Πρύτανης ΕΚΠΑ για άνοιγμα σχολείων: Δύσκολο εγχείρημα, σχεδόν άλυτο πρόβλημα

Κι ενώ μένουν λίγες μόνο ημέρες πριν από το πρώτο κουδούνι για τη νέα σχολική χρονιά, το άνοιγμα των σχολείων εξακολουθεί να αποτελεί θέμα συζήτησης και αντιπαράθεσης.

Τόσο η επιστροφή στα θρανία, όσο και οι διαδηλώσεις κατά της χρήσης μάσκας έγινε αντικείμενο σχολιασμού από από τον πρύτανη του Πανεπιστημίου Αθηνών, Θανάση Δημόπουλο, ο οποίος φιλοξενήθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Open TV.

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό Open, ο κ.Δημόπουλος για την επιστροφή των μαθητών στα θρανία ανέφερε: «η διεθνής πραγματικότητα δείχνει πως όντως το άνοιγμα των σχολείων είναι ένα πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα, είναι ένα σχεδόν άλυτο πρόβλημα, για το οποίο κανείς δεν μπορεί να πει ότι έχει την τέλεια λύση, ενώ πρόσθεσε πως πράγματι όπου έχουν ανοίξει τα σχολεία, για δύο με τρεις εβδομάδες καταγράφονται κρούσματα κορωνοϊού».

Διαβάστε επίσης: ΕΟΔΥ: Αυτές είναι οι οδηγίες που πρέπει να τηρούν οι μαθητές σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια λόγω κορωνοϊού

Τόνισε ωστόσο ότι είναι πολύ σημαντικές οι επόμενες πέντε ημέρες τόσο για την ημερήσια διακύμανση των κρουσμάτων όσο και για τον συνολικό αριθμό, έτσι ώστε να δοθεί η δυνατότητα το άνοιγμα των σχολείων να γίνει με τους καλύτερους δυνατούς όρους.

Σχολιάζοντας τις αντιδράσεις μερίδας πολιτών απέναντι στα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό, ο πρύτανης εξήγησε πως, επειδή η πανδημία αυτή του κορωνοϊού είναι κάτι πρωτόγνωρο, είναι λογικό κάποιες φορές να δίνονται αντιφατικά μηνύματα από την επιστημονική κοινότητα για τη λήψη των διάφορων μέτρων, χωρίς αυτό να σημαίνει πως θα πρέπει να αρνείται κανείς τα έως τώρα δεδομένα, τα οποία είναι επιστημονικά τεκμηριωμένα.

Διαβάστε επίσης: Σύψας: “Δεν θα αποφύγουμε τα κρούσματα κορωνοϊού στα σχολεία”

Τέλος, αναφερόμενος στον αριθμό των κρουσμάτων, ο οποίος τις τελευταίες ημέρες εμφανίζεται μειούμενος, ο κ. Δημόπουλος τόνισε πως έχει ιδιαίτερη σημασία να υπολογίζουμε τον αριθμό των θετικών κρουσμάτων σε σχέση με τον αριθμό των τεστ που πραγματοποιούνται.

«Τον Αύγουστο είχαμε πολλαπλάσια τεστ σε σύγκριση με τον Μάρτιο και τον Απρίλιο. Αυτό είναι ένα στοιχείο το οποίο εξηγεί σε έναν βαθμό την αύξηση των διαγνώσεων, ιδιαίτερα των ασυμπτωματικών. Από την άλλη μεριά, δεν επαληθεύτηκαν κάποιες απόψεις που έλεγαν ότι θα έχουμε εκθετική αύξηση και χιλιάδες κρούσματα στο τέλος Αυγούστου και νομίζω ότι αυτό οφείλεται, σε σημαντικό βαθμό, στην υιοθέτηση των μέτρων από τη μεριά της κοινωνίας», εξήγησε ο καθηγητής.