Τι να κάνεις αν το παιδί σου γυρίζει από το σχολείο με νεύρα

Τα παιδιά τις περισσότερες φορές ξεσπούν με εντάσεις όταν είναι κουρασμένα, πεινούν ή νιώθουν πιεσμένα συναισθηματικά.

Αν, λοιπόν, έχετε και εσείς παιδιά σχολικής ηλικίας ξέρετε ότι το να ξυπνούν το πρωί και να πηγαίνουν σχολείο – αρκετές φορές – είναι μια διαδικασία γεμάτη ένταση και νεύρα. Και το ίδιο καμιά φορά συμβαίνει και όταν επιστρέφουν από το σχολείο. Τα κλάματα, τα νεύρα, οι φωνές είναι – ίσως – συνηθισμένα. Πώς θα αντιμετωπίσετε αυτά τα νεύρα και πώς θα τα «προλάβετε» την επόμενη φορά;

Αφήστε τις ερωτήσεις για μετά

Όπως και εμείς έτσι και τα παιδιά θέλουν τον χρόνο τους για να «αποσυμπιεστούν». Μετά το σχολείο, λοιπόν, κάντε μία ερώτηση για το πώς ήταν ημέρα του παιδιού σας και αφήστε τις υπόλοιπες για πιο μετά. Δώστε του χρόνο να ηρεμήσει πριν αρχίσετε τις ερωτήσεις για τα παιχνίδια, τα μαθήματα, το φαγητό και τις εργασίες.

Δώστε την ευκαιρία στα παιδιά να χαλαρώσουν

Αφήστε τα παιδιά να χαλαρώσουν μετά το σχολείο. Κάντε την ώρα μετά το σχολείο ώρα χαλάρωσης. Τα παιδιά μετά το σχολείο είναι γεμάτα ένταση, οπότε λίγες στιγμές χαλάρωσης την ώρα του φαγητού ή ένας μικρός ύπνος πριν το διάβασμα και τις δραστηριότητες ίσως θα τα βοηθήσει να ηρεμήσουν και να αποβάλλουν τα νεύρα που έχουν.

Χορτάστε την όρεξή τους

Στην διάρκεια της σχολικής ημέρας τα παιδιά σας θα «τσιμπήσουν» τα σνακ που τους φτιάξατε ή – αν παρέχεται η δυνατότητα φαγητού στο σχολείο τους – θα φάνε εκεί το μεσημεριανό τους. Είναι πολύ πιθανό όμως – ακόμα και αν φάνε στο σχολείο – να γυρίσουν στο σπίτι λιγάκι πεινασμένα. Προετοιμαστείτε λοιπόν για την επιστροφή από το σχολείο με μερικά νόστιμα σνακ ή ένα φαγητό που θα χορτάσει την πείνα του παιδιού ή την λιγούρα του. Έτσι θα αντιμετωπίσετε καλύτερα τη γκρίνια και τα νεύρα του…

Φτιάξτε ένα πρόγραμμα και ακολουθήστε το

Οργανώστε τις δραστηριότητες και τα διαβάσματα του παιδιού σας πριν ξεκινήσει «ζεστά» η σχολική χρονιά. Έτσι θα ξέρει ακριβώς τι πρέπει να κάνει και πότε. Τα παιδιά λειτουργουν καλύτερα και πιο ήρεμα μέσα σε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα και γι’ αυτό είναι απαραίτητο να μην αλλάζουμε εύκολα τις συνήθειές τους. Είναι προτιμότερο αυτή η ώρα να μην είναι ακριβώς μετά το σχολείο, αφού τα περισσότερα παιδιά χρειάζονται – όπως είπαμε – λίγο χρόνο για να ηρεμήσουν. Να θυμάστε ότι σε καμία περίπτωση δεν πιέζουμε τα παιδιά πέρα από τα όρια τους, καθώς έτσι τους δημιουργούμε περισσότερη ένταση και νεύρα.

Πηγή: moms.com