Τι νιώθουν τα παιδιά όταν τους λέτε “όχι”!

Το παιδί σας είναι σε μια ηλικία που έχει ακόμα πολλά να μάθει από τη ζωή, και σίγουρα υπάρχουν ακόμα αρκετά πράγματα που δεν «καταλαβαίνει». Γιατί για παράδειγμα δεν μπορεί να μπει στη θάλασσα και να κολυμπήσει σε αυτή τη παραλία, ακριβώς δίπλα σε αυτή την πινακίδα που γράφει: «απαγορεύεται το κολύμπι»; Γιατί πρέπει να τρώει φρούτα και όχι μόνο καραμέλες; Γιατί δεν μπορεί να έχει αυτό το νέο παιχνίδι που θέλει; Εδώ θα βρείτε μερικές ιδέες για το τι να απαντήσετε σε αυτά τα ερωτήματα του παιδιού σας και πώς θα βοηθήσετε το μικρό σας να καταλάβει γιατί του λέτε «όχι».

Αυτού  του είδους οι καταστάσεις είναι μερικές φορές πολύ απογοητευτικές για ένα παιδί. Εάν δεν του εξηγήσετε τους λόγους  που το κάνετε, μπορεί να νομίζει ότι είστε άδικη ή απλά «κακιά». Υπάρχει επίσης μεγάλη πιθανότητα να σας ζητήσει επανειλημμένα το ίδιο πράγμα. Τα παιδιά άλλωστε, ξέρουν πώς να είναι ιδιαίτερα επίμονα! Προσπαθήστε να του εξηγήσετε γιατί του λέτε «όχι» και αν είναι δυνατόν, να του προτείνετε εναλλακτικές λύσεις. Πείτε για παράδειγμα: «Δεν μπορούμε  να κολυμπήσουμε εδώ, γιατί βλέπεις αυτή την πινακίδα; Γράφει πως υπάρχουν πολύ ισχυρά ρεύματα εδώ.» Και αντί να του απαντήσετε ξερά:  “Είναι σημαντικό να τρως φρούτα,” εξηγήστε του το γιατί. Διδάξτε του ότι τα φρούτα είναι πλούσια σε βιταμίνες που τον βοηθούν να αναπτύσσεται καλά και να έχει ενέργεια.

Είναι βασικό βέβαια να παραμείνετε σταθερή στη θέση σας και ψύχραιμη όταν λέτε «όχι». Εάν διστάζετε, το παιδί σας μπορεί να προσπαθήσει να σας αλλάξει γνώμη. Μην του απαντάτε «ίσως» ή «θα το δούμε αύριο», εκτός και αν πραγματικά το εννοείται. Κάτι τέτοιο μπορεί να παρερμηνευτεί ως απάντηση και μετά το παιδί να αισθάνεται προδομένο που δεν κρατήσατε την «υπόσχεση» σας.

Προσπαθήστε πάντως να καταλάβετε την απογοήτευση του παιδιού και να το βοηθήσετε να την διαχειριστεί καλύτερα. Πέστε του, για παράδειγμα, «Είναι όντως φοβερό παιχνίδι, και καταλαβαίνω γιατί θα ήθελες να το έχεις. Ίσως θα μπορούσες να το βάλεις στη λίστα σου για τον Άγιο Βασίλη!» Καθησυχάστε το:  «Είναι απολύτως φυσιολογικό να θέλουμε πράγματα – αλλά τα όνειρα που κάνουμε δεν μπορούν πάντα να γίνονται πραγματικότητα!

Εσείς, πώς λέτε «όχι» στα παιδιά σας; Πώς αυτά αντιδρούν συνήθως; Μοιραστείτε μαζί μας τις δικές σας εμπειρίες σας και τις συμβουλές.

Mπείτε στον κόσμο του Danonino!

Το μεγάλωμα των παιδιών είναι ένα ταξίδι! Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να απολαύσετε αυτό το μακρύ ταξίδι της μητρότητας. Ας το κάνουμε ακόμα πιο συναρπαστικό με τη βοήθεια του Danonino με πολλές ιδέες για τη διατροφή των παιδιών σας και tips για την καθημερινή τους ενασχόληση!

Ελάτε στην παρέα μας!