Πότε βάζουμε που και πως (άτονο) και πότε πού και πώς (τονισμένο);

Πότε βάζουμε που και πως (άτονο) και πότε πού και πώς (τονισμένο);

Μπορεί η ελληνική γλώσσα να είναι από τις μακροβιότερες και σπουδαιότερες στον κόσμο, όμως έχει μπόλικες δυσκολίες όταν τη μαθαίνει κανείς. Τα παιδιά μας, λοιπόν, πολύ συχνά δυσκολεύονται με την ορθογραφία και τα γραμματικά και συντακτικά φαινόμενα -και όχι άδικα. Γι’αυτό, καλό είναι να μπορούμε να τους δώσουμε εμείς τις σωστές απαντήσεις και να εξηγούμε τα “γιατί”.

Σήμερα θα κάνουμε μια επανάληψη στο “που, πως” και “πού, πώς” και θα μάθουμε πότε τονίζονται και πότε όχι.

Που ή πού – Πως ή πώς;

Που=αναφορικό. Μπορείς να το αντικαταστήσεις με το “ο οποίος”, “η οποία”, “το οποίο” (και στον πληθυντικό), όταν αναφέρεται στο υποκείμενο και με το “τον οποίο”, “την οποία”, “το οποίο” (και στον πληθυντικό) όταν αναφέρεται στο αντικείμενο.

Παραδείγματα: “οι άνθρωποι που γυμνάζονται τακτικά έχουν μεγαλύτερο προσδόκημο ζωής”, “η κοπέλα που βλέπεις είναι η ξαδέλφη μου”.

Πού=ερωτηματικό. Μπορείς να το αντικαταστήσεις με το “σε ποιο μέρος”, “σε ποιο σημείο”, “σε ποιον” κτλ.

Δεν έχει σημασία αν ακολουθεί ερωτηματικό, δηλαδή αν πρόκειται για ευθεία ερώτηση. Μπορεί να είναι και πλάγια, π.χ. “δεν ξέρω πού να απευθυνθώ”, “του είπα πού να πάει”.

Το ίδιο ισχύει και για το πως-πώς: Πως=αναφορικό. Μπορείς να χρησιμοποιήσει αντί αυτού τη λέξη “ότι” (και όχι “ό,τι”, που είναι διαφορετική). Πώς=ερωτηματικό. Σημαίνει “με ποιο τρόπο”.

Και πάλι δεν είναι απαραίτητο να πρόκειται για ευθεία ερώτηση. “πώς γράφεται η λέξη ώριμος;”, “δεν ξέρω πώς γράφεται η λέξη ώριμος”.

Διαβάστε ακόμα:

Κοσμολογία, Διαστημική Έρευνα και Ελληνικό… Διάστημα στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Κλειστά και αύριο τα σχολεία σε Αττική & Κρήτη- Τι θα γίνει με τα μαθήματα και τα self test των μαθητών

Όταν είσαι λυπημένος μιλάς με την μαμά ή με τον μπαμπά και σε παίρνουν αγκαλιά και μετά περνάει η λύπη