«Τι λάθος κάνουμε με τον μεσημεριανό ύπνο του παιδιού μας;»

«Παρακαλώ, θα θέλαμε συμβουλή για το (μέχρι) πόσο θα πρέπει να κοιμάται η 4χρονη κόρη μας το μεσημέρι, καθώς και μέχρι πότε να πηγαίνει το βράδυ. Έχουμε πρόβλημα και τσακωμούς μεταξύ μας, καθώς η σύζυγος την αφήνει και κοιμάται το μεσημέρι 1-1,5 ώρα, με αποτέλεσμα το βράδυ να κοιμάται μετά τις 11, ή και 12. Είναι πράγματι πολύ γκρινιάρα το απόγευμα όταν την ξυπνάμε νωρίτερα και στριγγλίζει έντονα, αλλά πώς να το αντιμετωπίζαμε; Δεν είναι το 1ο μας παιδί, αλλά εδώ δυσκολευόμαστε πολύ. Ευχαριστώ.»

Μπαμπάς Νικόλας

Απαντά ο παιδίατρος Ηλίας Χαραμαράς

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής υπαγορεύει, ότι ο χρόνος ύπνου για τα παιδιά ηλικίας από 2 έως 8 ετών είναι από 10,5 έως 12 ώρες ανά 24ωρο. Ο μεσημεριανός ύπνος, λοιπόν, εξαρτάται από το πόσο κοιμάται το παιδί το βράδυ.

Το αν θα κοιμάται το παιδί το μεσημέρι είναι ζήτημα ιδιοσυγκρασίας. Υπάρχουν παιδιά που πηγαίνουν μόνα τους κάθε μεσημέρι για ύπνο και άλλα που δεν θέλουν να κοιμούνται το μεσημέρι. Οι γονείς, όμως, ΔΕΝ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ να αφήνουν το παιδί να κοιμάται πάρα πολύ το μεσημέρι, γιατί έτσι μειώνουν τον βραδινό ύπνο.

Επιπλέον -και σημαντικότερο- το παιδί θα πρέπει να έχει φάει τουλάχιστον 1,5 ώρα πριν πέσει για μεσημεριανό ύπνο. Το γεμάτο στομάχι είναι ανασταλτικός παράγοντας για τον REM (δηλαδή, τον βαθύ και ξεκούραστο) ύπνο. Έτσι, ένα παιδί που κοιμάται χωρίς να έχει χωνέψει καλά, δεν κοιμάται βαθιά και ίσως αυτός να είναι και ο λόγος που ξυπνά με γκρίνια, επειδή δεν έχει ξεκουραστεί πραγματικά.

Έτσι, ο μεσημεριανός ύπνος είναι εξατομικευμένη υπόθεση. Οι γονείς δεν χρειάζεται να τον ενθαρρύνουν και σίγουρα να μην αφήνουν το παιδί να κοιμάται πολύ.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε, ότι και ο παραπάνω κανόνας της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής δεν είναι αυστηρός για το κάθε παιδί. Ωστόσο, έχει βρεθεί ότι ο βραδινός ύπνος που διαρκεί λιγότερο από 10 ώρες στα παιδιά ηλικίας από 2-8 ετών μπορεί να επηρεάζει την εγκεφαλική λειτουργία τους, αφού στα παιδιά αυτά παρατηρείται μείωση των ακαδημαϊκών τους δυνατοτήτων, μείωση της προσοχής της αλλά και της ικανότητας απομνημόνευσης.

Ηλίας Χαραμαράς

Παιδίατρος

Χρηστομάνου 62, Σεπόλια, Αθήνα

Site: http://www.iliascharamaraspediatrician.eu

Facebook page Ηλίας Γ. Χαραμαράς Παιδιατρικό Ιατρείο