Σταμάτα να κατηγορείς το “αχάριστο” παιδί σου

Η ευγνωμοσύνη είναι μια δυσεύρετη αρετή που δύσκολα μαθαίνεται, πόσω μάλλον όταν θέλουμε να τη διδάξουμε στα παιδιά.

Στο άρθρο που ακολουθεί η μαμά blogger Sara Farrell Baker μας καταθέτει την άποψή της για το πόσο δύσκολο είναι να μάθουμε στα παιδιά να νιώσουν ευγνωμοσύνη και αλλά μας προτείνει και τρόπους για να το επιτύχουμε.

«Όλοι οι γονείς επιθυμούμε να μεγαλώσουμε ευγενικά παιδιά. Ένα από τα πρώτα διδάγματα που προσπαθούμε να εμφυσήσουμε στα παιδιά μας από τα πρώτα τους κιόλας χρόνια είναι το να λένε “παρακαλώ” και “ευχαριστώ“.

Και μπορεί να πασχίζουμε να μάθουμε στα παιδιά σας να κάνουν χρήση αυτών των δύο βασικών λέξεων στο τυπολόγιο των καλών τρόπων όμως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να θεωρούμε ότι τα παιδιά της αφομοιώνουν στον απόλυτο βαθμό και νιώθουν ευγνώμονα για όλα όσα τους προσφέρονται.

Βέβαια, καλώς εσείς επιθυμείτε αυτές οι δύο συνθήκες να ταυτιστούν όμως πρέπει να έχετε κατά νου ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σύνηθες και τα παιδιά σε ένα μεγάλο εύρος πέριπτώσεων είναι κατά κάποιο τρόπο αχάριστα.

Αν, λοιπόν, και εσείς ανήκετε στη κατηγορία των γονέων που έχουν ένα αχάριστο παιδί δεν πρέπει να νιώθετε άβολα ούτε φυσικά να κατηγορείτε τον εαυτό σας για αυτό που συμβαίνει.

Στο μικρόκοσμο των παιδιών θεωρείται δεδομένο ότι τα πάντα είναι δικαιωματικά δικά τους και κανένα παράπονο των γονιών περί του αντιθέτου δεν θα τα πείσει να αλλάξουν κοσμοθεωρία από τη μια στιγμή στην άλλη.

Τα παιδιά από τη φύση τους αδυνατούν να σκεφτούν οτιδήποτε βρίσκεται πέρα από τις ανάγκες και τα θέλω τους, ενώ η φράση “το θέλω τώρα!” είναι καραμέλα σε ό,τι κι αν ζητήσουν.

Κι όμως, αγαπητοί γονείς, έπεσα κι εγώ στη παγίδα να κατηγορήσω το 3χρονο γιο μου για τα τόσα πολλά παιχνίδια που υπάρχουν διασκορπισμένα στο σπίτι μας, την ίδια στιγμή που άλλα παιδάκια δεν είναι τόσο τυχερά όσο αυτός και έχουν ένα -ή κανένα- παιχνίδι. Με αυτή μου τη στάση πίστευα ότι θα τον έπειθα να δει πόσο ευγνώμων είναι, ότι ήρθε η στιγμή να αρχίσει να ξεδιαλέγει ποια παιχνίδια δεν τα χρειάζεται ώστε να τα χαρίσουμε σε άλλα παιδάκια που έχουν ανάγκη και φυσικά ότι θα του μάθαινα να μαζεύει τα παιχνίδια του ώστε το σπίτι μας να είναι τακτοποιημένο.

Το αποτέλεσμα αυτής μου της προσπάθειας;

Μια πλήρης αποτυχία.

Έβαλε τα κλάματα ακούγοντας ότι υπάρχουν παιδάκια που στερούνται το παιχνίδι λόγω αντιξοοτήτων αλλά όταν ήρθε η στιγμή να διαλέξει ποια θα τους χαρίσει μου απάντησε ότι δεν πρόκειται να χαρίσει κανένα απολύτως από τα παιχνίδια του για τον απλούστατο λόγο ότι είναι δικά του και δεν θα άντεχεται να τα αποχωριστεί ακόμα κι αν δεν είχε παίξει ποτέ με αυτά. Το κερασάκι στη τούρτα ήταν ότι μου ζήτησε να πάμε στο κοντινό μας παιχνιδάδικο για να αγοράσουμε παιχνίδια για αυτά τα άτυχα παιδάκια. Αλλά μιας και θα ήμασταν εκεί, μήπως θα μπορούσαμε να πάρουμε και σε αυτόν ένα παιχνίδι δώρο;

Για αυτό το λόγο, αγαπητοί γονείς, πριν θυμώσετε και τα βάλετε με το “αχάριστο” παιδί σας, σκεφθείτε ότι αυτή του η συμπεριφορά δεν είναι κάποιο καπρίτσιο που πρέπει να εξαλείψετε αλλά μια αναμενόμενη αντίδραση της ηλικίας και της νοοτροπίας.

Η κατάκτηση της ευγνωμοσύνης δεν γίνεται από την μια στιγμή στην άλλη ούτε επιβάλλεται. Δεν είναι απλώς μια συναισθηματική αντίδραση, πρόκειται για επιλογή και στάση ζωής που αξίζει να την υιοθετήσουν τα παιδιά μας!

Πώς μπορείτε να διδάξετε στα παιδιά σας την αξία της ευγνωμοσύνης

Η διδασκαλία της ευγνωμοσύνης πρέπει να βοηθάει τα παιδιά να μάθουν να είναι ευγνώμονες για πολλά πράγματα στη ζωή τους και όχι μόνο για τα υλικά αγαθά. Τα παιδιά μιμούνται πάντα τους γονείς, γι’ αυτό θα πρέπει να γίνετε οι ίδιοι το παράδειγμα. Δηλαδή, θα πρέπει να σας ακούει να λέτε ευχαριστώ σε κάποιον που σας έδωσε τη θέση του για να καθίσετε ή σε κάποιον που έσκυψε να σηκώσει κάτι που σας έπεσε. Ακόμη, είναι σημαντικό να ευχαριστείτε και το ίδιο το παιδί για μικροπράγματα που κάνει καθημερινά για σας, καθώς και να τονίζετε το πόσο ευγνώμονες είστε για το χρόνο που περνάτε μαζί του. Θα νιώσει ωραία με την προσφορά του και θα το κάνει ξανά.»

Πηγή: Scarymommy.com