Πρώτες γιορτές μετά το διαζύγιο: Πώς μπορούν οι γονείς να το διαχειριστούν;

γιορτές μετά το διαζύγιο

Η ψυχολόγος Μανουσία Κυπραίου αναλύει τι να κάνουν οι γονείς.

Για τα παιδιά, τα Χριστούγεννα έχουν πολύ ιδιαίτερο συμβολισμό: οικογένεια, ζεστασιά, δώρα, αγάπη. Γι’ αυτό έχει σημασία, η πρώτες γιορτές χωριστά από τους γονείς να μην τα επιβαρύνουν ψυχικά και οι γιορτινές στιγμές να παραμείνουν μαγικές. Οι πρώτες γιορτές των παιδιών χωριστά από τους γονείς λόγω ενός διαζυγίου μπορεί να προκαλέσουν έντονα και αντιφατικά συναισθήματα στα παιδιά.

Τι μπορεί να νιώθει το παιδί 

Όταν το παιδί καλείται να διαχειριστεί τη νέα πραγματικότητα των γιορτών χωριστά από τους γονείς βιώνει διαφορετικές καταστάσεις από αυτές που είχε συνηθίσει πριν χωρίσουν οι γονείς. Αν σκεφτεί κανείς ότι τα Χριστούγεννα πάντα περιβάλλονται από ένα συναίσθημα οικογενειακής ευτυχίας και ενθουσιασμού, δημιουργεί συχνά στα παιδιά περισσότερη ανασφάλεια και άγχος για το πώς θα εξελιχθούν οι δικές τους πρώτες οικογενειακές γιορτές χωριστά από τους γονείς.

Επίσης, επειδή οι γιορτές των Χριστουγέννων είναι ιδιαίτερα φορτισμένες συναισθηματικά, το παιδί μπορεί να νιώθει ενοχές και τύψεις καθώς καθιστά τον εαυτό του υπεύθυνο για τις διαφορές των γονέων που τους οδήγησαν στον χωρισμό.

Τι μπορεί να νιώθει ο γονιός 

Μπορεί οι γονείς συχνά να πιστεύουν ότι το παιδί νοσταλγεί τη μαμά ή τον μπαμπά του στις χριστουγεννιάτικες γιορτές αλλά συχνά είναι απολύτως ικανό να απολαύσει τις γιορτές με αγαπημένα πρόσωπα όταν οι γονείς δεν γίνονται δραματικοί. Θα έλεγα ότι οι ενήλικες ζουν συχνότερα στο παρελθόν ή στο μέλλον, ενώ τα παιδιά έχουν την απίστευτη ικανότητα να αγκυροβολούν στο παρόν.

Τι να κάνετε ως γονείς 

► Προετοιμάστε καλά το παιδί για τις μέρες των γιορτών χωριστά από τους δυο γονείς. Οργανώστε και εξηγήστε το πρόγραμμα που θα ακολουθήσει το παιδί την περίοδο των χριστουγεννιάτικων διακοπών. Το συγκεκριμένο πρόγραμμα καθησυχάζει τα παιδιά. Για παράδειγμα, πείτε στο παιδί ‘θα πάμε στη γιαγιά και στον παππού και θα ανοίξεις τα δώρα σου. Την άλλη μέρα το μεσημέρι ο μπαμπάς θα έρθει να σε πάρει’.

► Βοηθήστε το παιδί να νιώσει ασφάλεια τις μέρες των Χριστουγέννων, με σεβασμό στις ανάγκες του παιδιού. Το μοίρασμα των ημερών στους δύο γονείς, καλό θα ήταν να γίνει χωρίς διαφωνίες και κυρίως όχι μπροστά στα παιδιά.

► Προσοχή στην ιδέα να κάνετε όλοι γιορτές σε μια οικογενειακή συγκέντρωση. Ακόμα και αν είστε και οι δύο γονείς συμφιλιωμένοι μετά τον χωρισμό αυτή η επιλογή μπορεί να αποτελέσει πηγή σύγχυσης από την πλευρά του παιδιού και θα μπορούσε να ερμηνευθεί ως ελπίδα επανασύνδεσης της μαμάς και του μπαμπά.

► Ενθαρρύνετε τις επαφές του παιδιού με συγγενείς και φιλικά πρόσωπα του άλλου γονέα καθώς δημιουργεί αισθήματα αποδοχής και ασφάλειας στα παιδιά, άσχετα από το πώς νιώθετε εσείς απέναντί τους. Ο γονέας που δε μένει μαζί με το παιδί καλό είναι να συμπεριλάβει το παιδί στο πρόγραμμα και τα σχέδια των γιορτών ώστε να νιώσει το παιδί πως είναι μέρος της νέας ζωής του γονέα.

► Αποφύγετε τον ανταγωνισμό των δώρων. Δηλαδή ποιος από τους δύο γονείς θα πάρει στο παιδί το πιο ακριβό δώρο. Οι γονείς οφείλουν να κατανοούν ότι προσφέροντας ακριβά δώρα στο παιδί δεν βοηθούν το παιδί και δεν απαλύνουν τυχόν ενοχές τους.

► Αυτό που έχει ανάγκη το παιδί είναι το έκδηλο ενδιαφέρον του γονιού να περάσει μαζί του ποιοτικό χρόνο και ευχάριστες στιγμές στη διάρκεια των γιορτών. Το πιο όμορφο και ξεχωριστό δώρο που μπορούν να προσφέρουν οι χωρισμένοι γονείς είναι να αφήσουν τα όποια τυχόν ζητήματα και τα φαντάσματα του παρελθόντος στην άκρη και να δημιουργήσουν μια διαφορετική αλλά όμορφη μαγεία Χριστουγέννων στα παιδιά τους.

Διαβάστε επίσης: