Θεσσαλονίκη: Λόγω επιπλοκών από στρεπτόκοκκο πέθανε το 6,5 ετών παιδί – Γονείς, προσοχή στα συμπτώματα

Στο Νοσοκομείο Παίδων 11χρονος με πνευμονική εμβολή λόγω επιπλοκών του κορωνοϊού

Πριν δύο εβδομάδες το πανελλήνιο είχε συγκλονιστεί από τον αιφνίδιο θάνατο ενός μικρού κοριτσιού μόλις 6.5 ετών που “άφησε” την τελευταία του πνοή στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης όπου είχε εισαχθεί με υψηλό πυρετό.

Όπως είχε τότε γνωστό το άτυχο κοριτσάκι μεταφέρθηκε χωρίς τις αισθήσεις του με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ από την περιοχή της Τούμπας στο νοσοκομείο. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, δυστυχώς η μικρούλα δεν τα κατάφερε και κατέληξε. Η μικρούλα ταλαιπωρούνταν τις 3 τελευταίες μέρες από πυρετό. 

Η νεκροψία “‘εδειξε” επιπλοκές σε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο

Όπως έγινε γνωστό σήμερα από την ενημέρωση που έκανε το νοσοκομείο στον Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) και στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) το άτυχο κοριτσάκι κατέληξε από επιπλοκές που της προκάλεσε λοίμωξη από στρεπτόκοκκο

Ο στρεπτόκοκκος της ομάδας Α θεωρείται η πιο κοινή αιτία βακτηριακής φαρυγγίτιδας σε παιδιά σχολικής ηλικίας. Οι ηλικιακές ομάδες που επηρεάζονται περισσότερο είναι παιδιά κάτω των 10 ετών και άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών.

Το πρώτο περιστατικό θανάτου από στρεπτόκοκκο Α στη χώρα μας – Η ανακοίνωση του ΕΟΔΥ

Το περιστατικό θανάτου δηλώθηκε στο ECDC από τον ΕΟΔΥ όπως προβλέπεται καθώς η καλλιέργεια αίματος ανέδειξε διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α (iGAS -Streptococcus pyogenes).

«Πρόκειται για το πρώτο περιστατικό θανάτου από στρεπτόκοκκο Α μετά την έξαρση κρουσμάτων στην Ευρώπη και τα επιδημιολογικά δεδομένα δεν υποδεικνύουν ότι υπάρχει ανησυχία για τη δημόσια υγεία της χώρας», αναφέρει ο ΕΟΔΥ.

Προσθέτει ότι πρόκειται για ένα κοινό μικρόβιο το οποίο συναντάται πολύ συχνά και οι λοιμώξεις από διεισδυτικό στρεπτόκοκκο της ομάδας Α δεν επιτηρούνται μέσω του συστήματος υποχρεωτικής δήλωσης νοσημάτων στη χώρα μας. Εντούτοις, λόγω της πρόσφατης έξαρσης κρουσμάτων στο Ηνωμένο Βασίλειο και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, ο ΕΟΔΥ έχει ζητήσει να δηλώνονται τα επιβεβαιωμένα περιστατικά στρεπτόκοκκου της ομάδας Α από τις υπηρεσίες υγείας της χώρας.

TΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΕΡΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΤΡΕΠΤΟΚΟΚΚΟ Α

Ο στρεπτόκοκκος Α’ είναι μια λοίμωξη που συνήθως έχει ήπιες επιπλοκές στον ανθρώπινο οργανισμό και αντιμετωπίζεται με αντιβιοτικά τα οποία χορηγούνται για 24 ώρες. Όπως επισημαίνουν οι γιατροί, η έγκυρη διάγνωσή του είναι πολύ σημαντική για την υγεία του ασθενούς.

ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΥΚΟΛΑ ΟΤΑΝ ΚΑΠΟΙΟΣ ΕΡΘΕΙ ΣΕ ΣΤΕΝΗ ΕΠΑΦΗ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΣΟΥΝΤΑ, ΜΕ ΤΑ ΣΤΑΓΟΝΙΔΙΑ ΤΟΥ ΒΗΧΑ ΤΟΥ Ή ΤΟΥ ΦΤΕΡΝΙΣΜΑΤΟΣ ΤΟ

Σε κάποιες περιπτώσεις, συνήθως λιγοστές, ο στρεπτόκοκκος Α’ προκαλεί σοβαρή ασθένεια καθώς το βακτήριο εισέρχεται στα αιμοφόρα αγγεία και προκαλεί σοβαρή λοίμωξη που μπορεί να οδηγήσει στον θάνατο.

Η πιο συνηθισμένη ασθένεια που προκαλεί ο στρεπτόκοκκος Α’ είναι η οστρακιά, η οποία έχει συμπτώματα που μοιάζουν με αυτά της γρίπης. Μεταξύ αυτών, μέσα σε 12 με 48 ώρες εμφανίζεται ένα εξάνθημα που ξεκινά από το στήθος και το στομάχι και στη συνέχεια εξαπλώνεται. Επίσης εμφανίζονται μικρά εξογκώματα στη γλώσσα, η οποία κοκκινίζει περισσότερο από το συνηθισμένο και γι’ αυτό αποκαλείται «γλώσσα φράουλα».

Αυτές είναι οι 5 λοιμώξεις που σχετίζονται με τον στρεπτόκοκκο Α

Προσοχή στον επίμονο υψηλό πυρετό χωρίς αντιβιοτικό

Όπως μας έχει τονίσει και κατά το παρελθόν ο παιδίατρός μας, Ηλίας Χαραμαράς   ένα παιδί με στρεπτόκοκκο που μένει πολλές μέρες με πυρετό και χωρίς αντιβιοτικό μπαίνει σε κίνδυνο, ενώ συμβουλεύει: «Στον στρεπτόκοκκο ο πυρετός είναι υψηλός (φτάνει ακόμα και τους 40 βαθμούς), το παιδί μπορεί να έχει σπασμούς και τάση προς εμετό. Αν αυτή η κατάσταση συνεχίζεται για 2-3 μέρες, το παιδί πρέπει απαραίτητα να εξεταστεί από γιατρό και να καλυφθεί από αντιβίωση!»

Υπενθυμίζεται ότι και πριν λίγα χρόνια είχαμε θρηνήσει την απώλεια δύο παιδιών  σε Λάρισα και Βόλο που έχασαν τη ζωή τους από λοίμωξη που προκάλεσε το μικρόβιο του στρεπτόκοκκου.

Διαβάστε επίσης:

Πανικός σε αγώνα σχολικού πρωταθλήματος – Στο νοσοκομείο 15χρονος μετά από επεισόδιο στον αγώνα

Κεραμέως: «Τα παιδιά μου μού λένε “γιατί δουλεύεις τόσο, όλο λείπεις”» (video)

Η Ελλάδα θα αποκτήσει τον πρώτο εναέριο ποδηλατόδρομο – Δείτε πού θα δημιουργηθεί!