Παιδί πέθανε από εγκεφαλοφάγα αμοιβάδα: Τι πρέπει να γνωρίζουμε για τον μικροοργανισμό

Ενα παιδί πέθανε πιθανότατα από μια σπάνια λοίμωξη που προκλήθηκε από αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο, αφού κολύμπησε σε ένα ποτάμι, δήλωσαν υγειονομικοί αξιωματούχοι στις ΗΠΑ.

Το παιδί είχε πάει για μπάνιο στον ποταμό Ελκχορν, στην ανατολική Νεμπράσκα, στις 8 Αυγούστου και εμφάνισε συμπτώματα περίπου πέντε ημέρες αργότερα, σύμφωνα με το Skynews.

Οδηγήθηκε στο νοσοκομείο εντός 48 ωρών από την έναρξη των συμπτωμάτων και πέθανε 10 ημέρες αργότερα.

Οι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν σε συνέντευξη Τύπου την Πέμπτη ότι οι γιατροί πιστεύουν ότι το παιδί πέθανε από πρωτοπαθή μηνιγγοεγκεφαλίτιδα, μια συνήθως θανατηφόρα λοίμωξη που προκαλείται από την αμοιβάδα naegleria fowleri (σ.σ. γνωστή ως αμοιβάδα που τρώει τον εγκέφαλο)

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC) διεξάγουν ελέγχους για να επιβεβαιώσουν την αιτία της μόλυνσης.

Τί είναι η Neigleria fowleri

Πρόκειται για ένα παράσιτο και συγκεκριμένα αμοιβάδα ( μονοκύτταρος οργανισμός που δεν φαίνεται με γυμνό μάτι ), η οποία εντοπίζεται κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε σημεία που λιμνάζει και θερμαίνεται γλυκό νερό ( π.χ λίμνες

Πώς μεταδίδεται;

Μεταδίδεται με απότομη είσοδο νερού στη ρινική κοιλότητα, όπως σε βουτιά ή κατάδυση. Δεν απειλεί τους λουόμενους όταν απλά κολυμπούν και ΔΕΝ μεταδίδεται με την κατάποση. Σε πισίνες μπορεί να βρεθεί ΜΟΝΟ εάν ο καθαρισμός της πισίνας και οι συνθήκες υγιεινής είναι ελλιπείς. Επίσης, δεν μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο.

Τα συμπτώματα

Τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανίσει ένας ασθενής είναι έντονος πονοκέφαλος, υψηλός πυρετός, ναυτία και εμετοί, καθώς και επιληπτικές κρίσεις.

Πώς γίνεται η διάγνωση;

Απαιτείται εξειδικευμένο εργαστήριο και εξετάσεις ( οσφυονωτιαία παρακέντηση, βιοψία ). Είναι εξαιρετικά δύσκολη.

Πόσο συχνή είναι;

Είναι εξαιρετικά σπάνια. Παρόλα αυτά , περιστατικά έχουν περιγράφει σε διάφορα μέρη του κόσμου, με δύο περιστατικά στις ΗΠΑ μέσα σε διάστημα δύο εβδομάδων.

Διαβάστε επίσης:

Voucher για παιδικούς σταθμούς: Την Τρίτη τα προσωρινά αποτελέσματα για τους δικαιούχους

Καν’τε μία βόλτα στην… Χαμένη Ατλαντίδα και συζητήστε με τον Πλάτωνα (βίντεο)

7χρονη παρέλυσε μετά από φρικτό ατύχημα σε κολύμπι – Σε θαύμα ελπίζουν οι γονείς της