Αρχική InfoBaby Προετοιμασία Εγκυμοσύνης Τι πιθανότητες έχει μια γυναίκα να μείνει έγκυος μετά από θεραπεία για καρκίνο;

Τι πιθανότητες έχει μια γυναίκα να μείνει έγκυος μετά από θεραπεία για καρκίνο;

Σύμφωνα με νέα βρετανική έρευνα, οι γυναίκες που είχαν κάποτε διαγνωσθεί με καρκίνο αλλά τα κατάφεραν ύστερα από θεραπεία, έχουν 38% μικρότερη πιθανότητα να μείνουν έγκυες. Ενώ μέχρι σήμερα ήταν γνωστό ότι η αντικαρκινική θεραπεία μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη γονιμότητα, αυτή είναι η πρώτη φορά που μια μελέτη καταλήγει σε συγκεκριμένη εκτίμηση.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου, που έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο ετήσιο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας στη Γενεύη, ανέλυσαν στοιχεία για 23.200 καρκινοπαθείς στη Σκωτία, στις οποίες η νόσος είχε διαγνωσθεί έως την ηλικία των 39 ετών.

Σύμφωνα με συγκριτικά στοιχεία από το γενικό πληθυσμό, οι συνολικές γεννήσεις από τη συγκεκριμένη ομάδα γυναικών σε διάστημα 30 ετών θα έπρεπε να είναι σχεδόν 11.000 αλλά ήταν 6.627 γεννήσεις, δηλαδή 38% λιγότερες των αναμενόμενων.

Μεταξύ των γυναικών που δεν είχαν αποκτήσει παιδί πριν από τη διάγνωση του καρκίνου, 21% όσων επιβίωσαν μετά τη θεραπεία έμειναν τελικά έγκυες για πρώτη φορά έναντι ποσοστού 39% του γενικού πληθυσμού των γυναικών. Συνεπώς, μια γυναίκα που είχε καρκίνο και έκανε θεραπεία έχει περίπου τις μισές πιθανότητες να μείνει έγκυος για πρώτη φορά. Η μείωση των πιθανοτήτων είναι μικρότερη (σχεδόν 40%) αν η γυναίκα είχε ήδη μείνει έγκυος πριν από τη διάγνωση του καρκίνου.

Τα αποτελέσματα της έρευνας αναφέρονται σχεδόν σε όλες τις μορφές καρκίνου, αλλά όχι στον ίδιο βαθμό. Η χημειοθεραπεία των γυναικολογικών καρκίνων μπορεί να κάνει ζημιά στις ωοθήκες, ενώ η ακτινοθεραπεία στις ωοθήκες, τη μήτρα και τα κέντρα του εγκεφάλου που ελέγχουν την αναπαραγωγή.

Με το πέρασμα του χρόνου βελτιώνονται οι τεχνικές ψύξης και κρυοσυντήρησης των ωαρίων και του ιστού της ωοθήκης πριν από την έναρξη της αντικαρκινικής θεραπείας, με στόχο τη διασφάλιση της γονιμότητας της γυναίκας μετά τη θεραπεία.


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.