Πρόεδρος Ελ. Παιδιατρικής: “Στο Παίδων έχουν νοσηλευτεί 120 παιδιά με κορωνοϊό και έχουμε χάσει μόνο ένα λόγω Kawasaki”

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρίας, κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις στα Παραπολιτικά 90,1 υποστήριξε ότι τα παιδιά πρέπει να επιστρέψουν στο σχολείο.

«Το φυσικό περιβάλλον των παιδιών είναι το σχολείο», δήλωσε χαρακτηριστικά στα Παραπολιτικά 90,1 ο κ. Ανδρέας Κωνσταντόπουλος και στη συνέχεια ανέφερε ότι “Τον τελευταίο καιρό πολλά παιδιά ηλικίας 13 με 18 ετών προσήλθαν με κατάθλιψη, με φοβίες περί θανάτου, με τάσεις αυτοκτονίας άρα τα προβλήματα είναι τεράστια μακριά από το σχολείο».

Έπρεπε να είχε προηγηθεί ο εμβολιασμός των δασκάλων

Ο κ. Κωνσταντόπουλος ξεκαθάρισε ότι «θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ο εμβολιασμός των δασκάλων».

Ειδικότερα ανέφερε ότι «Θα γίνονται τα τεστ στους δασκάλους αλλά δεν είναι αρκετό, θα έπρεπε να είχε προηγηθεί ο εμβολιασμός ένα μήνα πριν, είναι βέβαιο ότι οι δάσκαλοι θα αρρωστήσουν αν το ιικό φορτίο αυξηθεί και έχουμε προβλήματα. Από την άλλη πλευρά αν αυξηθεί η γρίπη, οι ιώσεις και λοιπά τότε κάθε δυο μέρες ο δάσκαλος με το βήχα, με την καταρροή θα πρέπει να κάνει τεστ»

“Ασφαλώς δεν αποκλείεται να ξανακλείσουν τα σχολεία”

Μάλιστα, δεν δίστασε να αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να ξανακλείσουν τα σχολεία καθώς όπως είπε «Να δούμε τις επιπτώσεις από τις γιορτές των Χριστουγέννων, εάν πάμε με αυτό το ρυθμό που πάμε και δούμε ότι τα κρούσματα δεν ανεβαίνουν υπερβολικά ασφαλώς πρέπει να συνεχιστεί το σχολείο αλλά δεν μπορεί να είναι κανένας μάντης αν δεν δει τις επιπτώσεις των γιορτών. Ασφαλώς δεν αποκλείεται να ξανακλείσουν τα σχολεία γιατί φοβάμαι ότι ο αερισμός των σχολείων δεν θα γίνεται όπως πρέπει», υπογράμμισε ο ίδιος.

Πόσα παιδιά νόσησαν και νοσηλεύτηκαν στη χώρα μας;

«Από τις αρχές Φεβρουαρίου που ξεκίνησε αυτή η ιστορία μέχρι τώρα στο νοσοκομείο Παίδων που είναι ειδική μονάδα για τον κορωνοϊό έχουν νοσηλευτεί συνολικά 120 παιδιά και έχουμε χάσει μόνο ένα παιδί από πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο τύπου Καβασάκι», δήλωσε επιπρόσθετα.

Όπως ανέφερε ο κ. Κωνσταντόπουλος το παιδί που “έφυγε” από το πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο τύπου Καβασάκι δεν είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα.

Ένας 11χρονος από τη Ρόδο, το πρώτο παιδί που πέθανε στην Ελλάδα από τo σύνδρομο που μοιάζει με Kawasaki

Για τον πρώτο θάνατο παιδιού που εμφάνισε πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο τύπου Καβασάκι είχε μιλήσει και στα μέσα Νοεμβρίου στον Περιφερειακό Τηλεοπτικό Σταθμό CRETA,  o πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας. Πρόκειται για ένα 11χρονο παιδί από την Ρόδο που δεν άντεξε και «έσβησε» στο νοσοκομείο.

Τα παιδιά κάτω των 10 ετών νοσούν σε πολύ μικρότερο βαθμό από κορωνοϊό

Όπως εξήγησε ο κ. Κωνσταντόπουλος, τα παιδιά κάτω των 10 ετών νοσούν σε πολύ μικρότερο βαθμό από κορωνοϊό, σπάνια εμφανίζουν συμπτώματα, είναι δύσκολο να μεταδώσουν τη νόσο, ενώ η θνητότητα σε αυτές τις ηλικίες φτάνει στο 0,06%. Ωστόσο, τόνισε πως αν και τα παιδιά δεν κινδυνεύουν από την Covid-19, 20 με 30 μέρες μετά, ένα μικρό ποσοστό των παιδιών αυτών παρουσιάζει το φλεγμονώδες σύνδρομο το οποίο μάλιστα «χτυπάει» όλα τα όργανα.

Ο ίδιος ξεκαθάρισε ωστόσο πως οι αριθμοί στη χώρα μας δεν είναι ανησυχητικοί, όπως συνέβη στις ΗΠΑ, ωστόσο ανέφερε πως «μιλάμε για παιδιά και είμαστε πιο ευαίσθητοι και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε».

«Είναι γνωστό από την Αμερική, γιατί εμείς εδώ δεν έχουμε πολλά περιστατικά ώστε να μπορούμε να εξάγουμε συμπεράσματα, ότι 1 στα 160 παιδιά που έχει νοσήσει από κορονοϊό μπορεί αν κάνει φλεγμονώδες σύνδρομο και το 2-4% καταλήγει. Δηλαδή για κάθε 150 παιδιά που νοσούν χάνουμε 3 έως 5», είχε αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας.