Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκαλούν επιπρόσθετο άγχος στα έφηβα παιδιά

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δημιουργούν επιπρόσθετο άγχος στα νέα παιδιά, σύμφωνα με το πόρισμα έρευνας που διεξήχθη πρόσφατα από τη βρετανική οργάνωση Ditch the Label για την καταπολέμηση του εκφοβισμού. Συγκεκριμένα, η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 10.000 νέων ηλικίας 12-20 ετών, εκ των οποίων το 40% δήλωσε ότι αισθάνεται άσχημα όταν κανείς από τους διαδικτυακούς φίλους δεν κάνει «like» στις φωτογραφίες τους, ενώ το 35% απάντησε ότι η αυτοπεποίθησή τους συνδέεται άμεσα με τον αριθμό των «φίλων» που έχουν στα social media.

Το Instagram αποτελεί το μέσο που χρησιμοποιείται περισσότερο για την ανάρτηση κακόβουλων σχολίων, αφού περίπου το 7% των νέων απάντησαν ότι έχουν πέσει θύματα εκφοβισμού μέσω της συγκεκριμένης εφαρμογής, 6% μέσω του Facebook, 5% μέσω του Snapchat και 2% μέσω του Twitter και του YouTube.

Από την έρευνα προκύπτει ότι ο ψηφιακός εκφοβισμός είναι ευρέως διαδεδομένος, καθώς το 70% των ερωτηθέντων απάντησαν ότι έχουν ασκήσει κακόβουλη κριτική σε κάποιο άλλο άτομο μέσω διαδικτύου, ενώ το 17% δήλωσε ότι έχουν πέσει θύματα ηλεκτρονικού εκφοβισμού. Επιπλέον, ένας στους τρεις ερωτηθέντες δήλωσαν ότι ζουν με το φόβο του cyber-bullying, με την εξωτερική τους εμφάνιση να αποτελεί το πιο πιθανό θέμα για πικρόχολη κριτική.

Ωστόσο, αξίζει να σημειωθεί ότι σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (47%) απάντησαν ότι δεν συζητούν θέματα που έχουν να κάνουν με την προσωπική τους ζωή στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ πολλοί από αυτούς γράφουν πολύ επιγραμματικά ορισμένα πράγματα για τη ζωή τους.

«Ο εκφοβισμός στο διαδίκτυο εξακολουθεί να αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι νέοι σήμερα. Το διαδίκτυο όχι μόνο επαναπροσδιορίζει το κλίμα εκφοβισμού, αλλά παράλληλα έχει σαφείς επιπτώσεις στην ταυτότητα, τη συμπεριφορά και την προσωπικότητα των νεαρών χρηστών», δήλωσε ο Λίαμ Χάκετ, διευθύνων σύμβουλος του Ditch the Label.