Αρχική InfoTeens Σχέσεις - Ψυχολογία Σε ποια ηλικία αρχίζουν οι γονείς να χάνουν τον “έλεγχο” των παιδιών τους;

Σε ποια ηλικία αρχίζουν οι γονείς να χάνουν τον “έλεγχο” των παιδιών τους;

Μετά από χρόνια «παρακολούθησης» ακόμα και της πιο μικρής κίνησης των παιδιών τους, οι γονείς μένουν γεμάτοι απορίες για το τι κάνουν τα παιδιά τους, τι τρώνε, ποιοι είναι οι φίλοι τους όταν δεν είναι στο σπίτι.

Το «κενό» αυτό στην επικοινωνία γονέα και παιδιού ξεκινά, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε 2,000 γονείς εφήβων ηλικίας από 13 έως 18 ετών στην Βρετανία και δημοσιεύτηκε στον independent.com.uk, στην εφηβεία και συγκεκριμένα αφού το παιδί ξεκινήσει να φοιτά στο Γυμνάσιο, δηλαδή γύρω στην ηλικία των 13 ετών.

Σύμφωνα με τα ποσοστά της έρευνας, 4 στους 10 γονείς ανησυχούν για τη διατροφή του παιδιού τους όταν εκείνο λείπει από το σπίτι, με το 43% αυτών συχνά να βρίσκει στα δωμάτια ή τις σχολικές τσάντες των παιδιών του χαρτιά και άδειες συσκευασίες από γρήγορο φαγητό ή junk food.

39% των γονέων, επίσης, δεν ξέρουν με ποιον κάνει το παιδί τους παρέα, ενώ 6 στους 10 θεωρούν ότι έχουν χάσει τον έλεγχο των παιδιών τους καθώς εκείνα μεγάλωναν και γίνονταν πιο ανεξάρτητα.

Εκπρόσωπος των ερευνητών δήλωσε: «Όταν τα παιδιά μας είναι μικρά είναι εύκολο να γνωρίζουμε πού ακριβώς είναι, ποιοι είναι οι φίλοι τους και τι κάνουν. Όσο μεγαλώνουν όμως και ξεκινούν να κάνουν πράγματα μόνα τους, το να συνεχίσεις να τα προσέχεις από τόσο κοντά δυσκολεύει. Πηγαίνουν μόνα στο σχολείο ή σε δραστηριότητες και βρίσκονται εκτός σπιτιού για περισσότερη ώρα. Έχουν έτσι την ευκαιρία να κάνουν περισσότερα πράγματα χωρίς επίβλεψη».

Στην έρευνα επίσης διαπιστώθηκε ότι περισσότεροι από τους μισούς γονείς διαφωνούν με τα έφηβα παιδιά τους για τη διατροφή των δεύτερων και τα πιέζουν πολύ για να καταναλώσουν κάποιο φρούτο ή λαχανικό, ενώ πάνω από 10 γονείς θεωρούν ότι τα παιδιά τους έχουν δοκιμάσει αλκοόλ. Το ποσοστό του 16% των γονέων που συμμετείχε στην έρευνα θεωρεί, επιπλέον, ότι το έφηβο παιδί του έχει καπνίσει.

«Αυτό μπορεί να οφείλεται στην επαναστατική φύση των εφήβων και στη νεοαποκτηθείσα ανεξαρτησία τους σε συνδυασμό με τις πιέσεις από το σχολείο, τις πολλές δραστηριότητες και τις κοινωνικές πιέσεις», συμπληρώνουν οι ερευνητές.

Σημειώνεται ότι ένας στους 10 γονείς που συμμετείχαν στην έρευνα θεώρησαν ως σωστή ηλικία για να αφήσουν τα παιδιά τους πιο ελεύθερα είναι εκείνη των 10 ετών.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter