Στην εποχή των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δεν είναι λίγοι οι γονείς που τραβούν φωτογραφία τα παιδιά τους την πρώτη τους ημέρα στο σχολείο, πολλώ δε μάλλον, αν είναι και πρωτάκια. Και φυσικά, το επόμενο βήμα είναι να ανέβει στα social media.
Παρά το γεγονός, όμως, ότι αυτή η μόδα που τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ακόμη πιο έντονη, οι ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια τονίζουν σε γονείς και κηδεμόνες, ότι θα πρέπει να είναι πολύ πολύ προσεκτικοί με τις φωτογραφίες που μοιράζονται στα social.
Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, υπάρχουν διάφορες αναρτήσεις στα social που απλά μπορεί να έχουν μία εικόνα αρχείου που να λέει: Πρώτη μέρα σχολείο, ωστόσο άλλες μπορεί να περιέχουν περισσότερες πληροφορίες, όπως για παράδειγμα σε ποιο σχολείο πηγαίνει το παιδί, σε ποια τάξη κλπ.
Τι θα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς
Όταν κάνετε αναρτήσεις με check in σε μία περιοχή ή μοιράζεστε πληροφορίες τοποθεσίας, όταν περιλαμβάνεται και φωτογραφία, τότε μπορεί το παιδί να εκτίθεται σε κίνδυνο.
Ένα ακόμη σημαντικό στοιχειο είναι να μην περιλαμβάνετε στοιχεία τοποθεσίας σε εφαρμογές, με τις οποίες ανεβάζετε φωτογραφίες.
Ακόμη κι αν δεν έχετε ανοιχτά προφίλ ή μοιράζεστε εικόνες μόνο σε μικρές ομάδες ατόμων της εμπιστοσύνης σας, μην είστε πάλι ήσυχοι, γιατί ποτέ δεν ξέρετε πού μπορεί να «φύγουν» και να γνωστοποιηθούν περαιτέρω.
Πολλοί δεν συνειδητοποιούν, ότι αν έχουν διαφορετικούς λογαριασμούς ως ιδιωτικούς, μπορεί για παράδειγμα κάποιο άλλο μέλος της οικογένειάς του να έχει δημόσιο τον δικό του λογαριασμό. Επίσης, καλό είναι λάβουμε υπόψη μας, ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να πέσει θύμα παραβίασης δεδομένων και να κλαπούν αρχεία.
Συνεπώς, γονείς και παιδιά θα πρέπει να προσέχουν την πιθανότητα μίας διαδικτυακής παρενόχλησης. Σε μία τέτοια περίπτωση, η πρώτη αντίδραση είναι να διαγραφούν όλες αυτές οι πληροφορίες ενός chat. Και αυτό είναι το σύνηθες λάθος, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί στην κυβερνοασφάλεια. Και οι γονείς συχνά το κάνουν αυτό κι έτσι η αστυνομία δεν μπορεί να γνωρίζει, αν υπάρχει απειλή βίας. Όμως, αν κρατήσετε όλους αυτούς τους διαλόγους και την αλληλεπίδραση που μπορεί να έχει κάποιος μαζί σας, τότε μπορείτε πολύ πιο εύκολα να απευθυνθείτε στις αρχές.
Πώς να προστατευθείτε
Το πρώτο και το πιο ασφαλές είναι να έχετε πολύπλοκους κωδικούς ασφαλείας για τα προφίλ σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και γενικά να αποφεύγετε να χρησιμοποιείται δημόσια Wifi.
Επίσης, σιγουρευτείτε, ότι οι εφαρμογές σας και το λογισμικό σας αναβαθμίζεται τακτικά. Επίσης, αποφύγεται να κάνετε log in σε διάφορους ονλάιν λογαριασμούς μόνο με το Facebook ή το Google. Παράλληλα, συστήνεται στους γονείς να κατεβάσουν εφαρμογές που να μπορούν να ακολουθούν τα ίχνη των παιδιών τους, όπως για παράδειγμα το Find Me στα iPhone.
Και τέλος, οι ειδικοί συστήνουν στους γονείς να μιλούν με τα παιδιά τους και να τους επισημαίνουν τους κινδύνους ης έκθεσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, αλλά και να τους αναφέρουν πότε βρίσκονται σε κίνδυνο.
Διαβάστε επίσης:
Πρωταθλήτρια Ελλάδος στο σκάκι η 8χρονη Όλγα – Γιατί είναι εξαιρετικό να μάθει το παιδί σας σκάκι
Κέρκυρα: Περιπέτεια για γιαγιά και εγγονή – Έπεσαν και εγκλωβίστηκαν σε πηγάδι