Περισσότερα γαστρεντερικά συμπτώματα λόγω Covid σε παιδιά ηλικίας 5-12 ετών

Προβληματισμένοι δείχνουν οι γιατροί σε ΗΠΑ και δυτική Ευρώπη, καθώς λένε ότι τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχουν νέα συμπτώματα σε παιδιά με COVID-19 που δεν μπορούν να εξηγηθούν ακριβώς. Έναν χρόνο μετά την αρχή της πανδημίας και εξακολουθούμε να μαθαίνουμε πολλά για τον ιό. Τελευταία, ωστόσο, το ενδιαφέρον στρέφεται στα παιδιά, όμως αποκαλύπτουν ρεπορτάζ του News12 και του CNN.

Οι αξιωματούχοι υγείας, σύμφωνα με τις πηγές αυτές, αρχίζουν να βλέπουν παιδιατρικές περιπτώσεις COVID-19 με συμπτώματα που δεν συνηθίζονταν μέχρι σήμερα. Αυτό συμβαίνει ενώ πολλές χώρες αντιμετωπίζουν το δεύτερο κύμα του ιού, μαζί με νέες και επικίνδυνες μεταλλάξεις.

Παρατηρούν, λοιπόν, οι γιατροί ότι παιδιά από 5 έως 12 ετών παρουσιάζουν περισσότερα γαστρεντερικά προβλήματα, όπως εμετό και αφυδάτωση. Οι γιατροί έχουν επίσης δηλώσει ότι αρχίζουν να βλέπουν περισσότερα αναπνευστικά συμπτώματα μεταξύ των παιδιών, συμπτώματα που είχαν δει μόνο σε ενήλικες πριν. Το πιο ανησυχητικό είναι ότι οι γιατροί δεν είναι απολύτως σίγουροι γιατί τα παιδιά φαίνονται πιο άρρωστα τώρα από ό, τι στην αρχή της πανδημίας.

Υπάρχουν κάποιες εικασίες ότι αυτό θα μπορούσε να οφείλεται στις νέες μεταλλάξεις που βρέθηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική. Γνωρίζουμε, δηλαδή, ότι σε αυτές τις χώρες, τα παιδιά αρρωσταίνουν τελευταία περισσότερο και πιο βαριά με COVID-19, κάτι που προβληματίζει ιδιαίτερα τους ειδικούς, ειδικά όσο ανοίγουν ανά τον κόσμο τα σχολεία.

Οι συστάσεις, πάντως, για την προστασία των παιδιών δεν έχουν αλλάξει από τότε που ξεκίνησε η πανδημία. Συνιστάται, δηλαδή, ακόμα τα παιδιά άνω των 3 ετών να φορούν μάσκα προσώπου όταν είναι δημόσια, να πλένουν συχνά τα χέρια τους και να μένουν μακριά από τους άλλους.

Η πανδημία παραμένει σκληρή για τα παιδιά, πολλά εκ των οποίων έχουν εξαντληθεί ψυχικά από αυτή. Ωστόσο, είναι ζωτικής σημασίας η προσπάθεια κάθε γονέα να τα κρατήσει ασφαλή, όσο οι ειδικοί πασχίζουν να καταλάβουν αυτά τα νέα συμπτώματα και πώς επηρεάζουν τα παιδιά.

Πηγή: Moms.com