Πώς να μάθετε στα παιδιά να ελέγχουν τα συναισθήματα τους

Μέχρι πριν από κάποιες δεκαετίες, υπήρχε η πεποίθηση ότι τα μωρά δεν μπορούσαν να νιώσουν συναισθήματα πριν καταφέρουν να μιλήσουν (πριν από τα 2 έτη). Η πολύ σημαντική συμβολή των νευροεπιστημών επέδειξε ότι από τους πρώτους μήνες ζωής τα βρέφη βιώνουν στιγμές χαράς και ενθουσιασμού, φόβου, λύπης, αβοηθησίας και θυμού. Επιπλέον, οι έρευνες δείχνουν ότι τα παιδιά που έχουν μάθει να διαχειρίζονται αποτελεσματικά τα συναισθήματα τους (να κάνουν δηλαδή αυτορρύθμιση), έχουν μακροπρόθεσμα καλύτερα αποτελέσματα στο σχολείο, τη δουλειά και τις σχέσεις τους.

Το πιο σημαντικό στοιχείο για να μάθουμε στα παιδιά να ρυθμίζουν τα συναισθήματα τους είναι να μην τα φοβούνται, αλλά να τα αγκαλιάζουν. Δεν υπάρχουν σωστά ή λάθος συναισθήματα. Η λύπη και η χαρά, ο θυμός και η αγάπη μπορούν να συνυπάρχουν και είναι όλα κομμάτι του εαυτού του παιδιού μας. Όταν το βοηθάμε να καταλάβει τα συναισθήματα του, του δίνουμε τα απαραίτητα εφόδια για να μπορεί να τα διαχειριστεί πιο αποτελεσματικά.

Η πιο συνηθισμένη παγίδα στην οποία πέφτουμε οι γονείς είναι ότι πιστεύουμε ότι για να είναι το παιδί μας χαρούμενο σημαίνει ότι πρέπει να είναι συνεχώς χαρούμενο. Τι μπορούν όμως να κάνουν οι γονείς; Κατά τους πρώτους μήνες ζωής, είναι σημαντικό να συντονίζονται με τα σημάδια που στέλνουν τα βρέφη, τους ήχους που βγάζουν, τις εκφράσεις προσώπου και να ανταποκρίνονται άμεσα σε αυτά. Αυτό θα οδηγήσει τα βρέφη να νιώθουν ότι τα συναισθήματα τους είναι σημαντικά και αναγνωρίζονται. Για παράδειγμα, είναι σημαντικό να σταματάμε το παιχνίδι που κάνουμε με ένα μωρό 4 μηνών όταν δούμε να στρέφει την πλάτη του και να κοιτάει μακριά, θέλοντας ίσως να μας μεταφέρει ότι κουράστηκε.

Επιπλέον, το να ονομάζουμε τα συναισθήματα που βιώνουν τα παιδιά μας (θυμός, απογοήτευση, λύπη, σύγχυση), είναι ένα κομβικό βήμα για να τα βοηθήσουμε να τα αναγνωρίσουν. Τα αρνητικά συναισθήματα κατακλύζουν τα παιδιά και όταν τα λεκτικοποιούμε, τα βοηθάμε να πιστεύουν ότι είναι φυσιολογικά όσα νιώθουν. Το να φοβόμαστε τα συναισθήματα δεν είναι κάτι που θα βοηθήσει, καθώς δεν είναι αυτά το πρόβλημα, αλλά είναι απαραίτητο να δούμε τι κάνουμε ή τι δεν κάνουμε με όσα νιώθουμε.

Διαβάστε τη συνέχεια στο infokids.com.cy