Πώς να πειθαρχείτε αποτελεσματικά ένα 10χρονο

Μέχρι την ηλικία των 10 ετών, πολλά παιδιά έχουν πάψει να συμμορφώνονται με τις μεθόδους πειθαρχίας που λειτουργούσαν όσο ήταν μικρότερα: η «τιμωρία» στο δωμάτιό του δεν έχει κανένα νόημα πια, γιατί απλά κάθεται εκεί και παίζει, ενώ αν του πάρετε ένα αγαπημένο αντικείμενο μπορεί απλά να αδιαφορήσει. Γεγονός είναι, ότι στα 10 πλέον χρόνια δεν θα έπρεπε καν να χρειάζεται να το «μαλώσετε» για κάτι, ωστόσο κάπως πρέπει να διαχειριστεί κανείς ένα παιδί που αντιμιλά ή αψηφά τους οικογενειακούς κανόνες. Οι στρατηγικές πειθαρχίας, στην ηλικία αυτή, θα πρέπει να βοηθούν το παιδί να παίρνει πιο σωστές αποφάσεις, ενώ χρειάζεται πια να μάθει να βλέπει τις καταστάσεις μπαίνοντας μερικές φορές και στην θέση σας.

Τι πρέπει να ξέρετε για τα 10χρονα

Στην ηλικία αυτή τα παιδιά αρχίζουν να αναπτύσσουν πιο σύνθετες σχέσεις με τους φίλους τους. Συχνά, προτιμούν να περνούν περισσότερο χρόνο με αυτούς, παρά με την οικογένειά τους, οπότε μην εκπλαγείτε αν επιλέξει να μείνει κάποιο βράδυ στο σπίτι ενός φίλου του, αντί να κάτσει μαζί σας, για να δείτε ταινία και να παραγγείλετε πίτσα.

Επίσης, στη φάση αυτή αυξάνονται και οι ακαδημαϊκές προκλήσεις. Και παρόλο που κάποια παιδιά μπορεί να μην έχουν κανένα πρόβλημα με τα μαθήματα του σχολείου, άλλα μπορεί να πιεστούν πολύ από το γεγονός ότι δεν είναι τόσο καλοί μαθητές όσο οι συμμαθητές τους.

Είναι σύνηθες για τα 10χρονα να υπολείπονται σε σεμνότητα: «Είμαι ο πιο γρήγορος στο ποδόσφαιρο» ή «Είμαι το πιο έξυπνο παιδί στο σχολείο», θα ακούσεις πολλά από αυτά να λένε. Άλλα, ωστόσο, πάσχουν στην αυτοπεποίθηση. Μπορεί να νιώθουν έως και άχρηστα, επειδή δεν είναι τόσο «προχωρημένα» όσο άλλα παιδιά ή επειδή πέφτουν θύματα bullying στο σχολείο.

Πώς να πειθαρχήσετε ένα 10χρονο

Η πειθαρχία ενός παιδιού σε αυτή την ηλικία πρέπει να διέπεται από ισορροπία. Είναι σημαντικό να δίνετε στο παιδί αρκετή ελευθερία, ώστε να παίρνει μόνο του αποφάσεις, αλλά και να το προστατεύετε από επικίνδυνες επιλογές και μη υγιείς καταστάσεις.

Δείτε, λοιπόν, τι μπορείτε να κάνετε:

Έπαινοι: Επαινείτε το 10χρονο παιδί σας που ακολουθεί τους κανόνες, κάνει σωστές επιλογές και προσπαθεί σκληρά. Αντί να του πείτε «Είσαι ο καλύτερος παίκτης μπάσκετ όλων των εποχών», πείτε του «Πρέπει να είσαι πολύ υπερήφανος για τον εαυτό σου που έπαιξες τόσο καλά σήμερα».

Επισημάνετε τις καλές στιγμές του: Δείξτε ότι προσέχετε όλα τα καλά που κάνει, λέγοντας πράγματα όπως «Μπράβο σου που έκατσες να κάνεις τα μαθήματά σου από μόνος σου, χωρίς να χρειαστεί να σου πω κάτι» ή «Σε ευχαριστώ που συμμάζεψες το δωμάτιό σου με την πρώτη φορά που στο ζήτησα».

Λογικές συνέπειες: Όταν το παιδί παραβαίνει έναν κανόνα, χρησιμοποιείστε λογικές συνέπειες που θα του δώσουν μαθήματα ζωής. Αν, για παράδειγμα, δεν συμμαζέψει το δωμάτιό του, μην του επιτρέψετε να κάνει αυτά που θέλει (π.χ. να δει τηλεόραση), μέχρι να δείτε το δωμάτιο τακτοποιημένο. Ή αν το πιάσετε να κάνει επικίνδυνες φιγούρες με το ποδήλατο, πάρτε του για μερικές ημέρες το ποδήλατο.

Φυσικές συνέπειες: Μέχρι τα 10, τα περισσότερα παιδιά μπορούν να καταλάβουν πότε μία συμπεριφορά τους θα επιφέρει φυσικές συνέπειες. Στις περιπτώσεις αυτές, εσείς δεν χρειάζεται να παρέμβετε. Αν το παιδί, για παράδειγμα, αρνείται να βάλει μπουφάν μια μέρα που έχει παγωνιά, αποδεχτείτε το και αφήστε το να καταλάβει μόνο του γιατί πήρε μια λάθος απόφαση. Κάντε το ίδιο όταν η κόρη σας ξεχάσει να βάλει στην τσάντα της τα παπούτσια της ρυθμικής.

