Παραδοσιακή κοτόπιτα από το Πήλιο

Μια απολαυστική πηλιορείτικη συνταγή για κοτόπιτα με ταργανό φύλλο, αρωματική και εξαιρετικά νόστιμη!

Θα χρειαστούμε:

4 φύλλα κρούστας

1 κοτόπουλο 2 κιλών, βρασμένο & ξεψαχνισμένο

1 κιλό πράσα κομμένα σε ροδέλες (μόνο το λευκό μέρος)

1 ματσάκι φρέσκα κρεμμύδια κομμένα σε ροδέλες

1 ματσάκι άνηθο ψιλοκομμένο

4 αυγά

200 γραμ. φέτα θρυμματισμένη

200 γραμ. κασέρι τριμμένο

200 γραμ. βούτυρο πρόβειο

1 κρόκο αυγού χτυπημένο με 30 ml αγελαδινό γάλα

50 γραμ. σουσάμι

αλάτι & φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση:

Βράζουμε το κοτόπουλο σε μια μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό, περίπου για 45′. Το βγάζουμε από τη φωτιά, το σουρώνουμε και αφού κρυώσει λίγο το ξεψαχνίζουμε. Σε μια κατσαρόλα ρίχνουμε το βούτυρο, αφού κρατήσουμε 1-2 κουταλιές της σούπας για επάλειψη, και το αφήνουμε σε δυνατή φωτιά να λιώσει. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και σοτάρουμε τα πράσα και τα κρεμμύδια για περίπου 15′. Αποσύρουμε απο τη φωτιά και προσθέτουμε στο μείγμα τη φέτα και το κασέρι ανακατεύοντας καλά με μια ξύλινη κουτάλα να ενωθούν τα υλικά μεταξύ τους. Μετά ρίχνουμε τα αυγά ώστε να ενσωματωθούν και αυτά. Τέλος, προσθέτουμε το κοτόπουλο, τον ψιλοκομμένο άνηθο, το αλάτι και το πιπέρι και ανακατεύουμε.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στον αέρα στους 180 βαθμούς.

Με ένα πινέλο αλείφουμε με λίγο βούτυρο ένα παραλληλόγραμμο ταψί. Στρώνουμε τα φύλλα κρούστας σε μια επιφάνεια εργασίας, αλείφοντας επίσης το καθένα με λίγο βούτυρο. Αδειάζουμε τη γέμιση στο κέντρο των φύλλων και γυρίζουμε προς τα πάνω τα φύλλα σαν φάκελο, κλείνοντας καλά τη γέμιση μέσα. Μεταφέρουμε την πίτα στο ταωί με την ένωση προς τα κάτω.

Ψήνουμε την κοτόπιτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου για 20′ περίπου. Τα τελευταία 10′ του ψησίματος, αλείφουμε την πίτα με τον κρόκο που έχουμε χτυπήσει με το γάλα και την πασπαλίζουμε με το σουσάμι. Βγάζουμε την πίτα από το φούρνου και την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς, πριν την κόψουμε σε κομμάτια.