Τι έφταιξε για τον θάνατο της 3χρονης Κατερίνας; Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας απαντά

Τι έφταιξε για τον θάνατο της 3χρονης Κατερίνας; Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας απαντά

Πληθαίνουν τα ερωτήματα γύρω από τον αιφνίδιο θάνατο της τρίχρονης Κατερίνας στο νοσοκομείο «Παπαγεωργίου» της Θεσσαλονίκης. Η οικογένεια της μικρής έχει ορίσει δικηγόρο καθώς και τεχνική σύμβουλο ώστε να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση του θανάτου της μικρής.

«Για 11 ημέρες δεν υπήρχε διάγνωση» ξεσπά η μητέρα κατά των γιατρών

Η περιπέτεια του παιδιού ξεκίνησε τη Μεγάλη Τρίτη όταν το παιδί εισήχθη στο νοσοκομείο Παπαγεωργίου με πόνους και πρήξιμο στον αστράγαλο και στο χέρι και χαμηλό πυρετό. Οι γιατροί δεν κατάφεραν να εντοπίσουν την αιτία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, όταν οι ορθοπεδικοί που εξέτασαν το παιδί δεν εντόπισαν κάποιο πρόβλημα, έγινε εισαγωγή στο νοσοκομείο για να διερευνηθεί από τους παιδιάτρους. Μετά από σχεδόν δύο εβδομάδες νοσηλείας στο «Παπαγεωργίου», το κοριτσάκι μεταφέρθηκε διασωληνωμένο στο «Ιπποκράτειο» όπου κατέληξε.

Οι αρχές πλέον ερευνούν εξονυχιστικά την υπόθεση προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν λάθη και παραλείψεις που οδήγησαν στην τραγωδία. Εντύπωση προκαλεί πάντως ότι δεν έχει παραδοθεί ακόμα το ενημερωτικό σημείωμα από το πρώτο νοσοκομείο, για την πορεία της νοσηλείας του παιδιού στην ιατροδικαστή. Οι απαντήσεις στις επίμαχες ερωτήσεις θα προκύψουν από τη μελέτη του ιατρικού φακέλου του 3χρονου παιδιού αλλά και από τα αποτελέσματα των βιοχημικών εξετάσεων.

Οι γιατροί διερευνούσαν νόσο Kawasaki και long covid

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ οι γιατροί μέσα στις παθήσεις που διερευνούσαν για το άτυχο 3χρονο κοριτσάκι ήταν η νόσος Kawasaki και το long covid σύνδρομο, καθώς σε τυχαίο έλεγχο που έγινε, βρέθηκαν αντισώματα κορωνοϊού στο παιδί.

Ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας για τον θάνατο της 3χρονης

Για τον θάνατο της 3χρονης Κατερίνας και αν κατά πόσο σχετίζεται με το Long covid σύνδρομο ρωτήθηκε και ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ Σωτήρης Τσιοδρας κατά την έναρξη των εργασιών του 21ου Πανελληνίου Συνεδρίου Λοιμώξεων.

Ο καθηγητής απάντησε πώς πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί για το αν ο θάνατος του παιδιού σχετίζεται με το σύνδρομο long covid που αποτελεί ένα πολυσυστηματικό νόσημα που περιγράφει τις μακρόχρονες επιπτώσεις στην υγεία,  εβδομάδες ή και μήνες μετά από τη νόσηση και περιλαμβάνει συμπτώματα που διαρκούν πάνω από τέσσερις εβδομάδες μετά από την οξεία λοίμωξη.

Όπως τόνισε χρειάζεται περαιτέρω έρευνα ο θάνατος του παιδιού και μόνο δια αποκλεισμού θα οδηγηθούν οι γιατροί στο οριστικό συμπέρασμα για τα αίτια που κατέληξε η 3χρονη.

Εντός διμήνου τα πρώτα αποτελέσματα

Eντός διμήνου αναμένεται να έχουν στα χέρια τους τα πρώτα αποτελέσματα των εξετάσεων, με τον δικηγόρο που έχει αναλάβει την υπόθεση, Νίκο Διαλυνά, να διατυπώνει τρία ερωτήματα και να τονίζει ότι η οικογένεια πρόκειται να ζητήσει κατάσχεση του ιατρικού φακέλου του κοριτσιού προκειμένου να υπάρξει εξονυχιστική έρευνα.

«Δέχομαι τηλεφωνήματα από γιατρούς του εξωτερικού, οι οποίοι απορούν πώς ένα παιδάκι το οποίο νοσηλεύτηκε 11 μέρες, έμεινε αδιάγνωστο και τελικά πέθανε. Επίσης, για ποιον λόγο δεν διακομίστηκε πιο νωρίς στο Ιπποκράτειο, καθώς και για ποιο λόγο το έστειλαν εκείνη τη μέρα, την τελευταία, λίγο πριν πεθάνει;», διερωτάται ο κ. Διαλυνάς.