Θα βάλουμε όλοι έναν ήλιο στον Κήπο των Ευχών του Αλέξανδρου στις 15 και 16/2

Για την κ. Ματίνα Κυριάκου έχουμε μιλήσει αρκετές φορές στο παρελθόν. Τη γνωρίσαμε στην πιο δύσκολη στιγμή της, όταν πάλευε να κρατήσει τον γιο της στη ζωή, την αγκαλιάσαμε μερικούς μήνες μετά, όταν βρεθήκαμε δίπλα στο Ογκολογικό του Παίδων για να μοιράσουμε μαζί της δώρα στα παιδιά που έδιναν και δίνουν τη μάχη τους, ενώ πολύ συχνά αναδημοσιεύουμε τα συγκλονιστικά κείμενά της, τα οποία «ανεβάζει» στη σελίδα «Θα ξαναβγεί ο Ήλιος, Αλέξανδρος», με τα οποία χιλιάδες γονείς έχουν ταυτιστεί, ακόμα κι αν δεν τους έχει χτυπήσει η μοίρα τόσο σκληρά και άδικα όσο εκείνη.

Ο Αλέξανδρος έφυγε, όμως άφησε πίσω του βαριά κληρονομιά

Ο Αλέξανδρος, έπειτα από πολυετή σκληρή μάχη με τον καρκίνο και αλλεπάλληλα χειρουργεία, τα οποία αντιμετώπισε με απίστευτη γενναιότητα, υπέκυψε τελικά τον Δεκέμβριο του 2017. Άφησε,  όμως, πίσω του βαριά κληρονομιά στη μαμά Ματίνα: Τις κονκάρδες-παράσημα, τα οποία ο ίδιος πρόσφερε σε κάθε παιδί που αγωνιζόταν μέσα στο νοσοκομείο, με το μήνυμα: «Να θυμάσαι: Θα ξαναβγεί ο ήλιος». Το μήνυμα αυτό δεν θα μπορούσε να σβήσει. Όπως ο ήλιος δεν σβήνει ποτέ, όσες τραγωδίες κι αν μας βρουν στον δρόμο της ζωής μας…

Το μήνυμα αυτό έγινε αφορμή για την δημιουργία μιας online αρχικά ομάδας που πολύ σύντομα απέκτησε σάρκα και οστά, αλλά και ενεργή δράση. Στη μνήμη του Αλέξανδρου και με την ελπίδα να τα βλέπει όλα αυτά από κάπου ψηλά και να χαμογελάει, η μαμά Ματίνα έχει καταφέρει να κινητοποιήσει χιλιάδες κόσμου, να ευαισθητοποιήσει ανθρώπους σε κάθε άκρη της Ελλάδας (και όχι μόνο) και να συμβάλει στον αγώνα κατά του παιδικού καρκίνου ουσιαστικά.

Η επόμενη από τις δράσεις της θα λάβει χώρα στις 15 και 16 Φεβρουαρίου στο Δημαρχείο της Χαλκίδας. Η Ματίνα Κυριάκου μας μιλά γι’αυτή αλλά και για το μέχρι στιγμής έργο της παρακάτω.

Η κ. Ματίνα Κυριάκου μιλά στο Infokids.gr

Πότε αποφάσισες να ιδρύσεις την ομάδα «Θα ξαναβγεί ο Ήλιος, Αλέξανδρος» και με ποιο σκεπτικό;

Αποφάσισα να δημιουργήσω αυτή την ομάδα λίγους μήνες αφού έχασα τον γιου μου. Η απώλειά του με είχε κάνει έναν άλλον άνθρωπο. Ήθελα να είμαι συνέχει εκεί, εκεί που τον άφησα, εκεί που τον χαιρέτησα, που του είπα το νανούρισμά του για τελευταία φορά.

Όμως ένα βράδυ, ένα όνειρο με ταρακούνησε. Ήταν εκεί καθισμένος, στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και το χάιδευα τα όμορφα καστανά μαλλιά του και τον ρώτησα: Λουκουμάκι μου είσαι καλά; Ναι μαμά, ΝΑΙ μου απάντησε, με έντονο ύφος.

