Πανελλήνιες 2019: Αυτά είναι τα θέματα και οι απαντήσεις στη Νέα Ελληνική Γλώσσα

Στα Νέα Ελληνικά – Εκθεση εξετάστηκαν σήμερα, Παρασκευή, 7 Ιουνίου, οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων για τις Πανελλήνιες εξετάσεις 2019.

Το Infokids.gr σε συνεργασία με τα Φροντιστήρια Διακρότημα θα δημοσιεύει τις εκφωνήσεις των θεμάτων, και σταδιακά τις προτεινόμενες λύσεις – απαντήσεις.

Θέματα και Απαντήσεις

Μπορείτε να δείτε τα θέματα στα οποία εξετάζονται οι μαθητες στη Νέα Ελληνική Γλώσσα στον ακόλουθο σύνδεσμο ΘΕΜΑΤΑ ΓΕΛ ΣΤΗ ΝΕΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Mπορείτε να δείτε τις απαντήσεις των θεμάτων στον ακόλουθο σύνδεσμο ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΘΕΜΑΤΩΝ ΓΕΛ ΝΕΟΕΛΛΗΝΙΚΗ ΓΛΩΣΣΑ

Σχολιασμός των Θεμάτων

Το κείμενο του Ν.Βobbio με θέμα την δημοκρατία και τις αξίες της αποτέλεσε το αντικείμενο εξέτασης στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας. Πρόκειται για ένα αρκετά ενδιαφέρον κείμενο, με καλή δομή , η οποία δεν προβλέπεται να έχει δυσκολέψει τους μαθητές. Τόσο το νόημα, όσο και η μετάφραση του συγκεκριμένου αποσπάσματος, διακρίνονται από σαφήνεια, γεγονός που οδηγεί σε μια ομαλή επεξεργασία της περίληψης.

Το θέμα της έκθεσης, τόσο ως προς τα ερωτήματα, όσο και την διατύπωση του δεν είχε κάποια ιδιαίτερη δυσκολία. Τα ζητούμενα ήταν σαφή και εφόσον αναφερόταν καθαρά στην εκφώνηση ότι έπρεπε μαθητές να αναφέρουν ενέργειες και δράσεις, προσδιόριζε ακριβώς το περιεχόμενο των απαντήσεων τους. Ως θέμα θεωρείται αναμενόμενο, δεδομένου ότι οι υποψήφιοι ψήφισαν εφέτος για πρώτη φορά και είχαν ήδη αναπτύξει προβληματισμούς σχετικά με τη στάση τους ως ενεργοί πολίτες.

Αυτό που ενδεχομένως προκάλεσε αναστάτωση στους μαθητές έχει να κάνει με τον όγκο των τεχνικών ασκήσεων (ασκήσεις Β) , αλλά και με την διαφορετική φιλοσοφία της διατύπωσης στις συγκεκριμένες ερωτήσεις. Επομένως, θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν όχι δύσκολες , αλλά απαιτητικές, κυρίως λόγω της διατύπωσής τους.

Σαραντίτη Ειρήνη
Φιλόλογος