του αναρτήσεις καταπιάνεται με τα ζευγάρια που πολλές φορές παίρνουν βεβιασμένα την απόφαση να χωρίσουν. Γιατί αγάπη δεν σημαίνει να λακίζεις με τις πρώτες δυσκολίες και τις δευτέρες, αλλά να μπορείς να αλλάζεις για τον άλλον και για την ίδια την εξέλιξη της σχέσης.

Ας ακούσουμε τι έχει να μας πει

ΜΗ ΒΙΑΣΤΕΙΣ ΝΑ ΧΩΡΙΣΕΙΣ!

«Δεν έχω κίνητρο να συνεχίσουμε μαζί. Θα χωρίσουμε».

Το έχεις σκεφτεί ποτέ έτσι; Ο γάμος θέλει διαρκή ανανέωση. Θέλει εκτίμηση του ενός στον άλλο. Να θαυμάζεις τη γυναίκα σου! Να θαυμάζεις τον άντρα σου!

Εγγύτητα, ενότητα, «αυτοκόλλητοι», αλλά και απόσταση και ελεύθερο ζωτικό χώρο.

Τρόπο καλό. Όχι λόγια απότομα, προσβλητικά. Το τζάκι θέλει ανανέωση, καινούργια ξύλα, να μη σβήσει η φλόγα της φωτιάς. Αλλιώς, θα έρθει ο πονοκέφαλος. Ο πόνος στο στομάχι. Συχνά, και συμπτώματα καρκίνου.

Αυπνίες. Εφιάλτες. Πέφτουν μαλλιά. Χάνεις μυαλά.

Πρέπει να γίνει κάτι σοβαρό, να μην κυλάει έτσι η ζωή. Δεν σου αξίζει μια τόσο απαίσια ζωή. Δεν γεννήθηκες εσύ για αυτό. Κάνε ό, τι καλύτερο μπορείς. Καθρεφτίσου στην αλήθεια της σχέσης σου.

Άσε την επιθετικότητα, δεν βγάζει πουθενά.

Δες αν κάπου φταις κι εσύ. Λέω, «αν».

Πες πιο πολλά «ευχαριστώ». Χαμογέλα περισσότερο. Ο άλλος, δεν είναι δεδομένος.

Δεν σου χρωστάει. Υπήρχε εποχή που εσείς οι δύο ήσασταν δυο ξένοι. Και σμίξατε. Και χαρήκατε τρελά.

Και μετά βαρεθήκατε και σφαχτήκατε. Ψάξε να βρεις τι στα αλήθεια φταίει. Δούλεψε μέσα σου, κυρίως στον τομέα αυτό που λέγεται «αυτογνωσία».