Πέμπτη 4 Ιουνίου, 09:24
bool(true)
Array
(
    [category] => Αποδράσεις - Ταξίδια
    [link] => https://www.infokids.gr/category/psychagogia/apodraseis-taksidia/
    [id] => 67
)

Πώς ζούν τα παιδιά στη Γροιλανδία; Τι αποκαλύπτει μελέτη για την ποιότητα ζωής και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν

Με τον Ντόναλντ Τραμπ να απειλεί ότι θα καταλάβει ή θα… αγοράσει τη Γροιλανδία, έχει ενδιαφέρον η μελέτη αυτή για την ποιότητα ζωής και τι προκλήσεις που αντιμετωπίζουν τα παιδιά στην παγωμένη αυτή γη.

Εάν έπρεπε να δώσουμε μια γενική εικόνα, από τη μελέτη φαίνεται ότι η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών και των εφήβων στη Γροιλανδία φαίνεται να τα πηγαίνει καλά: Δηλώνουν υψηλή ποιότητα ζωής, νιώθουν άνετα με τους συμμαθητές και τους εκπαιδευτικούς τους και έχουν στενές σχέσεις, σύμφωνα με νέα μελέτη για την υγεία και την ευημερία των μαθητών. Ωστόσο, η έρευνα καταγράφει και ανησυχητικές τάσεις, όπως αύξηση του bullying και μείωση της φυσικής δραστηριότητας.

Η μελέτη πραγματοποιήθηκε από το HBSC Greenland και το Centre for Public Health in Greenland του Danish National Institute of Public Health. Βασίζεται σε στοιχεία από 2.590 μαθητές πέμπτης έως δέκατης τάξης, ηλικίας 10–17 ετών, που απάντησαν το 2024.

Τα παιδιά στη Γροιλανδία μεγαλώνουν με μία θετική στάση ζωής

Η συνολική εικόνα για την ευημερία των παιδιών στη Γροιλανδία είναι θετική, σύμφωνα με τη Birgit Niclasen, επικεφαλής του HBSC Greenland και μία εκ των συγγραφέων της έκθεσης. «Οι βάσεις υπάρχουν. Η μεγάλη πλειονότητα των παιδιών τα πηγαίνει καλά και νιώθει ότι ανθίζει στην καθημερινότητά της. Έχουν καλές σχέσεις με τις οικογένειες, τους φίλους και τους εκπαιδευτικούς τους, κάτι που αποτελεί σημαντικό θεμέλιο και ισχυρό σημείο εκκίνησης».

Αυτός είναι ο λόγος που τα παιδιά στην Ιαπωνία είναι τα υγιέστερα του κόσμου

Υψηλή ποιότητα ζωής για την πλειονότητα

Το 2024 σχεδόν οκτώ στους δέκα μαθητές δηλώνουν υψηλή ποιότητα ζωής. Παράλληλα, οι περισσότεροι βιώνουν ισχυρή συνοχή στο σχολικό περιβάλλον και περίπου το 80% δηλώνει ότι έχει καλή σχέση με τους εκπαιδευτικούς. Το ποσοστό των μαθητών που αισθάνονται μοναξιά έχει επίσης μειωθεί τα τελευταία χρόνια.

Η οικογένεια συνεχίζει να παίζει κεντρικό ρόλο στην ευημερία των παιδιών. Όλο και περισσότεροι μαθητές αναφέρουν ότι τους είναι εύκολο να μιλήσουν σε έναν από τους γονείς για τις ανησυχίες τους, περισσότερες οικογένειες τρώνε μαζί συστηματικά και το 42% περνά χρόνο στη φύση με την οικογένεια τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα.

Τα δεδομένα δείχνουν επίσης ότι περισσότερα παιδιά συμμετέχουν σε εξωσχολικές δραστηριότητες. Το 2024 το 73% παίρνει μέρος τουλάχιστον σε μία δραστηριότητα την εβδομάδα, έναντι 69% το 2022.

