Τι ισχύει για τον εμβολιασμό των εγκύων – Ποια τα νέα δεδομένα του CDC

Τι ισχύει για τον εμβολιασμό των εγκύων - Ποια τα νέα δεδομένα του CDC

Μέχρι στιγμής στις ΗΠΑ έχει εμβολιαστεί με τουλάχιστον μία δόση μόλις το 23% των εγκύων ηλικίας από 20 έως 49 ετών.

Το αμερικανικό CDC (Κέντρα για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νοσημάτων), για να καλύψει κενά και απορίες, εξέδωσε νέες αναθεωρημένες οδηγίες για τον εμβολιασμό των εγκύων κατά της COVID-19.

Ουσιαστικά τάσσεται ξεκάθαρα υπέρ, καθώς, όπως επισημαίνει, οι έγκυοι μπορεί να νοσήσουν με της σοβαρή μορφή της νόσου. Επιπλέον η λοίμωξη μπορεί να επιφέρει πρόωρο τοκετό. Μάλιστα τονίζει την ανάγκη να κάνουν το εμβόλιο και οι θηλάζουσες.

Κίνδυνος αποβολής και γονιμότητα

Όπως αναφέρεται στην επίσημη ιστοσελίδα των Κέντρων, δεν υπάρχουν στοιχεία ότι τα εμβόλια αυξάνουν τον κίνδυνο αποβολής ή ότι επηρεάζουν τη γονιμότητα μίας γυναίκας.

Σύμφωνα, εξάλλου, με μία νέα αμερικανική μελέτη, η COVID-19 αυξάνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και δυνητικά επικίνδυνων επιπλοκών, όπως η προεκλαμψία. Τα στοιχεία του CDC από σχεδόν 2.500 εμβολιασμένες εγκύους δείχνουν ότι τα εμβόλια στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μειώνουν τον κίνδυνο λοίμωξης της εγκύου από κορονοϊό και δημιουργούν αντισώματα, που μπορούν να προστατεύσουν ακόμη και το μωρό.

Τις νέες, ισχυροποιημένες οδηγίες των CDC ενστερνίζονται οι κορυφαίες επιστημονικές εταιρείες των ΗΠΑ. Μεταξύ αυτών συμπεριλαμβάνονται το Αμερικανικό Κολλέγιο Μαιευτήρων-Γυναικολόγων (ACOG) και η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP).

Σε κοινή δήλωσή τους οι εταιρείες αυτές ανακοίνωσαν ότι τα εμβόλια εναντίον της λοίμωξης, που προκαλεί ο κορονοϊός, είναι ασφαλή, όταν χορηγούνται στην εγκυμοσύνη.

Διαβάστε επίσης

Φρίκη στη Βοιωτία: Πατέρας κατηγορείται ότι ασελγούσε στον 14χρονο γιο του

Πότε δημοσιεύονται τα προσωρινά και πότε τα οριστικά αποτελέσματα των voucher βρεφονηπιακών σταθμών

Φωτορεπόρτερ Γιώργος Μουτάφης: “Η Βαλεντίνα σταμάτησε να κλαίει”