Ξύπνησα κλαίγοντας. Μου έχει θυμώσει. Τον απογοητεύω. Εγώ δεν έπεσα ποτέ, ούτε εκείνος. Πρέπει να συνεχίσω το έργο του, πρέπει να σηκωθώ. Και σηκώθηκα.

Έφτιαξα την ομάδα του. Αλέξανδρος – Θα ξαναβγεί ο ήλιος είπε.

Κανένας γονιός που παλεύει με τον καρκίνο ή με όποια απειλητική για τη ζωή του ασθένεια να μη νοιώθει μόνος του και κανένα παιδί να μη χάσει την ελπίδα του. Όλα τα παιδιά πρέπει να φορέσουν το παράσημο που με τόση αγάπη έφτιαξε με τα άξια χεράκια του.

Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν από την πρώτη στιγμή πολύ μεγάλη. Πού νομίζεις ότι οφείλεται αυτό;

Τα κείμενά μου είναι βιωματικά, είναι η αλήθεια μου, χωρίς φίλτρα.

Ο κόσμος ανταποκρίθηκε γιατί ταυτίστηκε.

Όταν ένα μέλος ζητάει να μπει στην ομάδα, ζητάω να μου γράψει τον λόγο.

Ξέρετε πόσος πόνος υπάρχει εκεί έξω; Ξέρετε πίσω από κάθε πόρτα τι προβλήματα κρύβονται; Γράφω για τον πόνο, γράφω για τις δυσκολίες αλλά πάντα μα πάντα 2 λέξεις κυριαρχούν σε κάθε μου κείμενο: ΔΥΝΑΜΗ και ΕΛΠΙΔΑ.

Με τη βοήθεια εθελοντών από την ομάδα έχεις ήδη πραγματοποιήσει πολλές δράσεις που στόχο έχουν να χαρίσουν χαμόγελα σε παιδιά με καρκίνο σε όλη την Ελλάδα. Μίλησέ μας γι’αυτές. Πού αλλού σκοπεύεις να πας;

Το δικό μου μέλημα είναι να καρφιτσώσω την κονκάρδα του Αλέξανδρού μου σε κάθε παιδικό στήθος, στη μεριά της καρδιάς, εκεί που μπαίνουν τα παράσημα.

Ωστόσο, η ανταπόκριση είναι τόσο μεγάλη στο κάλεσμά μου να μοιράσω χαμόγελα που έχω καταφέρει από την δημιουργία της ομάδας και μέχρι σήμερα 7.000 άνθρωποι να είναι μέλη και εθελοντές της από όλη την Ελλάδα και να με βοηθούν σε κάθε μου δράση.

Κάθε χρόνο στις 16 Δεκεμβρίου, την ημέρα που έφυγε, πηγαίνω στα Ογκολογικά Νοσοκομεία της χώρας, καρφιτσώνω τις κονκάρδες του και δίνω σε όλα τα παιδιά μια σακούλα γεμάτη δώρα, δώρα που συγκεντρώνω από κάθε γωνιά της χώρας μας, ακόμα και από Έλληνες του εξωτερικού.

Τον Σεπτέμβρη στα γενέθλιά του διοργάνωσε ένα Φιλανθρωπικό ΤΟΥΡΝΟΥΑ ΜΠΑΣΚΕΤ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ. Σε αυτό συμμετείχαν πάρα πολλές ακαδημίας παιδιών της Χαλκίδας και των περιχώρων καθώς και η ομάδα του Παναθηναϊκού. Ο κόσμος ανταποκρίθηκε και ήρθε να δει πώς θα αγωνιστούν τα παιδιά για τα παιδιά που αγωνίζονται. Δεν υπήρχε είσοδος στο τουρνουά, πώς να κοστολογήσω την αγάπη;

Υπήρχαν κουμπαράδες της Φλόγας, όπου ο κόσμος έδινε ό,τι ήθελε και η επιβράβευση ήταν η κονκάρδα στο στήθος τους.

