Παιδίατρος: Προσοχή στις μαργαριτοειδείς κύστες που ταλαιπωρούν συχνά τα μωράκια

Παιδίατρος: Προσοχή στις μαργαριτοειδείς κύστες που ταλαιπωρούν συχνά τα μωράκια

Ο παιδίατρος Κυριάκος Δουλγέρης με ανάρτησή του προειδοποιεί τους γονείς νεογέννητων κυρίως παιδιών για μια συχνή αλλά συνάμα άγνωστη δερματική βλάβη που εμφανίζεται στον ουρανίσκο.

Τα Μαργαριτάρια του Epstein

Αν λοιπόν παρατηρήσετε μικρές λευκές κύστες στο μέγεθος κεφαλής καρφίτσας στη μέση του ουρανίσκου του μωρού σας, μην ανησυχείτε και απευθυνθείτε στον παιδίατρό σας. Πρόκειται για τα “Μαργαριτάρια του Epstein” ή αλλιώς τις Μαργαριτοειδείς κύστες που αποτελούν ένα φυσιολογικό εύρημα και εξαφανίζονται σταδιακά μόνες τους.

Παιδίατρος: Προσοχή στις μαργαριτοειδείς κύστες που ταλαιπωρούν συχνά τα μωράκια

Όπως εξηγεί ο κ. Δουλγέρης οι εν λόγω κύστες εμφανίζονται στη μέση γραμμή της υπερώας (ουρανίσκος) και κάποιες φορές στα ούλα. Μπορεί να είναι μία ή περισσότερες. Περιγράφηκαν για πρώτη φορά από τον Epstein το 1880 γι’ αυτό και πήραν το όνομά του. Προκαλούνται από παγιδευμένο επιθήλιο κατά την εμβρυική ανάπτυξη της υπερώας.Είναι καλοήθεις και ανώδυνες. Ο οργανισμός τις απορροφά σταδιακά και εξαφανίζονται τελείως μέσα σε λίγες εβδομάδες.  Ο γιατρός θα ξεχωρίσει τις μαργαριταροειδείς κύστεις από άλλες πιθανές βλάβες του στόματος. Δεν απαιτείται καμία θεραπευτική παρέμβαση.

Διαβάστε επίσης:

Το πιο πρόωρο μωρό του κόσμου -με 0% πιθανότητες επιβίωσης- γιόρτασε τα πρώτα του γενέθλια!

Πώς να κάνω το μωρό μου να ρευτεί ΣΩΣΤΑ για να μην πνιγεί στον ύπνο του

Πρώιμη θηλαρχή: Ο παιδίατρος συμβουλεύει για την εμφάνιση στήθους σε νηπιάκια