Πάνω από 100 Ελληνόπουλα εμφάνισαν πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο – 9 νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο -Τι να προσέξουν οι γονείς

Πάνω από 100 Ελληνόπουλα εμφάνισαν πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο μετά από κορωνοϊό - Τι να προσέξουν οι γονείς

Σε περισσότερα από 100 παιδιά στην Ελλάδα έχει εμφανιστεί το σύνδρομο MIS-C, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες συνδρομο, όπως ανακοίνωσε κατά τη διάρκεια της χθεσινής ενημέρωσης η Ομότιμη Καθηγήτρια Παιδιατρικής και Πρόεδρο της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου.

Τι είναι το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C)

Το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά (MIS-C) είναι μια νόσος που προσβάλλει διάφορα μέρη του σώματος συμπεριλαμβανομένης της καρδιάς, των πνευμόνων, των νεφρών, του εγκεφάλου, του δέρματος, των ματιών ή των γαστρεντερικών οργάνων. Πολλά παιδιά με το εν λόγω σύνδρομο είχαν κορωνοϊό ή είχαν βρεθεί κοντά σε κάποιον που είχε μολυνθεί από την COVID-19.

Η πολυσυστηματική και φλεγμονώδης νόσος MIS-C, μπορεί να εμφανιστεί σε δύο έως έξι εβδομάδες μετά τη νόσηση

Όπως εξήγησε η κα Θεοδωρίδου “ Ο  αριθμός των παιδιών με MIS-C και άλλων που μοιάζουν με MIS-C υπερβαίνει τα 100 στην Ελλάδα. Είναι 50 παιδιά τα οποία έχουν παρουσιάσει MIS-C και άλλα τα οποία έχουν συμπτωματολογία που θα μπορούσε να αποδοθεί σε MIS-C . Πάντως, η σοβαρότητα αυτής της κατάστασης μειώνεται με τη γνώση πλέον της θεραπευτικής αντιμετώπισης, δεδομένου ότι αυτά τα παιδιά και διαγνώστηκαν σωστά και πήραν τη θεραπεία τη σωστή και έτσι δεν είχαμε θανατηφόρο έκβαση από όσο ξέρω. Δεν θυμάμαι αν ήταν ένα παιδί στην αρχή.”

Επομένως, να θυμίσουμε ότι ένα από τα ισχυρά επιχειρήματα για την απόφαση του εμβολιασμού των παιδιών ήταν ακριβώς αυτή η σοβαρή κατάσταση του πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, που δεν αφήνει κανένα σύστημα που να μην συμμετέχει στη φλεγμονή και κυρίως το κυκλοφορικό.

Στη ΜΕΘ του Παίδων o 11χρονος από τη Μυτιλήνη με σύνδρομο MIS-C

Στη μονάδα εντατικής θεραπείας του νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία νοσηλεύεται ο 11χρονος που μεταφέρθηκε από τη Λέσβο με C130, εξαιτίας επιπλοκών του κορωνοϊού.  Σύμφωνα με πληροφορίες, το αγόρι δεν είναι διασωληνωμένο, ούτε σε μηχανική υποστήριξη, ωστόσο η κατάσταση της υγείας του χαρακτηρίζεται από τους γιατρούς σοβαρή, αλλά σταθερή.  Ο 11χρονος είχε νοσήσει από κορωνοϊό πριν 15 μέρες και σύμφωνα με τους γιατρούς πιθανόν η διάγνωση είναι πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο.

Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης: 9 παιδιά νοσηλεύονται με σύνδρομο MIS-C

Σύμφωνα με την επίσημη ενημέρωση από το Ιπποκράτειο Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης 9 παιδιά νοσηλεύονται με ήπια συμπτώματα πολυσυστηματικού φλεγμονώδους συνδρόμου, ύστερα από νόσηση με κορωνοϊό.

Γ. Χρούσος: Με γενετική προδιάθεση συνδέεται η εμφάνιση του MIS-C στα παιδιά μετά την covid-19

Πάνω από 100 Ελληνόπουλα εμφάνισαν πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο - 9 νοσηλεύονται στο Ιπποκράτειο -Τι να προσέξουν οι γονείς

«Ένα σύνδρομο που πιάνει σχεδόν όλο τον οργανισμό κυρίως με εκδηλώσεις φλεγμονής, μπορεί να πιάσει τα αγγεία της καρδιάς, των νεφρών, του δέρματος, παντού και προκαλεί πολύ ισχυρό πυρετό» είναι το MIS-C, το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο που μπορεί να εμφανιστεί στα παιδιά μετά την λοίμωξη του κορονοϊού, εξήγησε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8  ο Ομότιμος Καθηγητής Παιδιατρικής ΕΚΠΑ και μέλος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Γιώργος Χρούσος.

«Περίπου 100 είχαμε συνολικά, τα 50 εκ των οποίων είναι αβέβαια και ξέρουμε να το αντιμετωπίσουμε καλά. Είναι ενδεχομένως κάποια γενετική ευαισθησία στο σύνδρομο που έχουν κάποια παιδιά. Μόλις βρέθηκαν 3 γονίδια τουλάχιστον που έχουν αλλαγές και προδιαθέτουν τα παιδιά στο σύνδρομο αυτό. Σύντομα θα έχουμε και τρόπο να ελέγξουμε ποια παιδιά έχουν προδιάθεση αν και είναι δύσκολο να ελεγχθεί όλος ο πληθυσμός» σημείωσε ο κ. Χρούσος.

Τα συμπτώματα είναι πολύ ισχυρά, δεν υπάρχει περίπτωση να τα αγνοήσουν οι γονείς, επεσήμανε ο καθηγητής, καθώς το παιδί έχει για αρκετές ημέρες ισχυρό πυρετό, έχει πολλή κακουχία και εμφανίζεται  σαν μια πολύ σοβαρή γρίπη. Υπάρχει κάτι ανάλογο που λέγεται σύνδρομο Kawasaki, το οποίο ωστόσο παρουσιάζει διαφορές. Η αντιμετώπιση του MIS-C (είναι νοσοκομειακή, καθώς απαιτεί ενδοφλέβια θεραπεία.

Είναι σχεδόν ανήκουστο ένα εμβολιασμένο παιδί, αν μολυνθεί με covid-19 να πάθει και MIS-C

Ο εμβολιασμός των παιδιών πηγαίνει σχετικά καλά, ανέφερε ο κ. Χρούσος, «ευτυχώς αρκετοί γονείς αποφάσισαν να πάνε τα παιδιά τους για να προλάβουν και το MIS-C». Επεσήμανε μάλιστα πως είναι σχεδόν ανήκουστο ένα εμβολιασμένο παιδί, αν μολυνθεί με covid-19 να πάθει και MIS-C.

Διαβάστε επίσης:

Οι γονείς του αδικοχαμένου Άλκη μιλούν στο Infokids.gr: “Ο θάνατος του γιου μας να ενώσει τους φιλάθλους”

Πώς απαντάμε στον διαδικτυακό εκφοβισμό; “Ή θα μιλάς ευγενικά ή φεύγεις”

Συγκινεί η ανάρτηση της μαμάς της 9χρονης Τζωρτζίνας – Τα νεότερα για τα αποτελέσματα της νεκροψίας

Μαζεύατε χαρτάκια Panini ως παιδιά; Ένα από αυτά μόλις πουλήθηκε προς 70.000 ευρώ!