Πανελλήνιες 2020: Ο σχολιασμός της ΟΕΦΕ για τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά και τα Μαθηματικά

Η ΟΕΦΕ (Ομοσπονδία Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ελλάδος) με ανακοίνωσή της σχολιάζει τα θέματα των Αρχαίων Ελληνικών και των Μαθηματικών στα οποία διαγωνίστηκαν σήμερα οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων της χώρας.

Ο σχολιασμός για τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά με το νέο σύστημα

Τα θέματα των Αρχαίων Προσανατολισμού είναι για κατάλληλα προετοιμασμένους μαθητές, διαβαθμισμένης δυσκολίας. Εξετάζεται η γνωστική και αντιληπτική ικανότητα των μαθητών καθώς καλούνται να γνωρίζουν όλο το εύρος του σχολικού εγχειριδίου. Ίσως να δυσκολέψει τους μέτρια προετοιμασμένους μαθητές. Επίσης, το παράλληλο κείμενο είναι στοχευμένο. Βατό χαρακτηρίζεται και το αδίδακτο κείμενο. Αναμενόμενες είναι οι ασκήσεις που αφορούν τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα.

O σχολιασμός για τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά με το παλιό σύστημα

Τα θέματα στα Αρχαία Ελληνικά με το παλαιό σύστημα είναι μέτριας δυσκολίας. Το απόσπασμα του διδαγμένου προέρχεται από τα Ηθικά Νικομάχεια του Αριστοτέλη. Οι ερωτήσεις είναι αναμενόμενες και χωρίς κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Ένας καλά προετοιμασμένος μαθητής μπορούσε να αντεπεξέλθει. Το αδίδακτο κείμενο προέρχεται από το έργο «Πόροι» του Ξενοφώντα. Τα ζητούμενα είναι όμοια με αυτά του νέου συστήματος. Το μοναδικό σημείο στο οποίο υπάρχει διαφοροποίηση είναι αυτό που αφορά το συντακτικό.

Ο σχολιασμός για τα θέματα στα Μαθηματικά με το νέο σύστημα

Τα θέματα των Μαθηματικών Προσανατολισμού είναι κλιμακούμενης δυσκολίας και καλά διατυπωμένα. Απευθύνονται σε καλά διαβασμένους και προετοιμασμένους μαθητές, οι οποίοι έχουν κατανοήσει σε βάθος την ύλη και έχουν ευχέρεια στις πράξεις. Καλύπτεται ένα μεγάλο μέρος της εξεταστέας ύλης. Για να γράψει ένας μαθητής καλά θα έπρεπε να έχει κάνει πολύ καλή προετοιμασία για παραπάνω από ένα χρόνο, καθώς απαιτούνταν γνώσεις από προηγούμενες τάξεις του Λυκείου. Οι μαθητές που είχαν προετοιμαστεί επαρκώς μπορούσαν να προσεγγίσουν και να ξεπεράσουν το 10. Συγχαρητήρια στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων διότι τα θέματα ίσως είναι τα καλύτερα των τελευταίων ετών!