Αντίθετα, η καθημερινή φυσική δραστηριότητα έχει μειωθεί. Μόλις το 26% καλύπτει πλέον τις συστάσεις, έναντι 36% το 2018.

Ένας Σουηδός δάσκαλος εξηγεί πως πειθαρχούν τα παιδιά χωρίς τιμωρία: Ακούγεται περίεργο, μέχρι να δεις τα αποτελέσματα

Αύξηση στο διαδικτυακό bullying

Και άλλοι δείκτες, όμως, κινούνται προς την αρνητική κατεύθυνση. Το ποσοστό των μαθητών που δηλώνουν ότι τους αρέσει ή τους αρέσει πολύ να πηγαίνουν σχολείο έπεσε από 78% το 2018 σε 66% το 2024. Το bullying αυξάνεται. Το ποσοστό όσων έχουν βιώσει διαδικτυακό bullying σχεδόν διπλασιάστηκε σε σχέση με το 2018. Παράλληλα, για πρώτη φορά καταγράφεται ότι το 13% των μαθητών έχει προβληματική χρήση των social media.

Σύμφωνα με την καθηγήτρια Christina Viskum Lytken Larsen, ερευνήτρια στο Centre for Public Health in Greenland και συν-συγγραφέα της έκθεσης, η εξέλιξη αυτή δεν προκαλεί έκπληξη. «Περισσότερα παιδιά περνούν περισσότερο χρόνο στα social media, κάτι που αυξάνει τον κίνδυνο για bullying και διαδικτυακές συγκρούσεις. Δυστυχώς, αυτό είναι αναμενόμενο, αλλά παραμένει ένα ζήτημα που πρέπει να αντιμετωπιστεί σοβαρά».

Ένας στους δύο κάνει χρήση νικοτίνης

Οι περισσότεροι μαθητές αξιολογούν την υγεία τους ως καλή ή πολύ καλή, ωστόσο σημαντικό ποσοστό αναφέρει συχνά σωματικά και ψυχικά συμπτώματα, με κυριότερα προβλήματα ύπνου και πονοκεφάλους. Όσον αφορά τη χρήση ουσιών, πάνω από τους μισούς μαθητές των τάξεων 9–10 χρησιμοποιούν τουλάχιστον ένα προϊόν νικοτίνης.

Το κάπνισμα παραμένει σε παρόμοια επίπεδα, με σχεδόν ένα τρίτο των μεγαλύτερων μαθητών να καπνίζει καπνό και το 21% στις τάξεις 9–10 να δηλώνει χρήση ηλεκτρονικού τσιγάρου τον προηγούμενο μήνα.

Παράλληλα, το ποσοστό των 15–17 ετών που έχουν μεθύσει έστω μία φορά αυξήθηκε από 28% το 2018 σε 35% το 2024.

Ανάγκη για πιο συχνή συλλογή δεδομένων

Στο εξής, η μελέτη θα διεξάγεται ανά διετία, ενώ η διεθνής έρευνα HBSC θα συνεχίσει να πραγματοποιείται ανά τετραετία. «Η πιο συχνή συλλογή δεδομένων προσφέρει ισχυρότερη βάση για στοχευμένες παρεμβάσεις σε τοπικό και εθνικό επίπεδο. Ταυτόχρονα, η μελέτη δείχνει ότι πολλά πράγματα λειτουργούν καλά και είναι σημαντικό να το κρατήσουμε αυτό», σημειώνει η Christina Viskum Lytken Larsen.

Διαβάστε επίσης:

Ο γιατρός απαντά: Πυρετός και πόνος στη γρίπη – Τι είναι φυσιολογικό και πότε χρειάζεται προσοχή

Τι κάνουν οι Ολλανδοί γονείς για να μεγαλώσουν δυναμικά και ανεξάρτητα παιδιά – Εμείς δεν θα το κάναμε ποτέ!

Ροή Ειδήσεων