Πανικός στο Νοσοκομείο Λάρισας: 4χρονος κατάπιε ασετόν

Πανικός στο Νοσοκομείο Λάρισας: 4χρονος κατάπιε ασετόν

Ώρες αγωνίας για ένα παιδάκι μόλις 4,5 ετών που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας καθώς κατάπιε ασετόν.

Όπως αναφέρει το onlarissa.gr, δεν έχουν διευκρινιστεί οι συνθήκες που το παιδί βρήκε και κατανάλωσε αυτό το υγρό, όμως οι γονείς κινητοποιήθηκαν και άμεσα κλήθηκε ασθενοφόρο.

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται το νήπιο

Εκτός κινδύνου νοσηλεύεται το νήπιο που νωρίτερα το πρωί μεταφέρθηκε στο εφημερεύον Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας. Οι παιδίατροι στο ΓΝΛ αντιμετώπισαν το περιστατικό, ωστόσο ζήτησαν να εξεταστεί το παιδί και από ΩΡΛ, ειδικότητα που δεν υπάρχει στο νοσοκομείο. Έτσι το παιδί μεταφέρθηκε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, εξετάστηκε από ΩΡΛ και επέστρεψε για νοσηλεία στην παιδιατρική κλινική του ΓΝΛ αναφέρει το ertnews.gr.

Χημική δηλητηρίαση: οι πρώτες βοήθειες

Η χημική δηλητηρίαση είναι ένα συνηθισμένο ατύχημα και είναι σημαντικό να ξέρουμε τι πρέπει να κάνουμε σε κάθε περίπτωση. Ωστόσο,  οι πρώτες βοήθειες που θα παράσχουμε είναι διαφορετικές κάθε φορά, ανάλογα με το τι προκάλεσε τη χημική δηλητηρίαση.

Δηλητηρίαση από φάρμακα

Τα φάρμακα είναι πολύ συχνά η αιτία σοβαρών δηλητηριάσεων σε παιδιά, ακόμη και ενήλικες που από λάθος πήραν μεγαλύτερη δοσολογία. Στην περίπτωση της δηλητηρίασης από φάρμακα τα συμπτώματα ποικίλουν, σε κάθε περίπτωση όμως η μεταφορά στο νοσοκομείο πρέπει να είναι άμεση.

Πρώτες βοήθειες

•    Προκαλούμε εμετό βάζοντας το δάχτυλό μας στο στόμα του παιδιού ή του ενήλικα που έχει πάρει το φάρμακο.

•    Καλό είναι να έχουμε στο φαρμακείο του σπιτιού ενεργό άνθρακα, ουσία που αναστέλλει τη δράση του δηλητηρίου, που θα προμηθευτούμε από το φαρμακείο.

•    Τηλεφωνούμε στο κέντρο δηλητηριάσεων γιατί μπορεί να μας δώσουν οδηγίες για μέχρι να φτάσουμε στο νοσοκομείο.

Δηλητηρίαση από καυστικές ουσίες

Στην περίπτωση που ενήλικας ή παιδί πιει κατά λάθος καυστικές ουσίες χρειάζεται άμεση νοσοκομειακή περίθαλψη. Θυμηθείτε πως τα περισσότερα καθαριστικά και απορρυπαντικά που χρησιμοποιούμε στο σπίτι -και το απορρυπαντικό που βάζουμε στο πλυντήριο των πιάτων- είναι πολύ επικίνδυνα και προκαλούν σοβαρή δηλητηρίαση.

Πρώτες βοήθειες

•    Αν υποψιαζόμαστε ή ξέρουμε ότι κάποιος, ενήλικας ή παιδί, έχει καταπιεί καυστική ουσία δεν προκαλούμε εμετό, αφού με τον εμετό υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουμε μεγαλύτερη βλάβη.

•    Μπορούμε να δώσουμε να πιει γάλα ή ενεργό άνθρακα, αφού πρώτα επικοινωνήσουμε το κέντρο δηλητηριάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Παιδίατρος: “Καλύτερα να έδιναν τα 150 ευρώ για να εμβολιαστούν όλα τα παιδιά για τη μηνιγγίτιδα Β”

H 12χρονη Λεμονιά έσωσε άνθρωπο από πνιγμό, χάρη στις πρώτες βοήθειες που έμαθε στο σχολείο

Κρήτη: Τρίχρονη κατάπιε βίδα και κατέληξε στον πνεύμονά της – Σοκάρουν οι ακτινογραφίες

“Έχεις μια κόρη. Τη φροντίζεις…”: Το μήνυμα γροθιά του Χάρη Τζωρτζάκη για τη δολοφονία της 26χρονης Γαρυφαλλιάς