Τι κάνει τα παιδιά όλου του κόσμου να λατρεύουν τον μικρό δράκο Καρύδα;

Την περασμένη εβδομάδα λάβαμε το 13ο βιβλίο της αγαπημένης παιδικής σειράς “Ο μικρός δράκος Καρύδας”  που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και αποφασίσαμε ότι είναι η ιδανική αφορμή για να συστήσουμε στους λιλιπούτειους βιβλιόφιλους έναν λογοτεχνικό ήρωα που αξίζει να βρίσκεται σε κάθε παιδική βιβλιοθήκη.

Είστε έτοιμοι να γνωρίσετε τον λατρεμένο μικρό δράκο Καρύδα;

Στο τελευταίο του βιβλίο, μάς καλεί στην Άγρια Δύση αλλά μαζί του δεν μπορείς ποτέ να είσαι σίγουρος πού θα βρεθείς καθώς μάς έχει συνηθίσει σε περιπέτειες βγαλμένες από άλλες εποχές, από μακρινές χώρες μέχρι και από άλλον…πλανήτη.

Ο λόγος φυσικά για τον χαριτωμένο μικρό, ιπτάμενο, πορτοκαλί δράκο Καρύδα που δεν αποχωρίζεται το μπλε του καπέλο και παρέα με τη μικροσκοπική σκατζοχοιρίνα Ματίλντα και τον χορτοφάγο φαγανόδρακο Όσκαρ,  μπλέκουν σε απίστευτες περιπέτειες που χαρίζουν στα παιδιά στιγμές γέλιου αλλά και πολύτιμες γνώσεις.

Ξεφυλλίζοντας τις σελίδες των βιβλίων της σειράς, το καλόκαρδο και ατρόμητο πορτοκαλί δρακάκι θα ταξιδέψει τα παιδιά στην εποχή των δεινοσαύρων, θα τους αποκαλύψει το μυστικό του Φαραώ, θα τους χαρίσει μια περιπέτεια στο διάστημα, θα τους προ(σ)καλέσει σε ένα ταξίδι στον Βόρειο Πόλο ενώ στην τελευταία του περιπέτεια η χάρη του φτάνει μέχρι τους Ινδιάνους. Κάθε περιπλάνηση του ήρωα δεν θυμίζει σε τίποτα τις προηγούμενες και παρέα με τα αχώριστα φιλαράκια του που δεν τον εγκαταλείπουν ποτέ ζουν μοναδικές εμπειρίες!

Ο μικρός δράκος Καρύδας, η Ματίλντα και ο Όσκαρ γεννήθηκαν από την πένα και πήραν μορφή από το χέρι του συγγραφέα Ίνγκο Ζίγκνερ και κατάφεραν από το πρώτο κιόλας βιβλίο να κάνουν τα παιδιά να λαχταρούν να διαβάσουν την επόμενη περιπέτειά τους που ξεφεύγει από όλες τις αντίστοιχες ιστορίες που έχουμε μέχρι σήμερα.

Εξάλλου μόνο τυχαίος δεν μπορεί να θεωρηθεί ο χαρακτηρισμός των βιβλίων ως εκδοτικό φαινόμενο,  μιας και έχουν αγαπηθεί σε πολλές χώρες και έχουν μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες για χάρη των παιδιών που αδημονούν να διαβάσουν τη νέα ιστορία που έχει σκαρφιστεί ο δαιμόνιος Ζίγκνερ για το πορτοκαλί δρακάκι το οποίο δεν κάθεται ποτέ ήσυχο και έχει βαλθεί να ανακαλύψει το κόσμο από την μιαν άκρη ως την άλλη.

Πού οφείλεται η επιτυχία του μικρού δράκου Καρύδα;

Η σειρά απευθύνεται σε παιδιά –αγόρια και κορίτσια – προσχολικής (5+) και πρωτοσχολικής ηλικίας, χωρίζεται σε μικρά κεφάλαια με έγχρωμες εικονογραφημένες σελίδες που διαβάζονται ευχάριστα χωρίς να κουράζουν το παιδί που τις διαβάζει.

*Η πλοκή που σε κερδίζει από το πρώτο λεπτό

Ένα από τα βασικά συστατικά της επιτυχίας των βιβλίων είναι ο περίτεχνος τρόπος με τον οποίο ο συγγραφέας καταφέρνει να στήσει την πλοκή που εξελίσσεται με αργό αλλά σταθερό τρόπο σε μια περιπέτεια που το παιδί δεν χορταίνει να διαβάζει και ιδανικά δεν θα ήθελε να τελειώσει ποτέ.

Μακριά από διδακτισμούς, βαρετά κείμενα και δύσκολες λέξεις που το παιδί δεν αντιλαμβάνεται με την πρώτη ανάγνωση, τα βιβλία του μικρού δράκου Καρύδα χαρίζουν απλόχερα τη χαρά της ανάγνωσης. Το χιούμορ δίνει δυναμικά το παρών σε κάθε βιβλίο και κάθε περιπέτεια παρουσιάζεται χωρίς να αφήνει στον λιλιπούτειο αναγνώστη απορίες και δεύτερες σκέψεις για το τι συνέβη στους πρωταγωνιστές. Τα πάντα είναι ξεκάθαρα, σαφή και δεδομένα, με τέτοιο τρόπο που το παιδί να μην κουράζεται ούτε για μια στιγμή διαβάζοντας την εξέλιξη της ιστορίας.

*Ξεχάστε τα κλισέ των παιδικών ιστορίων

Ο συγγραφέας ανατρέπει τα στερεότυπα, μιλά για τη διαφορετικότητα και βάζει τα παιδιά να σκεφθούν μια άλλη πραγματικότητα από αυτή που ξέρουμε. Ενδεικτικά αναφέρουμε το παράδειγμα του μικρού δράκου Καρύδα στην εποχή των δεινοσαύρων όπου έχουμε την εμφάνιση ενός τυραννόσαυρου που είναι χορτοφάγος! Σε όλα τα βιβλία προβάλονται ηθικές αξίες και κανόνες σωστής  συμπεριφοράς χωρίς όμως να υπάρχει η έννοια της διδασκαλίας και της επιβολής. Δίνεται στο παιδί το ερέθισμα και μετά εκείνο επιλέγει κατά πόσο θα μάθει περαιτέρω για αυτά. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τις γνώσεις που θέλει να μεταδώσει ο συγγραφέας. Μιας και η περιπέτεια κάθε βιβλίου αποτελεί ένα ανεπανάληπτο ταξίδι στον χωροχρόνο, ο συγγραφέας δίνει ελάχιστες επεξηγήσεις ανά ιστορία -όπου εκείνος θεωρεί απαραίτητο – αφήνοντας επίτηδες στη διακριτική ευχέρεια του παιδιού αν θα ψάξει περισσότερα για το γνωσιακό υπόβαθρο κάθε θεματικής.

Επιπλέον, σχεδόν σε όλες τις περιπέτειες του Καρύδα, αυτός και οι φίλοι του συναντούν κάποιο πλάσμα που, τις περισσότερες φορές, είναι επικίνδυνο. Όσο όμως συναναστρέφονται τον πιθανό εχθρό και κουβεντιάζουν μαζί του, εκείνος αρχίζει να τους συμπαθεί και στο τέλος δεν θέλει πια να τους κάνει κακό. Όπως  εξηγεί και σε συνεντεύξεις του ο συγγραφέας,  ουσιαστικά μέσα από τα βιβλία του θέλει να δείξει στα παιδιά ότι με τη φιλική συζήτηση και την αλληλοκατανόηση, καταρρίπτονται και από τις δυο πλευρές ο φόβος, η καχυποψία και η εχθρότητα για τον ξένο.

