Τα σχολεία στη Σουηδία δεν έκλεισαν ποτέ –Τι επιπτώσεις έχει αυτό στην υγεία των παιδιών;

Από την αρχή της πανδημίας απόφαση της Σουηδίας ήταν να κρατήσει μια διαφορετική πολιτική από τις περισσότερες χώρες του δυτικού κόσμου αναφορικά με την αυστηρότητα των μέτρων προστασίας, με απώτερο σκοπό να επιτύχει ταχύτερα τη λεγόμενη ανοσία της αγέλης.

Όταν τον περασμένο Νοέμβριο ο έλεγχος έδειξε να ξεφεύγει τα κρούσματα –κατ’ επέκταση και οι θάνατοι- άρχισαν να πολλαπλασιάζονται, η κυβέρνηση επέλεξε να αλλάξει τακτική και άρχισε να καλεί τους πολίτες για λιγότερες κοινωνικές επαφές και περισσότερες αποστάσεις.

Μία απόφαση, όμως, την οποία δεν απέσυρε ήταν αυτή του να παραμείνουν τα σχολεία της χώρας ανοιχτά, καθ’όλη την διάρκεια της πανδημίας, τουλάχιστον για τους μαθητές μέχρι 16 ετών. Οι μαθητές του Λυκείου, όπως αποφάσισε η υπουργός Παιδείας Άννα Έκστρομ, θα μπορούσαν να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους μέσω τηλεκπαίδευσης, όμως για τα μικρότερα παιδιά, όπως είπε η ίδια, τα σχολεία παρέχουν «ζωτικής σημασίας κοινωνική υπηρεσία» άρα έπρεπε να παραμείνουν ανοιχτά. Μάλιστα, η χρήση μάσκας στα σχολεία δε είναι υποχρεωτική, ενώ το κάθε σχολείο είναι υπεύθυνο για την τήρηση των κατευθυντήριων οδηγιών σχετικά με την κοινωνική απόσταση και την υγιεινή.

Εξήγησε δε η υπουργός, ότι «Γνωρίζουμε από την άνοιξη ότι πολλοί μαθητές δυσκολεύτηκαν να έχουν κίνητρο στη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης και γνωρίζουμε ότι ήταν ιδιαίτερα δύσκολο για τους μαθητές που χρειάζονται περισσότερο το σχολείο: αυτούς με ειδικές ανάγκες και όσους κινδυνεύουν ή ζουν στη φτώχεια».

Με πληθυσμό όμοιο με αυτόν της Ελλάδας, η Σουηδία μετρά μέχρι σήμερα σχεδόν διπλάσιους (8,985) νεκρούς από Covid-19 και δεν είναι λίγοι αυτοί που υποστηρίζουν πως γι’αυτό ευθύνονται τα πιο χαλαρά μέτρα που έχει πάρει η χώρα κατά της πανδημίας. Τι ρόλο έχουν παίξει, όμως, σε αυτό τα ανοιχτά σχολεία και πόσα από τα θύματα είναι παιδιά;

“Τα ανοιχτά σχολεία δεν συνέβαλαν σε μεγαλύτερη μετάδοση”

Σύμφωνα με έρευνα του The New England Journal of Medicine, τα αποτελέσματα της οποίας συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης, Μαρία Γαβριατοπούλου και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ), το ότι τα σχολεία στη Σουηδία παρέμειναν ανοιχτά δεν συνέβαλε στην μεγαλύτερη μετάδοση.

Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, ο αριθμός των θανάτων από κάθε αιτία μεταξύ των 1.951.905 παιδιών στη Σουηδία ηλικίας 1 έως 16 ετών ήταν 65 κατά τη διάρκεια της προ-COVID-19 εποχής, δηλαδή από το Νοέμβριο 2019 έως το Φεβρουάριο 2020 και από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2020 ο αριθμός των θανάτων στα παιδιά ήταν 69.

Δηλαδή, δεν διαπιστώθηκε αύξηση του αριθμού των θανάτων πριν και κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Από το Μάρτιο έως τον Ιούνιο 2020, συνολικά 15 παιδιά με COVID-19 νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας (0,77 ανά 100.000 παιδιά σε αυτή την ηλικιακή ομάδα). 4 από αυτά είχαν ηλικίες 1 έως 6 ετών (0,54 ανά 100.000 παιδιά) και 11 είχαν ηλικίες 7 έως 16 ετών (0,90 ανά 100.000 παιδιά). Τέσσερα από τα παιδιά είχαν υποκείμενα χρόνια νοσήματα (δύο με καρκίνο, ένα με χρόνια νεφρική νόσο και ένα με αιματολογικό νόσημα). Δεν διαπιστώθηκε κανένας θάνατος σχετιζόμενος με COVID-19.

Αναφορικά με τους εκπαιδευτικούς, δεδομένα από το Δημόσιο Σύστημα Υγείας της Σουηδίας έδειξαν ότι λιγότεροι από 10 δάσκαλοι σε προσχολικές τάξεις και 20 δάσκαλοι σε σχολεία της Σουηδίας έλαβαν υποστήριξη σε μονάδες εντατικής θεραπείας. Συγκρίνοντας και με άλλα επαγγέλματα και με βάση το φύλο και την ηλικία, τα ανωτέρω νούμερα αντιστοιχούν σε σχετικό κίνδυνο 1,10 (95% όρια αξιοπιστίας 0,49 – 2,49) μεταξύ δασκάλων σε προσχολικές τάξεις και 0,43 (95% όρια αξιοπιστίας 0,28 – 0,68) μεταξύ δασκάλων σε σχολεία.

Δηλαδή, δεν φάνηκε να υπάρχει διαφορά μεταξύ των δασκάλων σε προσχολικές τάξεις και των υπολοίπων επαγγελμάτων, ενώ οι δάσκαλοι στα σχολεία είχαν μικρότερο κίνδυνο από τους υπόλοιπους επαγγελματίες.

Μια σημαντική έλλειψη στην έρευνα, όπως σημειώνουν οι συγγραφείς, είναι ότι δεν υπάρχουν δεδομένα από μετάδοση της COVID-19 εντός των νοικοκυριών.

Συμπερασματικά, από την απόφαση τη Σουηδίας να κρατήσει ανοικτά τα σχολεία και τα προσχολικά τμήματα, υπήρξε χαμηλή επίπτωση σοβαρών περιπτώσεων COVID-19 μεταξύ παιδιών 1 έως 6 και 7 έως 16 ετών κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19. Μεταξύ 1,95 εκατομμυρίων παιδιών ηλικίας 1-16, 15 παιδιά νοσηλεύτηκαν σε μονάδες εντατικής θεραπείας και διαγνώστηκαν με COVID-19, πολυσυστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο στα παιδιά ή και τα δύο, το οποίο αναλογεί σε 1 παιδί στα 130.000.