«Πες το με μια κάρτα»: Μαθητές σχολείων Ειδ. Αγωγής έστειλαν το δικό τους “ευχαριστώ” στους υγειονομικούς και τους ασθενείς

Μια ιδιαίτερη πρωτοβουλία που αγκάλιασαν θερμά και στήριξαν οι μαθητές σχολείων Ειδικής Αγωγής από όλη τη χώρα υλοποιήθηκε τα φετινά Χριστούγεννα.

Με σύνθημα «Πες το με μια κάρτα» όπως ονομάζεται η πρωτοβουλία που εμπνεύστηκαν οι δύο δραστήριες εκπαιδευτικοί ειδικής αγωγής, η Μαρία Παλπάνη και η Έλενα Σαχπατζίδου, τα παιδιά κλήθηκαν να πουν με το δικό τους τρόπο ένα “ευχαριστώ” στο υγειονομικό προσωπικό, τους σύγχρονους «ήρωες», που είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης ενάντια στην πανδημία. Η μάχη που δίνουν καθημερινά οι υγειονομικοί φορείς της χώρας με τον Covid-19 είναι δύσκολη και επίπονη, και η συνεισφορά κάθε ιατρού και νοσηλευτή ανεκτίμητη. Οι μαθητές έφτιαξαν τις δικές τους χριστουγεννιάτικες κάρτες και ζωγραφιές όπου μέσα έγραψαν ευχές από καρδιάς και για τους ασθενείς που θα περάσουν τις μέρες των γιορτών μέσα στο δωμάτιο του νοσοκομείου.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα

«Δεδομένου ότι φέτος δεν μπορούμε να κάνουμε τα καθιερωμένα μπαζάρ των προηγούμενων ετών, μία ανάρτηση της κοινωνικής υπηρεσίας του Νοσοκομείου Πτολεμαΐδας στα κοινωνικά δίκτυα, που παρακινούσε τους πολίτες να στείλουν ευχές για τους νοσηλευόμενους, μας έδωσε την ιδέα να κάνουμε κάτι αντίστοιχο», δήλωσε στο Αθηναϊκό / Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η Κοινωνική Λειτουργός MEd στο 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη, Ελένη Σαχπατζίδου.

«Καθώς ανταλλάσσαμε απόψεις, αποφασίσαμε να μην απευθυνθούμε μόνο σε νοσοκομεία Covid, αλλά σε όλα τα νοσοκομεία της περιοχής και στη συνέχεια συμφωνήσαμε να στείλουμε ευχές εκτός από τους νοσηλευόμενους και στους θεράποντες ιατρούς τους», αναφέρει η κα Σαχπατζίδου.

Με αρχή λοιπόν τη Θεσσαλονίκη, εκπαιδευτικοί που εργάζονται στις ΣΜΕΑΕ όλων των βαθμίδων μαζί με τους μαθητές ένωσαν τις δυνάμεις τους και έφτιαξαν ευχετήριες κάρτες στέλνοντας αγάπη και λόγια ελπίδας σε γιατρούς, νοσηλευτές και νοσηλευόμενους, κατόπιν συνεννόησης με τις κοινωνικές υπηρεσίες των νοσοκομείων της πόλης.

Περισσότερα από 100 Ειδικά Σχολεία αγκάλιασαν τη δράση

Η πρωτοβουλία ανακοινώθηκε μέσω της σελίδας στο facebook «Πες το με μια κάρτα» και συνολικά συμμετείχαν περισσότερα από εκατό ειδικά σχολεία σε όλη τη χώρα, που έκαναν κάτι αντίστοιχο με τα νοσοκομεία που βρίσκονται στις δικές τους περιφέρειες.

«Η γραμμή που ακολουθήσαμε, ήταν να αφήσουμε εντελώς ελεύθερους τους μαθητές να εκφραστούν όπως επιθυμούν. Κάποιοι έβαλαν αυθαίρετα χρώματα. ‘Αλλοι τράβηξαν απλώς γραμμές με τα χρωματισμένα δάχτυλά τους. Τέλος, ρωτήσαμε τα παιδιά που δε γνωρίζουν γραφή, τι θα έλεγαν σε έναν γιατρό που δουλεύει σε ένα νοσοκομείο και αντίστοιχα τι θα ευχόταν σε έναν ασθενή που έχει κορωνοϊό, και μεταφέραμε αυτολεξεί την απάντησή τους ως ευχές πάνω στις κάρτες», εξηγεί.

‘Ενα μεγάλο “μπράβο” για αυτή την υπέροχη δράση μέσω της οποίας οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί τους  έδωσαν δύναμη και κουράγιο στους ασθενείς και στο ιατρικό προσωπικό των νοσοκομείων της χώρας! Το αληθινό νόημα των Χριστουγέννων μέσα από την καθαρή ματιά των παιδιών, μέσα από την καρδιά τους…