Σε αυτή την ηλικία οι γονείς επηρεάζουν περισσότερο τα παιδιά

Η “δουλειά” του γονέα είναι μια από τις πιο απαιτητικές και δεν τελειώνει ποτέ – ανεξάρτητα από την ηλικία των παιδιών. Οι γονείς είναι υπεύθυνοι για τις αξίες των απογόνων τους, αλλά και την καθοδήγηση που τους δίνουν ώστε να γίνουν το καλύτερο που μπορούν. Και ενώ μπορεί να μοιάζει ότι η επιρροή ενός γονέα μειώνεται καθώς το παιδί μεγαλώνει, ο αντίκτυπος της ανατροφής ενός παιδιού φαίνεται στη διάρκεια όλης του της ζωής.

Όπως όλοι οι γονείς γνωρίζουν είναι πολύ διαφορετικό να μεγαλώνεις ένα μωρό, ένα μικρό παιδί και έναν έφηβο ή νεαρό ενήλικα. Σε ποια ηλικία, ωστόσο, η επιρροή του γονέα είναι μεγαλύτερη;

Σε αυτή την την ηλικία είναι αποτελεσματικότερη η επιρροή των γονιών

Μία σχετικά πρόσφατη έρευνα που εξέτασε πότε οι γονείς ασκούν την μεγαλύτερη επιρροή στα παιδιά τους, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η εφηβεία είναι εκείνη η ηλικία που τα παιδιά επηρεάζονται περισσότερο από τους γονείς τους. Η έρευνα σημειώνει: “Η περίοδος με την πιο σημαντική επιρροή στην ανάπτυξη των παιδιών είναι περίπου τα 12 έτη”.

Η εφηβεία είναι πολύ κρίσιμη ηλικία για τη ζωή, λόγω της πίεσης που δέχονται τα παιδιά. Η μελέτη διαπίστωσε ότι οι κηδεμόνες θεωρούν πως έχουν στην αρχή και προς τα μέσα της εφηβείας την περισσότερη επιρροή επειδή “τότε ο εγκέφαλος, το σώμα και η ωριμότητα του ατόμου αλλάζει. Όπως και η κοινωνικό – συναισθηματική ανάπτυξη του, η οποία επηρεάζει και τη λειτουργία του εγκεφάλου του”. Όσοι συμμετείχαν στην έρευνα, διευκρίνισαν πως δεν υποτιμούν την επιρροή που ασκούν νωρίτερα οι γονείς, αλλά τόνισαν ότι όσα μπορείς να κάνεις για να καθοδηγήσεις τα μεγαλύτερα παιδιά (συζητήσεις, να είσαι πρότυπο, να εισάγεις νόρμες) δεν είναι το ίδιο αποτελεσματικά ή σχετικά με όσα κάνεις στα μικρότερα παιδιά, τα οποία δεν έχουν αναπτύξει έντονα την κριτική τους σκέψη.

Υψηλά στα μάτια των εφήβων οι γονείς

Ο τρόπος που οι γονείς μεγαλώνουν τα παιδιά τους, αλλάζει επίσης όταν εκείνα βρίσκονται στην εφηβεία. Καθώς τα παιδιά γίνονται έφηβοι και αρχίζουν να αντιδρούν, ένα θετικό πατρικό ή μητρικό πρότυπο γίνεται πιο σημαντικό από ποτέ.

Το παιδί τείνει να εξιδανικεύει τους γονείς όταν είναι μικρό, ενώ στην εφηβεία αρχίζει να τους κριτικάρει, υποστηρίζουν οι ειδικοί. Όταν τα παιδιά γίνονται έφηβοι δοκιμάζουν τα όριά τους και τα όρια των γονιών τους. Κάνουν περισσότερες ερωτήσεις, γίνονται πιο προκλητικοί και συμπεριφέρονται πιο “επικίνδυνα”.

Το να μεγαλώνεις εφήβους είναι δύσκολο και συχνά οι γονείς υποτιμούν την επιρροή που ίσως ασκούν στα παιδιά τους. Μάλιστα, σύμφωνα με άλλη μελέτη ένιωθαν πως βρίσκονται πίσω από τους φίλους, τους δασκάλους και τα social media, στη λίστα με όσα επηρεάζουν περισσότερο τα παιδιά τους. Αντίθετα, τα νεαρά άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα είχαν πολύ ψηλά στη λίστα τους τους γονείς τους, μπροστά από άλλα μέλη της οικογένειάς τους, τους φίλους και άλλα άτομα στη ζωή τους.

Οι περισσότεροι ειδικοί συμφωνούν πως η εφηβεία είναι μια απαιτητική περίοδος για τους γονείς. Τα παιδιά εκφράζουν την αυτονομία τους και συχνά ξεσπούν απλώς και μόνο για να προκαλέσουν το “σύστημα”. Μάλιστα, συχνά μοιάζει σαν να μην υπολογίζουν τις συνέπειες.

Πώς μπορούν οι γονείς να γίνουν η καλύτερη επιρροή για τα παιδιά τους;

Οι περισσότεροι ειδικοί υποστηρίζουν ότι το κλειδί στην ανατροφή εφήβων είναι περισσότερο η ακρόαση όσων μας λέει το παιδί και όχι τόσο το κήρυγμα. Οι έφηβοι, μικρότεροι και μεγαλύτεροι σε ηλικία, θα αντιδράσουν καλύτερα αν οι γονείς περάσουν χρόνο μαζί τους ακούγοντας με προσοχή τα προβλήματά τους και δείχνοντας συμπόνια και κατανόηση, αντί να γκρινιάζουν διαρκώς.