Παιδικός καρκίνος: Η Ελλάδα μέσω της “Φλόγας” θα συμμετέχει στα διεθνή πρωτόκολλα θεραπείας

Η Ελλάδα συμμετέχει στην εφαρμογή και διενέργεια των Διεθνών Συνεργατικών Πρωτοκόλλων Θεραπείας για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Η Φλόγα αναλαμβάνει να εξασφαλίσει τους οικονομικούς πόρους για τη συμμετοχή της ΕΕΠΑΟ (Ελληνική Εταιρεία Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας) στα πρωτόκολλα θεραπείας παιδιών και εφήβων, η οποία δίνει πρόσβαση σε προηγμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις που έως τώρα δεν ήταν διαθέσιμες στη χώρα μας.

Στην κοινή συνέντευξη τύπου του Συλλόγου Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» και της Ελληνικής Εταιρείας Παιδιατρικής Αιματολογίας Ογκολογίας (ΕΕΠΑΟ) ανακοινώθηκε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της Φλόγας και της ΕΕΠΑΟ με στόχο την ένταξη και ισότιμη συμμετοχή της ΕΕΠΑΟ στην εφαρμογή και διενέργεια των Διεθνών Συνεργατικών Πρωτοκόλλων Θεραπείας για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας.

Ένα σωτήριο πρόγραμμα

Η Φλόγα αναλαμβάνει να εξασφαλίζει τους οικονομικούς πόρους που απαιτούνται για να καλυφθεί το κόστος συμμετοχής, το οποίο αναμένεται να ξεπεράσει τις 600.000€ σε βάθος πενταετίας, καθώς και το ετήσιο τακτικό κόστος λειτουργίας του προγράμματος. Στο πλαίσιο αυτό, υπέβαλλε αίτηση για ένταξη του έργου στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Αττικής 2014-2020.

Η ΕΕΠΑΟ αναλαμβάνει να εφαρμόσει και να εποπτεύει το πρόγραμμα και φέρει την αποκλειστική επιστημονική ευθύνη της σωστής εφαρμογής της σχετικής νομοθεσίας.

Στα πρωτόκολλα θα συμμετέχουν τα μέλη της ΕΕΠΑΟ σε όλα τα Παιδιατρικά Αιματολογικά Ογκολογικά Κέντρα της χώρας μας.

Εξατομικευμένη αντιμετώπιση κάθε παιδιού

Με τη συμμετοχή στα πρωτόκολλα θεραπείας, τα παιδιά στην Ελλάδα θα δέχονται ακριβώς την ίδια φροντίδα όπως κάθε άλλο παιδί σε κάθε προηγμένη χώρα. Η διάγνωση και η σταδιοποίηση της νόσου θα συζητείται σε πραγματικό χρόνο (ταυτόχρονα) με όλες τις συνεργατικές ομάδες διεθνώς και με χρήση πρωτοπόρων διαγνωστικών τεχνικών που δεν είναι άμεσα διαθέσιμες στη χώρα μας. Η θεραπεία θα καθορίζεται και θα επαναπρογραμματίζεται βάσει των δεδομένων του κάθε πρωτοκόλλου και θα αναπροσαρμόζεται σε πραγματικό χρόνο για κάθε παιδί ξεχωριστά.

Τα πρωτόκολλα θεραπείας έχουν ως στόχο την ανεύρεση νέων προγνωστικών παραγόντων για ακριβέστερη διάγνωση και κατηγοριοποίηση, που θα οδηγήσει σε πιο εξατομικευμένη αντιμετώπιση των ασθενών και κατ΄επέκταση σε περαιτέρω βελτίωση του ποσοστού επιβίωσης και της ποιότητας ζωής, μέσω της μείωσης των παρενεργειών της θεραπείας. Επιπλέον, δοκιμάζουν νέους συνδυασμούς φαρμάκων και καινοτόμα φάρμακα, με σημαντικά οφέλη για τους ασθενείς, χωρίς οικονομική επιβάρυνση για το σύστημα υγείας.

Πολλάπλά οφέλη από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα

Την εκδήλωση άνοιξε ο κ. Αντώνης Καττάμης, Πρόεδρος της ΕΕΠΑΟ, ο οποίος ανέφερε ότι κάθε χρόνο στη χώρα μας νοσούν από καρκίνο περίπου 300 παιδιά τα οποία αντιμετωπίζονται από τα μέλη της ΕΕΠΑΟ με αποτελέσματα που συναγωνίζονται τα καλύτερα της Ευρώπης. Εξήγησε ότι τα ελληνικά κέντρα ακολουθούν μεν, αλλά δεν συμμετέχουν επίσημα στα πρωτόκολλα θεραπειών, στόχος που θα επιτευχθεί με την υποστήριξη της Φλόγας.

Τόνισε πως τα οφέλη θα είναι πολυδιάστατα, καθώς πέρα από την πρόσβαση σε πρωτοποριακές μεθόδους και θεραπείες και την άμεση επικοινωνία με μεγάλο δίκτυο γιατρών, παράλληλα θα αναγνωριστεί το υψηλό επίπεδο της ελληνικής ιατρικής και η χώρα μας θα συμμετέχει στην παραγωγή γνώσης.

Τέλος, επισήμανε πως η ΕΕΠΑO έχει κάνει μακροχρόνια προεργασία και τα μέλη της έχουν τη γνώση και την εμπειρία να αντεπεξέλθουν στις υψηλές απαιτήσεις για τη σωστή διεξαγωγή και εφαρμογή των πρωτοκόλλων – κλινικών μελετών.

Διεθνείς ομάδες θα συνεργάζονται για την πληρέστερη θεραπεία

Η κ. Μαρία Τρυφωνίδη, Πρόεδρος της Φλόγας, αφού αναφέρθηκε σύντομα στο έργο της Φλόγας, τόνισε ότι η συμμετοχή της χώρας μας στα Διεθνή Πρωτόκολλα Θεραπείας αποτελεί προτεραιότητα για τη Φλόγα. Εξήγησε πόσο σημαντική είναι για την οικογένεια η δυνατότητα πρόσβασης σε προηγμένες θεραπείες και η λήψη αποφάσεων για τη θεραπεία από διεθνείς συνεργατικές ομάδες, χωρίς να χρειάζεται να καταφύγουν στο εξωτερικό. Ευχαρίστησε τους γιατρούς που δίνουν την ψυχή τους στα παιδιά με προσωπικό κόστος και έχουν τη διάθεση να αναλάβουν τον φόρτο εργασίας για τη συμμετοχή στα πρωτόκολλα και τόνισε ότι η Φλόγα είναι έτοιμη να αναλάβει το οικονομικό βάρος και να εξασφαλίσει τους απαραίτητους οικονομικούς πόρους. Τέλος, ευχαρίστησε τον κάθε Έλληνα πολίτη που στηρίζει το έργο της Φλόγας με όποιον τρόπο μπορεί.