Αρχική Infokids Υγεία Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει λαρυγγίτιδα και πότε να καλέσω τον παιδίατρο;

Πώς θα καταλάβω ότι το παιδί μου έχει λαρυγγίτιδα και πότε να καλέσω τον παιδίατρο;

Το παιδί σας έχει λαρυγγίτιδα. Μην τρομάζετε! Είναι σχετικά συχνή πάθηση στα παιδιά και χαρακτηρίζεται κυρίως από βραχνή φωνή, υλακώδη βήχα (σαν γάβγισμα σκύλου), ίσως και δυσκολία στην αναπνοή. Ο βήχας και η βραχνάδα υποχωρούν σε 2-4 ημέρες. Η λαρυγγίτιδα οφείλεται συνήθως σε ιογενή λοίμωξη, αναφέρει η παιδίατρος Ειρήνη Ακριτίδου, Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Homburg Γερμανίας. Πιο σπάνια, σε παιδιά με ιστορικό αλλεργίας, μπορεί να οφείλεται σε έκθεση σε κάποιο ερεθιστικό παράγοντα, όπως ο καπνός του τσιγάρου. Τα αντιβιοτικά δεν ωφελούν και δεν χορηγούνται, εκτός αν υπάρχει επιπρόσθετος λόγος, για παράδειγμα ωτίτιδα. Μερικές φορές η λαρυγγίτιδα υποτροπιάζει.

Πώς θα αντιμετωπίσετε το παιδί στο σπίτι:

• Μάθετε τι συμβαίνει. Όταν το παιδί παθαίνει λαρυγγίτιδα, στενεύουν οι αεραγωγοί προς τους πνεύμονες και δυσκολεύεται να αναπνεύσει.
• Αναγνωρίστε τα συμπτώματα. Μπορεί να ξεκινήσει με απλό συνάχι και ελαφρύ πυρετό και να εξελιχθεί ξαφνικά σε χαρακτηριστικό βήχα που ακούγεται σαν γάβγισμα σκύλου, βράχνιασμα και δυσκολία στην αναπνοή.
• Μείνετε ψύχραιμοι. Ο βήχας της λαρυγγίτιδας είναι πράγματι τρομακτικός, αλλά είναι σημαντικό να κρατήσετε την ψυχραιμία σας. Εάν τα συμπτώματα επιδεινωθούν, με την αναπνοή να γίνεται πολύ γρήγορη, απευθυνθείτε άμεσα στο νοσοκομείο ή επικοινωνήστε με τον παιδίατρο.
• Βγάλτε το παιδί στο μπαλκόνι. Οι περισσότεροι γονείς τρομάζουν στην ιδέα να βγάλουν το παιδί έξω στη μέση της νύχτας και ενώ είναι άρρωστο, όμως έχει διαπιστωθεί ότι ο φρέσκος, δροσερός αέρας έχει ιδιαίτερα καταπραϋντική δράση στα συμπτώματα της λαρυγγίτιδας. Φορέστε του ένα μπουφάν ή τυλίξτε το με μια κουβέρτα και μείνετε έξω για μερικά λεπτά. Μην ανησυχείτε, δεν πρόκειται να κρυολογήσει. Εάν το παιδί έχει συχνά επεισόδια λαρυγγίτιδας, είναι πιθανό ο παιδίατρος να σας δώσει σταγόνες κορτιζόνης, τις οποίες πρέπει να χορηγήσετε ακολουθώντας αυστηρά τις οδηγίες του.

Πότε θα πρέπει να αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Όταν το παιδί:

Ανασαίνει όλο και πιο γρήγορα
Δυσκολεύεται να αναπνεύσει και η αναπνοή του είναι έντονα θορυβώδης (έχει έντονο συριγμό)
Δεν πίνει νερό ή άλλα υγρά
Δεν μπορεί να μιλήσει ή η φωνή του είναι τόσο αδύνατη που δεν ακούγεται
Έχει υψηλό πυρετό που δεν πέφτει με τα αντιπυρετικά φάρμακα
Φαίνεται πολύ άρρωστο ακόμα κι αν αναπνέει κανονικά


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.