Παράταση υποβολής αιτήσεων για το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας 

Μετά από σχετικό αίτημα των Υπευθύνων Μαθητείας στις Περιφερειακές Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και με στόχο να εξυπηρετηθούν κατά τον καλύτερο δυνατό τρόπο οι ενδιαφερόμενοι, παρατείνεται η διαδικασία υποβολής αιτήσεων για το «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας περιόδου 2021-2022», μέχρι και την Τετάρτη  3-11-2021 και ώρα 23:59.

Υπενθυμίζεται ότι οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά την αίτηση τους στον σύνδεσμο e-mathiteia.minedu.gov.gr

Τα 7 SOS που πρέπει να ξέρετε για το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας

Σε ποιους απευθύνεται το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας;

Απευθύνεται σε κατόχους απολυτηρίου Λυκείου και πτυχίου ΕΠΑ.Λ.

Ποια είναι η καινοτομία του Μεταλυκειακού Έτους – Τάξη Μαθητείας;

Οι μαθητευόμενοι συμμετέχουν σε πρόγραμμα μάθησης σε εργασιακό χώρο (του ιδιωτικού ή δημόσιου τομέα) 4 μέρες την εβδομάδα ενώ μία ημέρα παρακολουθούν εργαστηριακό μάθημα ειδικότητας σε σχολικά εργαστήρια των ΕΠΑ.Λ. ή σε Εργαστηριακά Κέντρα.

Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας προσφέρει αμοιβή στους μαθητευόμενους;

Φυσικά. Το ποσοστό αποζημίωσης των μαθητευομένων αυξήθηκε από 75% στο 95% επί του νόμιμου, νομοθετημένου, κατώτατου ορίου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη και ανήλθε στο ποσό των 27,59€. Για το έτος 2021-2022, το Υ.ΠΑΙ.Θ. έχει εξασφαλίσει κονδύλια ύψους 19.9 εκ. ευρώ μέσω ΕΣΠΑ για το «Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας», και έχει πετύχει τόσο αύξηση της αμοιβής των μαθητευομένων κατά 25%, όσο και αύξηση του αριθμού των προσφερόμενων θέσεων κατά 35%, σε σχέση με πέρσι.

Προβλέπεται ασφάλιση για τον μαθητευόμενο;

Οι μαθητευόμενοι κατά το διάστημα της «Μάθησης σε εργασιακό χώρο», υπάγονται στην ασφάλιση, τόσο του κλάδου παροχών ασθένειας σε είδος, όσο και του κλάδου παροχών ασθένειας σε χρήμα, ο δε χρόνος ασφάλισής τους είναι συντάξιμος, διότι καταβάλλονται εισφορές για τους αντίστοιχους κλάδους κύριας και επικουρικής σύνταξης.

Για ποιο λόγο να συμμετάσχει ο ενδιαφερόμενος στο Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας;

Γιατί με την ολοκλήρωσή του μπορεί να αποκτήσει Δίπλωμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης επιπέδου 5, κατόπιν επιτυχούς συμμετοχής στις εξετάσεις πιστοποίησης του ΕΟΠΠΕΠ.

Πόσες ειδικότητες παρέχονται από το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας;

Το Μεταλυκειακό Έτος – Τάξη Μαθητείας προσφέρει 28 ειδικότητες, συμβατές με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας. Οι ειδικότητες είναι οι εξής: Υπάλληλος Διοίκησης και Οικονομικών Υπηρεσιών, Υπάλληλος Τουριστικών Επιχειρήσεων, Τεχνικός Ηλεκτρολογικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων και Δικτύων, Τεχνικός Ηλεκτρονικών και Υπολογιστικών Συστημάτων, Εγκαταστάσεων, Δικτύων και Τηλεπικοινωνιών, Τεχνικός Εγκαταστάσεων Ψύξης, Αερισμού και Κλιματισμού, Τεχνικός Οχημάτων, Τεχνικός Τεχνολογίας Τροφίμων και Ποτών, Τεχνικός Εφαρμογών Πληροφορικής, Τεχνικός Δομικών Έργων και Γεωπληροφορικής, Τεχνικός Φυτικής Παραγωγής, Βοηθός Νοσηλευτή, Βοηθός Ιατρικών –Βιολογικών Εργαστηρίων, Βοηθός Βρεφονηπιοκόμων, Βοηθός Φυσικοθεραπευτή, Ειδικότητα Αισθητικής Τέχνης, Ειδικότητα Γραφικών Τεχνών, Ειδικότητα Συντήρησης Έργων Τέχνης–Αποκατάστασης, Τεχνικός Μηχανολογικών Εγκαταστάσεων και Κατασκευών, Τεχνικός Η/Υ και Δικτύων Η/Υ, Βοηθός Φαρμακείου, Ειδικότητα Κομμωτικής Τέχνης, Τεχνικός Ανθοκομίας και Αρχιτεκτονικής Τοπίου, Υπάλληλος Αποθήκης και Συστημάτων Εφοδιασμού (logistics), Ειδικότητα Αργυροχρυσοχοΐας, Τεχνικός ζυθοποιίας, Ειδικότητα Σχεδίασης και Παραγωγής Ενδύματος, Βοηθός Οδοντοτεχνίτη, Τεχνικός Μηχανοσυνθέτης Αεροσκαφών.

Η διαδικασία υποβολής αίτησης είναι δύσκολη και χρονοβόρα;

Καθόλου. Οι ενδιαφερόμενοι υποβάλλουν την αίτηση και τα δικαιολογητικά τους ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: e-mathiteia.minedu.gov.gr

Διαβάστε επίσης:

11χρονη με μαχαίρι στην τάξη: Ανατροπή στο συμβάν – Τι συνέβη πραγματικά στο σχολείο

Τα παλιά παιχνίδια εκπαιδεύουν τα παιδιά με μοναδικό τρόπο για τη μεταμόσχευση οργάνων

Ανήμερα της Πανελλήνιας Μέρας Δωρεάς Οργάνων ο 16χρονος Ντίνος “έδωσε” ζωή σε 5 συμπολίτες μας