Πού σκοπεύω να πάω μετά; Παντού! Όπου υπάρχει παιδί που αγωνίζεται δικαιούται να έχει την κονκάρδα του Αλέξανδρου. Επόμενος προορισμός… η Κύπρος.

Τι ακριβώς προγραμματίζεις για τις 15 και 16 Φεβρουαρίου;

Στις 15 και 16 Φεβρουαρίου, με αφορμή και την Παγκόσμια Ημέρα κατά του Παιδικού Καρκίνου, καλώ όλο τον κόσμο να έρθει στην Χαλκδία, στην αίθουσα Αριστοτέλης του Δημαρχείου Χαλκίδας, στην παραλία, όπου θα βρίσκομαι μαζί με τους εθελοντές της ομάδας του Αλέξανδρού μου και θα μοιράζουμε ήλιους.

Όποιος, λοιπόν, έρθει θα δίνει ό,τι θέλει στον κουμπαρά της Φλόγας και θα παίρνει έναν ηλίανθο στον οποίο θα κρέμεται ένα καρτελάκι και πάνω σε αυτό θα γράφει την ευχή του, εις μνήμην…, υπέρ υγείας… ή όποια ευχή θέλει.

Έπειτα θα τοποθετεί τον ήλιο του στο γκαζόν, έξω από το Δημαρχείο και έτσι θα δημιουργηθεί ο Κήπος των Ευχών του Αλέξανδρου.

Στο κάλεσμα της εν λόγω εκδήλωσης έχουν συμμετάσχει πολλοί διάσημοι Έλληνες:

Ηλίας Βρεττός

Ηλίας ΒρεττόςΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ….ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΕΝΑΝ ΗΛΙΟ ΑΚΟΜΗ…ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ.Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΠΟΛΥ… ❤??

Gepostet von Ματίνα Κυριάκου am Dienstag, 28. Januar 2020

Ειρήνη Αϊδινλή

Eirini AindiliΗ Ολυμπιονίκης της Ελλάδας και της καρδιάς μας…θα είναι εκεί να βάλει έναν ακόμη ήλιο, στον κήπο των ευχών του Αλέξανδρου.Σ ευχαριστώ Ειρήνη μου.❤??

Gepostet von Ματίνα Κυριάκου am Mittwoch, 29. Januar 2020

Τάσος Αυλωνίτης

Tasos AvloΘΑ ΕΙΝΑΙ ΕΚΕΙ……ΝΑ ΒΑΛΕΙ ΕΝΑΝ ΗΛΙΟ ΑΚΟΜΗ ….ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ. Σ ΕΥΧΑΡΙΣΤΏ ΤΑΣΟ.❤??

Gepostet von Ματίνα Κυριάκου am Dienstag, 28. Januar 2020

Ποιο είναι το μεγάλο σου όνειρο αναφορικά με την ομάδα «Θα ξαναβγεί ο Ήλιος»;

Το όνειρό μου είναι μια μέρα αυτή η ομάδα να μην έχει λόγο ύπαρξης, γιατί τα μετάλλια του Αλέξανδρου δεν θα έχουν πια παραλήπτες.

Το όνειρό μου είναι να μην ξανανοσήσει κανένα παιδί, κανένας άνθρωπος από καρκίνο.

Καμία μανούλα να μην χρειαστεί να είναι τόσο δυνατή, να είναι απλά μαμά.

Δείτε το κάλεσμα της κ. Ματίνας Κυριάκου στον Κήπο του Αλέξανδρου στις 15 και 16 Φεβρουαρίου:

"ΕΛΑ ΚΙ ΕΣΥ ΝΑ ΒΑΛΕΙΣ ΕΝΑΝ ΗΛΙΟ ΑΚΟΜΗ, ΣΤΟΝ ΚΗΠΟ ΤΩΝ ΕΥΧΩΝ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ".

Gepostet von Ματίνα Κυριάκου am Dienstag, 21. Januar 2020