Θρήνος στην ελληνική παιδική λογοτεχνία – “Έφυγε” από τη ζωή η Αγγελική Βαρελλά

Η ελληνική παιδική λογοτεχνία θρηνεί την απώλεια της Αγγελικής Βαρελλά σε ηλικία 92 ετών. Άνηκε στην παλαιά φρουρά των παιδικών βιβλίων και τα έργα της μεγάλωσαν γενιές και γενιές παιδιών.

Η είδηση του θανάτου της έγινε γνωστή από την συγγραφέα παιδικών βιβλίων Τζένη Κουτσοδημητρόπουλου όπου έγραψε στην ανάρτησή της “Η αγαπημένη όλων, Αγγελική Βαρελλά έφυγε σήμερα. Η πιο μεγάλη… η πιο ζεστή αγκαλιά του παιδικού βιβλίου δεν είναι πλέον μαζί μας.”

Η ζωή και το σπουδαίο συγγραφικό της έργο

Η Αγγελική Βαρελλά γεννήθηκε το 1930 στη Θεσσαλονίκη. Μεγάλωσε στην Αθήνα και σπούδασε στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Η μητέρα της πέθανε και μεγάλωσε με την νονά της. Έζησε τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, που περιγράφει η ίδια στο βιβλίο της Με το χαμόγελο στα χείλη.

Για πρώτη φορά ασχολήθηκε με το παιδικό βιβλίο το 1966 και έκτοτε είναι αφοσιωμένη στο λογοτεχνικό αυτό είδος, με έντονη παρουσία σε όλες τις εκδηλώσεις (σχολεία, συλλόγους γονέων, δήμους, βιβλιοθήκες κτλ.) που γίνονται για το παιδί και το παιδικό βιβλίο όχι μόνο στην Αθήνα αλλά σε όλη την Ελλάδα.

Έχει βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική Συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και το Υπουργείο Παιδείας για τα αναγνωστικά που έγραψε για τα παιδιά του δημοτικού σχολείου. Μετέφρασε και διασκεύασε στα ελληνικά πολλά ξένα βιβλία και συνεργάστηκε με την ελληνική ραδιοφωνία, την τηλεόραση, τα περιοδικά “Ερυθρός Σταυρός”, “Συνεργασία”, “Το Ρόδι” κ.ά. Έργα της (σκετς και λοιπά θεατρικά) παίζονται στα σχολεία

Είναι πρόεδρος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και μέλος α) της Εθνικής Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών, β) του Κύκλου του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου, γ) της Λέσχης Μελέτης και Έρευνας της Παιδικής Λογοτεχνίας Διαδρομές (και υπεύθυνη ύλης του ομώνυμου περιοδικού). Το βιβλίο της “Η Ελλάδα κι εμείς” αναγράφηκε στον Τιμητικό Πίνακα (1968) της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ). Το βιβλίο της “Φιλενάδα, Φουντουκιά μου” κέρδισε έναν από τους τρεις επαίνους του Διεθνούς Βραβείου Παιδικής Λογοτεχνίας Janusz Korczak (1985) στην Πολωνία. Προτάθηκε για το σύνολο του έργου της από τον κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου για το Βραβείο Άντερσεν το 1990. Τιμήθηκε με το Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων 1998 για το έργο της “Κόρινθος”.

Τα βιβλία της 

Γελαστός και Αγέλαστος.

9 τηλεφωνήματα κι ένας λαγός.

Τι κάνεις είσαι καλά.

Ποιος παίζει μπάλα στο ταβάνι μας.

Το ποδηλατάκι-ήλιος.

Ο μικρός ποδοσφαιριστής.

Μια παράξενη μέρα.

Ο λιμενάρχης με τ’ άσπρα φτερά.

Άγια νύχτα, το τραγούδι τ’ ουρανού.

Το πιάτο του Αλέξανδρου.

Πώς γράφεται η λέξη μητέρα.

Με ευχές, φλουριά κι αγάπη.

Δείτε αναλυτικά τη λίστα με τα βιβλία της εδώ

Το “αντίο” από την ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ Λογοτεχνική Συντροφιά

Διαβάστε επίσης:

«Μου ζήτησε να βαπτιστώ χριστιανός»: Προφυλακίστηκε ο 22χρονος για τη δολοφονία της 17χρονης Νικολέτας – Πώς την έπνιξε

Δολοφονία 17χρονης Νικολέτας: “Τη σκότωσα γιατί μίλησε άσχημα για το κοράνι” λέει ο Πακιστανός

Πώς προσεγγίζει το παιδί ο κακοποιητής του; Tα 6 σημάδια του grooming που ΔΕΝ πρέπει να αγνοήσετε