Πρώτη φορά θεία: Πώς να δεθείς με το ανιψάκι σου

Τα βιβλία για την ανατροφή των παιδιών πλημμυρίζουν την αγορά -για καλό λόγο- αλλά οι γονείς δεν είναι οι μόνοι υπεύθυνοι για την ευτυχία των παιδιών τους. Οι παππούδες, οι δάσκαλοι, οι συμμαθητές, τα αδέλφια και οι φίλοι των γονέων είναι πιθανό να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη ενός παιδιού. Μία ιδιαίτερη και μοναδική σχέση είναι αυτή της θείας!

«Μεγαλώνοντας, τα αδέλφια των γονιών μου και οι σύζυγοι τους ήταν σαν δεύτεροι γονείς για μένα», λέει στο popsugar.com η μαμά-blogger Teresa Coda. «Όπως και οι γονείς μου, ήταν παρόντες στις πιο σημαντικές στιγμές της ζωής μου: γενέθλια, σχολικές γιορτές, αποφοίτηση. Σε αντίθεση με τους γονείς μου, οι θείοι μου δεν με έβλεπαν κάθε μέρα και δεν ήταν υπεύθυνοι για τη διαμόρφωση του χαρακτήρα μου, έτσι μπορούσαν να με κακομαθαίνουν και να είναι μια πρόσθετη πηγή διασκέδασης στη ζωή μου. Ήταν πρότυπα για μένα, προσφέροντας ένα ζωντανό παράδειγμα για το πώς να χειριζόμαστε τις προκλήσεις, να συνεργαζόμαστε με τους άλλους και να βρίσκουμε σκοπό στη ζωή.

Εκτός από τις θετικές επιπτώσεις στις ανιψιές και τους ανιψιούς, η καλή θεία έχει επίσης τη δυνατότητα να ενισχύει τις σχέσεις μεταξύ των ενήλικων αδελφών, να προσφέρει χαρά στους παππούδες και να ενθαρρύνει την ανάπτυξη ισχυρών σχέσεων ανάμεσα στα ξαδέλφια. Τώρα που είμαι κι εγώ θεία, το βλέπω σαν μια υπέροχη ευκαιρία να παίξω σημαντικό ρόλο στις ζωές των ανιψιών μου. Δείτε παρακάτω τα 6 βασικά χαρακτηριστικά μιας καλής θείας:

1. Να συμμετέχετε στις μικρές στιγμές, καθώς και στις μεγάλες
Να συμμετέχετε στην καθημερινότητά τους. Πάρτε τα ανίψια σας από το σχολείο μια φορά την εβδομάδα, ώστε να μπορείτε να μάθετε τα πάντα για την ημέρα τους. Πηγαίνετε για ψώνια μαζί με τη μικρή σας ανιψιά και τη μητέρα της. Να είστε παρόντες στον αγώνα ποδοσφαίρου του μικρού ανιψιού σας. Εάν δεν μπορείτε λόγω απόστασης, δοκιμάστε μέσω υπολογιστή και χρησιμοποιήστε το Skype για εβδομαδιαίες συζητήσεις. Τα κοινωνικά μέσα καθιστούν την καθημερινή επικοινωνία πολύ εύκολη. Εναλλακτικά, μπορείτε να γράψετε μια επιστολή ή μια ταχυδρομική κάρτα. Ο παραδοσιακός τρόπος θα προκαλέσει ενθουσιασμό στα παιδιά!

2. Υιοθετήστε μια κοινή δραστηριότητα

Είτε παρακολουθείτε μια παιδική παράσταση μαζί, είτε πηγαίνετε στο ίδιο μαγαζί για παγωτό για να γιορτάσετε τα γενέθλιά του κάθε χρόνο, είτε παίζετε ηλεκτρονικά παιχνίδια σε κάθε οικογενειακή συνάντηση, μια κοινή δραστηριότητα μπορεί να αποδειχθεί τόσο σημαντική! Θα του δώσει κάτι για να ανυπομονεί, θα του προσφέρει τη χαρά της στιγμής και θαυμάσιες αναμνήσεις από την παιδική του ηλικία. Η επαναλαμβανόμενη δραστηριότητα δημιουργεί μια αίσθηση συνέχειας και ασφάλειας, ανεξάρτητα από το πόσο συνηθισμένη μπορεί να είναι.