Ο ομώνυμος ήρωας κατάφερε το ακατόρθωτο. Να κάνει τα παιδιά αντί να φοβούνται ένα δράκο να νιώθουν συμπάθεια και να τον αγαπούν αφού ο Καρύδας είναι πάντα έτοιμος να βοηθήσει όποιον τον χρειάζεται. Ανατρέποντας τη στερεοτυπική εικόνα που ακολουθεί κάθε δράκο, ο Καρύδας έχει παιδική αθωότητα και  αυθορμητισμό που κάνει τα παιδιά να ταυτίζονται μαζί του.

*Τα αστεία ονόματα που υπάρχουν σε κάθε ιστορία

Ιδιαίτερη μνεία αξίζει να κάνουμε για τα αστεία ονόματα των χαρακτήρων που φιλοξενούνται σε κάθε βιβλίο.  Ο τυραννόσαυρος Κνόμπι, η φώκια ο Ρούντι, ο πολικός αρκούδος Μπγιορν, ο μεγάλος αρχηγός των Ινδιάνων η Τελευταία Λέξη και ο Ινδιάνος Αδύνατη Ρέγγα είναι ενδεικτικά της ονοματολογίας που θα βρείτε στα βιβλία της σειράς.

*Η εικονογράφηση απογειώνει την αφήγηση

Η παιχνιδιάρικη εικονογράφηση που επιμελείται μέχρι τελευταίας λεπτομέρειας ο Ζίνγκερ κλέβει την παράσταση και δίνει στα παιδιά το ερέθισμα να σκηνοθετήσουν εκείνα στο μυαλό τους τη συνέχεια των εικόνων. Ακολουθώντας απόλυτα τη θεματική κάθε περιπέτειας, τα σκίτσα δημιουργούν στον αναγνώστη το σκηνικό της ιστορίας και η πλοκή απογειώνεται μέσω του κειμένου. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε ότι τα σκίτσα των βιβλίων θα μπορούσαν άνετα να αποτελούν και τοιχογραφίες σε παιδικό δωμάτιο.

*Η σπουδαία μετάφραση της Μαρίας Αγγελίδου

Η μεταφράστρια Μαρία Αγγελίδου έχει δώσει τον καλύτερο της εαυτό και έχει αποδώσει στα ελληνικά όσο το δυνατόν καλύτερα τις πρωτότυπες περιπέτειες του παιχνιδιάρικου δράκου χωρίς να χαθούν η σπιρτάδα και η μοναδικότητα της αφήγησης από την μετάφραση των γερμανικών.

Αναμφίβολα, ο δράκος Καρύδας έχει κερδίσει το στοίχημα της αποδοχής από το πιο δύσκολο αναγνωστικό κοινό, το παιδικό, και αυτό δεν είναι διόλου τυχαίο. Είναι επιμελημένο μέχρι την τελευταία του λεπτομέρεια και δεν μπορεί κανείς να βρει ούτε ένα ψεγάδι τόσο στο σχεδιαστικό κομμάτι όσο και στη συγγραφή.

Αν θέλετε να κάνετε τα παιδιά σας να αγαπήσουν το κόσμο του βιβλίου,  τότε τα βιβλία του μικρού δράκου Καρύδα είναι το τέλειο κίνητρο να το πετύχετε. Μέσα από τις καλογραμμένες του ιστορίες θα ταξιδέψουν με τη δύναμη της φαντασίας και την μαγεία των παραμυθιών από το σχολείο του δράκου Καρύδα στη ζούγκλα, στην προϊστορία, στο διάστημα, ακόμα και στη χαμένη Ατλαντίδα! Είναι σίγουρο ότι όποιο πιτσιρίκι γνωρίσει τον Καρύδα, δεν γίνεται να μην τον αγαπήσει και να θελήσει να διαβάσει όλες τις περιπέτειές του.