Πώς παρουσιάζουμε στα παιδιά μας τον νέο μας σύντροφο: Ο ψυχολόγος συμβουλεύει

Η σχέση των δύο γονέων έχει λήξει. Ένα διαζύγιο, ακόμη κι αν η απόφαση είναι από κοινού, δεν παύει να πονάει. Και πόσο μάλλον τα παιδιά, που έχουν έντονα συναισθήματα για την απόφαση των γονέων τους να μην ζουν μαζί κάτω από την ίδια στέγη.

Συχνά ένα παιδί δεν μπορεί να αναλογιστεί τον λόγο που οι γονείς του δεν μπορούν να συμβιώσουν. Ίσως πολλές φορές να σκέφτονται ότι εκείνα έχουν ευθύνη για τον χωρισμό, είτε ότι οι γονείς τους θα σταματήσουν να τα αγαπούν. Ορισμένα παιδιά, μάλιστα, θέλουν και πιστεύουν ότι οι γονείς τους θα είναι ξανά μαζί.

Είναι λογικό οι γονείς να μην παρουσιάζουν στα παιδιά τους νέους συντρόφους τους αν η σχέση δεν είναι σοβαρή. Αν πρόκειται όμως για κάτι σοβαρό, θα πρέπει να το πουν γιατί μια ανοιχτή κουβέντα είναι η καλύτερη λύση, σε όποια ηλικιακή ομάδα και αν ανήκει το παιδί.

Στο ζήτημα αυτό αναφέρθηκε ο ψυχολόγος, Δημήτρης Σταράκης, ο οποίος έδωσε πολύτιμες συμβουλές για το πώς ο γονιός θα παρουσιάσει τη νέα του σχέση στο παιδί.

Διαβάστε επίσης: Νέος σύντροφος στη ζωή του γονιού: Πώς να μην τραυματίσετε την ψυχή του παιδιού σας 

«Τα στερεότυπα βαραίνουν τις μητέρες»

Ο κ.Σταράκης σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, μίλησε για τα στερεότυπα που βαραίνουν περισσότερο τις μητέρες. Θεωρητικά ευκολότερα ο μπαμπάς ξαναφτιάχνει τη ζωή του από ό,τι η μαμά, με εκείνες να νιώθουν περισσότερες ενοχές. Όπως επισημαίνει ο ψυχολόγος, «ο καθένας έχει το δικαίωμα να προχωρήσει τη ζωή του. Και μία γυναίκα πρέπει να συνεχίσει τη ζωή της. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα πρέπει να μιλήσει με απλά λόγια στα παιδιά της και να τους δώσει να καταλάβουν ότι εκτός από την έννοια της μητέρας υπάρχει και η έννοια του ανθρώπου».

Όσον αφορά το χρόνο που πρέπει να εξισορροπήσουν μεταξύ του νέου συντρόφου και των παιδιών, ο κ.Σταράκης ανέφερε ότι, ειδικά κι αν ο γονιός είναι εργαζόμενος, ο χρόνος μοιραία θα περιοριστεί. «Το ζήτημα δεν είναι πόσο χρόνο περνάς με τα παιδιά σου, το θέμα είναι αν αυτό το χρονικό διάστημα είσαι εκεί για αυτά», σημείωσε.

«Δείξτε τους ότι δεν θα επηρεαστεί η σχέση σας μαζί τους»

Ερωτηθείς σχετικά με το ενδεχόμενο τα παιδιά να μην αποδεχτούν το νέο σύντροφο της μητέρας, ο ψυχολόγος αναφέρθηκε στο θέμα τον ορίων. «Πρέπει να δώσουμε στα παιδιά να καταλάβουν ότι δεν είναι απαραίτητο οι απόψεις μας να συμβαδίζουν. Στηρίζουμε την επιλογή μας, τους δίνουμε χρόνο και τους δείχνουμε ότι αυτή η επιλογή μας δεν θα επηρεάσει τη σχέση μας μαζί τους και την αγάπη μας προς αυτά», υπογράμμισε ο κ.Σταράκης.

Και πρόσθεσε: «Χρειάζεται χρόνος (…) Δεν χρειάζεται να βγάλουμε συμπεράσματα γρήγορα. Όσο πιο μικρά είναι τα παιδιά τόσο πιο “απόλυτα” είναι. Αντιθέτως, στην εφηβεία, που αρχίζουν οι νεανικοί έρωτες, τα παιδιά έχουν μία άλλη αντίληψη των πραγμάτων».

«Μη φοβάστε να νιώσετε ευάλωτοι»

Ο κ. Σταράκης συμβούλευσε τους γονείς να μιλούν στα παιδιά αναλόγως με την ηλικία τους και να μην φοβούνται να δείξουν αμηχανία. «Είναι καλό να δείχνουμε ευάλωτοι στα παιδιά μας. Να μας αγαπούν με τις αδυναμίες μας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος, σε περίπτωση που ο νέος σύντροφος έχει κι εκείνος παιδιά, απάντησε: «Έχει σημασία να τους πούμε ότι είναι μία πολύ καλή ευκαιρία να τους αγαπούν περισσότεροι άνθρωποι».