Προνόμια και επιβραβεύσεις: Σε παιδιά μικρότερης ηλικίας, προκειμένου να ενθαρρυνθούν να έχουν καλύτερη συμπεριφορά ή να αναλάβουν ευθύνες, κάποιοι γονείς χρησιμοποιούν τον πίνακα επιβράβευσης, κολλώντας από ένα αυτοκόλλητο για κάθε καλή στιγμή. Στα 10 αυτοκόλλητα, για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να πάρει ένα μικρό δώρο. Σε ένα 10χρονο, το «σύστημα» αυτό μπορεί να μην «πιάσει», οπότε δοκιμάστε τάπες ή γκαζάκια. Δίνετε στο παιδί από ένα κάθε φορά που κάνει τα μαθήματά του χωρίς να φωνάξετε ή που ετοιμάζεται γρήγορα το πρωί ή πάρτε πίσω ένα από αυτά κάθε φορά που συμπεριφέρεται άσχημα.

Πώς να αποτρέψετε προβλήματα συμπεριφοράς

Ένα από τα σημαντικότερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το 10χρονο παιδί σας να γίνει πιο υπεύθυνο είναι να του δείξετε πώς να δομεί τον χρόνο του. Βάλτε, λοιπόν, μαζί ένα πρόγραμμα, έτσι ώστε να ξέρει ότι πρέπει να έχει τελειώσει με τα μαθήματά του πριν την ώρα του βραδινού ή ότι αν θέλει να δει λίγη τηλεόραση πριν τον ύπνο, το δωμάτιο θα πρέπει να είναι τακτοποιημένο και η σάκα έτοιμη για την επόμενη ημέρα. Μία ιδέα είναι, στο πρόγραμμα με τα μαθήματα του σχολείου να γράψετε στις αντίστοιχες ώρες αυτά που πρέπει να γίνουν –π.χ. 5-6 Ποδόσφαιρο, 6:30-7:00 μπάνιο, 7:00-8:00 διάβασμα. Μην ξεχνάτε, όμως, να ακολουθούν θετικές συνέπειες όταν το παιδί κάνει όλα αυτά που έχετε συμφωνήσει και αρνητικές όταν δεν τα κάνει.

Φυσικά, για να αξιώνετε ευθύνη από το παιδί σας, πρέπει οι κανόνες της οικογένειας να είναι σαφείς και ξεκάθαροι. Μπορεί το 10χρονο παιδί σας να υποψιάζεται σε γενικές γραμμές τι περιμένετε από αυτό, όμως μην ενοχληθείτε αν κάποια στιγμή σας πει «Αυτό δεν μου το είχες πει!».

Ζητήματα ασφαλείας που πρέπει να ξεκαθαρίσετε

Τα περισσότερα 10χρονα θέλουν να θεωρούνται μεγάλα παιδιά, ωστόσο δεν είναι ακόμα σε θέση να διαχειριστούν μεγαλύτερες προκλήσεις ή πιο περίπλοκα προβλήματα. Είναι, λοιπόν, σημαντικό να γνωρίζετε και να συζητάτε ανά διαστήματα μαζί τυχόν κινδύνους που μπορεί το παιδί να αντιμετωπίσει:

Παρακολουθείτε την χρήση που κάνει στις ηλεκτρονικές συσκευές: Τα περισσότερα 10χρονα παίζουν βιντεοπαιχνίδια, χρησιμοποιούν tablets και έχουν πρόσβαση σε κινητά τηλέφωνα. Μην επιτρέψετε σε αυτή την ηλικία να ανοίξει δικό του λογαριασμό στο Facebook, μέσω του οποίου θα έχει την δυνατότητα να συνομιλεί με αγνώστους, να παρακολουθεί ακατάλληλα για την ηλικία του videos ή να παίζει βίαια παιχνίδια. Παιδιά αυτής της ηλικίας δυσκολεύονται να κάνουν υγιείς επιλογές αναφορικά με τις ηλεκτρονικές συσκευές, άρα είναι απαραίτητο να βρίσκεστε στο πλευρό τους.

Γνωρίστε τους γονείς των φίλων του παιδιού σας: Περάστε χρόνο μαζί τους ή έστω τηλεφωνήστε τους πριν το παιδί σας πάει εκεί για να παίξει ή να κοιμηθεί κάποιο βράδυ. Είναι σημαντικό να ξέρετε τι είδους κανόνες έχουν άλλες οικογένειες στα σπίτια τους, για να νιώθετε ασφαλείς ότι το παιδί σας θα είναι σε καλά χέρια.

Να είστε βέβαιοι ότι το παιδί σας είναι πραγματικά ώριμο, αν σκέφτεστε να το αφήσετε μόνο στο σπίτι: Πολλοί γονείς αρχίζουν να αφήνουν τα παιδιά μόνα τους στο σπίτι στην ηλικία των 10 ετών. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι είναι αρκετά ώριμα για κάτι τέτοιο. Σκεφτείτε καλά, λοιπόν, πριν πάρετε μια τέτοια απόφαση.

Μεγαλώνοντας ένα χαρούμενο και υγιές 10χρονο παιδί

Το πιθανότερο είναι, ότι σε αυτή την ηλικία το παιδί σας χρειάζεται λιγότερες αρνητικές συνέπειες από ό,τι στο παρελθόν. Αν, όμως, συνεχίζει να δυσκολεύεται με θέματα συμπεριφοράς, μην ανησυχείτε. Μπορεί απλά να χρειάζεται λίγη παραπάνω… εξάσκηση. Σε κάθε περίπτωση, αν ανησυχείτε για μη φυσιολογικές αντιδράσεις ή κάποια πιθανή διαταραχή, αναζητήστε βοήθεια από κάποιον επαγγελματία. Μιλήστε στον παιδίατρό σας για ό,τι σας ανησυχεί, καθώς και για τις μεθόδους πειθαρχίας που χρησιμοποιείτε και βρείτε από κοινού κάποια λύση.

Πηγή: verywell.com