3. Να τα κακομαθαίνετε σε λογικά πλαίσια
Προσφέρετε στα ανίψια σας απολαύσεις που γνωρίζετε ότι δεν λαμβάνουν από τους γονείς τους. Προφανώς απαιτείται κάποια διακριτική ευχέρεια με αυτή την στρατηγική, καθώς ο σεβασμός στους κανόνες των αδελφών σας είναι απαραίτητος για την εδραίωση της αρμονίας μέσα στο σπίτι. Όμως, αν προσφέρετε στα ανίψια σας ένα λαχταριστό milkshake που γνωρίζετε ότι ο/η αδελφός/ή σας δεν θα μπορούσε ποτέ να του δώσει; Κάντε το!

4. Ενδιαφερθείτε για τις λεπτομέρειες της ζωής τους
Ρωτήστε τα ανίψια σας σχετικά με τους φίλους, τα παιχνίδια και τα αγαπημένα τους τρόφιμα. Η ανιψιά σας θέλει να σας πει το όνομα, το οικογενειακό ιστορικό και το ζώδιο καθεμίας από τις κούκλες της; Καθίστε αναπαυτικά και δώστε την απαραίτητη προσοχή! Το να ακούτε με ενδιαφέρον όσα έχουν να σας πούνε, θα τα κάνει να αισθανθούν σημαντικοί και πολύτιμοι άνθρωποι.

5. Δείξτε αγάπη και σεβασμό στους γονείς τους

Είναι εύκολο να ξεχάσετε πόσο πολύ τα παιδιά αισθάνονται υπερήφανα για τους γονείς τους και είναι εξίσου εύκολο να κάνετε αρνητικά σχόλια σχετικά με τα αδέλφια σας και τους συζύγους τους παρουσία των παιδιών. Προσπαθήστε όχι μόνο να περιορίσετε την κριτική, αλλά και να είστε γενναιόδωρες με τον έπαινο. Δείξτε στον ανιψιό σας τους υψηλούς σχολικούς βαθμούς του πατέρα του ή πείτε στην ανιψιά σας την ιστορία που η μαμά της μάζεψε μια φοβισμένη γάτα από τον δρόμο. Τα μικρά μάτια και αυτιά είναι πάντα ανοιχτά, γι’ αυτό συγχαρείτε την αδελφή σας για το υπέροχο δείπνο ή γελάστε με τα αστεία του αδελφού σας και πείτε τους πόσο πολύ τους αγαπάτε!

6. Πείτε τους ότι θα κάνετε τα πάντα για εκείνα!
Κανείς δεν θέλει να σκέφτεται τροχαία ατυχήματα, ασθένειες ή πράξεις βίας που συμβαίνουν στους αγαπημένους τους, αλλά οι τραγωδίες συμβαίνουν και αν τα παιδιά μιλούν ή όχι γι’ αυτές, πολλά από αυτά φοβούνται μήπως χάσουν τους γονείς τους. Ενώ δεν υπάρχει τίποτα που μπορείτε να κάνετε για να εξαλείψετε αυτό τον φόβο ή να προστατέψετε τα ανίψια σας από τη θλίψη, μπορείτε να τους δώσετε την αίσθηση της ασφάλειας που προέρχεται από τη γνώση ότι τα αγάπατε και θα είστε πάντα εκεί για εκείνα. Γιατί να περιμένετε την τραγωδία να χτυπήσει (καλύτερα να μη χτυπήσει ποτέ!) για να τους πείτε ότι θα είστε πάντα εκεί; Απλές φράσεις όπως «Σημαίνεις τα πάντα για μένα» ή «Θα είμαι πάντα εδώ για σένα» και η παρουσία σας είναι το μόνο που χρειάζονται.