Σεισμός στην Κρήτη: “Κάνουμε μάθημα σε σχολεία του 1920. Ευτυχώς δεν θρηνήσαμε μαθητές. Πολλές ζημιές” (φωτό)

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε ο δήμος Μίνωα Πεδιάδας μετά τη σεισμική δόνηση των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγο μετά τις 9:15 το πρωί της Δευτέρας.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο δήμος Μινώα Πεδιάδας

Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ελλάδας, Χρήστος Στυλιανίδης, γνωστοποίησε ότι η περιοχή έχει κηρυχθεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, ενώ ανακοίνωσε την εγκατάσταση σκηνών για όσους ανθρώπους δεν πρέπει και δεν μπορούν να μπουν στα σπίτια τους.

Το ξέσπασμα εκπαιδευτικού για τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια που επλήγησαν από το σεισμό

Μετά τις εικόνες από τις εκτεταμένες ζημιές που υπέστη το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού με την πρώτη εκτίμηση να κάνει λόγο για ολική καταστροφή του σχολείου, αλιεύσαμε στο διαδίκτυο τις φωτογραφίες που δημοσίευσε ο εκπαιδευτικός Γιάννης Παπαδόπουλος και δείχνουν τις καταστροφές και τις σοβαρές υλικές ζημιές που προκλήθηκαν – χωρίς ευτυχώς να θρηνήσουμε θύματα- χάρη στην συνδρομή των εκπαιδευτικών που έπραξαν τα δέοντα ώστε οι μαθητές να τα εκκενώσουν με απόλυτη ασφάλεια.

Όπως καταγγέλει ο κ. Παπαδόπουλος “ Επειδή το τελευταίο διάστημα γίνεται λόγος για αξιολόγηση σχολικών μονάδων, εκπαιδευτικών, στελεχών εκπαίδευσης νομίζω ότι η σημερινή μέρα ήταν η καλύτερη αξιολόγηση αυτών που επιδεικτικά μας κουνούν το δάχτυλο.

Αξιολογήθηκαν και κρίθηκαν ανεπαρκείς. Σχολικά κτήρια του 1920 στεγάζουν ακόμη και σήμερα σχολικές μονάδες εκατοντάδων μαθητών και εκπαιδευτικών. Ποιος θα αξιολογήσει λοιπόν τους αξιολογητές;

Οι φωτογραφίες είναι από σχολικές μονάδες του Δήμου Μίνωα Πεδιαδος Ηρακλείου μετά τον σημερινό σεισμό που έγινε αισθητός σε όλο το νησί. Εξαιτίας της ευσυνειδησίας των εκπαιδευτικών, της ψυχραιμίας των μαθητών και της τύχης δε θρηνήσαμε θύματα!

Ποια σχολεία αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα

Στο μικροσκόπιο έχουν μπει, μεταξύ άλλων, όλα τα σχολεία του Αρκαλοχωρίου, φυσικά το Δημοτικό Θραψανού, που τελεί υπό κατάρρευση, σχολικές μονάδες του Δήμου Αρχανών- Αστερουσίων, κυρίως στις Μελέσες, σχολεία του Δήμου Χερσονήσου, όπως στην Επισκοπή. Ακόμα, σε επίπεδο Δήμου Ηρακλείου, έχουν αναφερθεί προβλήματα, μεταξύ άλλων, στα 24ο και 31ο Δημοτικά σχολεία, τα 20ο και 56ο, σε σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στη Ν. Αλικαρνασσό.

Δείτε τις φωτογραφίες από τις ζημιές στα σχολεία

Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων: Μέτρα θωράκισης σε όλα τα σχολεία

Μέτρα αντισεισμικής θωράκισης σε όλα τα σχολεία ζητά σε ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης. Στην ανακοίνωσή της επισημαίνει:

“Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης βρίσκεται στο πλευρό των οικογενειών που πλήγηκαν από το σεισμό 5.8 Ρίχτερ, σήμερα 27 Οκτωβρίου, στο νομό Ηρακλείου. Με αγωνία παρακολουθούμε τις τραγικές συνέπειες που έρχονται κάθε λίγο στο φως. Μετράμε έναν νεκρό άνθρωπο και αρκετούς τραυματίες, εκατοντάδες σπίτια γκρεμισμένα ή με σοβαρές ζημιές που τα καθιστούν ακατάλληλα, σχολεία με ρωγμές και πεσμένους σοβάδες.

Για άλλη μια φορά αναδεικνύονται οι διαχρονικές ευθύνες όλων των κυβερνήσεων και οι ανεπάρκειες του κράτους σε μέτρα και έργα αντισεισμικής θωράκισης και προστασίας, ως μέρος ενός ευρύτερου ζητήματος, των τεράστιων ελλείψεων στον τομέα της Πολιτικής Προστασίας (αντισεισμικά, αντιπλημμυρικά, αντιπυρικά κ.ά. έργα), που η ομοσπονδία έχει αναδείξει πολλές φορές στο παρελθόν.

Ιδιαίτερα για το ζήτημα της σχολικής στέγης έχουμε εδώ και χρόνια επισημάνει στην Κυβέρνηση, στην Περιφέρεια Κρήτης και στους Δήμους, τα πολλά και σοβαρά προβλήματα, ένα από τα οποία είναι και η έλλειψη αντισεισμικής θωράκισης. Οι σοβαρές καταστροφές σε σχολεία κυρίως στους δήμους Μινώα Πεδιάδος και Αρχανών Αστερουσίων (Δημοτικά Σχολεία Αρκαλοχωρίου, Νηπιαγωγείο Μελεσσών κ.α.) μαρτυρούν το δίκαιο αίτημα των γονέων για σύγχρονη σχολική στέγη, ασφαλή για τα παιδιά μας.

Απαιτούμε εδώ και τώρα:

  • Μέτρα στέγασης και σίτισης των μαθητών και των οικογενειών τους που πλήγηκαν από το σεισμό.
  • Να προχωρήσει άμεσα η αποκατάσταση όλων των ζημιών και να γίνουν όλες οι αναγκαίες επεμβάσεις όχι μόνο στα σεισμόπληκτα αλλά σε όλα τα σχολικά κτίρια, σύμφωνα με τις τελευταίες αντισεισμικές προδιαγραφές.
  • Να προχωρήσουν άμεσα οι διαδικασίες για την ανέγερση νέων σύγχρονων και ασφαλών σχολείων όπου αυτά κριθούν ακατάλληλα.”

Διαβάστε επίσης:

Σεισμός 5.8 Ρίχτερ στην Κρήτη: Κλειστά 28 και 29 Σεπτεμβρίου τα σχολεία στο Ηράκλειο

Σεισμός στη Κρήτη: Καταστράφηκε το Δημοτικό Σχολείο Θραψανού – “Μας βοήθησε ο Θεός” λέει ο διευθυντής (φωτό)

“Τα αγόρια δεν κλαίνε”: Αγορογονείς, σταματήστε να λέτε αυτή τη φράση γιατί μόνο κακό κάνετε στα παιδιά

Τα προβλήματα που αρχίζουν και φαίνονται στα παιδιά εξαιτίας της πανδημίας