Την Δευτέρα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς – Πώς θα γίνει ο αγιασμός

Την Δευτέρα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς - Πώς θα γίνει ο αγιασμός

Με αυστηρά μέτρα λόγω της κατάστασης με την πανδημία του κορωνοϊού θα επιστρέψουν τα παιδιά σε Νηπιαγωγεία, Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια με το πρώτο κουδούνι να χτυπάει τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου.

Υπό το φόβο της εξάπλωσης του κορωνοϊού και της μετάλλαξης Δέλτα, η επιστροφή των εκπαιδευτικών στις τάξεις προβλέπει την επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού ή εργαστηριακού τεστ. Διαφορετικά, δεν θα είναι δυνατή η είσοδός τους στα σχολεία, ενώ θα επιβάλλεται αναστολή καθηκόντων χωρίς ο χρόνος αυτός να λογίζεται ως χρόνος πραγματικής δημόσιας υπηρεσίας και δεν θα καταβάλλονται οι αποδοχές.

Σε covid free συνθήκες ο αγιασμός

Η έναρξη της σχολικής χρονιάς θα γίνει με τον καθιερωμένο αγιασμό και την απαρέγκλιτη τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων που επιβάλλει η πανδημία. Μέχρι στιγμής το Υπουργείο Παιδείας δεν έχει βγάλει επίσημη ανακοίνωση για τον αγιασμό στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση άλλα ήδη τα περισσότερα σχολεία έχουν αρχίσει να ενημερώνουν τους γονείς για το πώς θα διεξαχθεί ο αγιασμό χωρίς να διευκρινίζεται αν το τελετουργικό θα λάβει χώρα στο προαύλιο ως είθισται ή στις τάξεις.

Την περσινή σχολική χρονιά ο αγιασμός πραγματοποιήθηκε στον αύλειο χώρο των σχολείων, μετά από συνεννόηση του Διευθυντή με τους ιερείς του οικείου ναού, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των μαθητών και στη συνέχεια ο ιερέας επισκέφθηκε όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, όπου παρευρίσκονταν οι λοιποί μαθητές και εκπαιδευτικοί.

Την Δευτέρα θα χτυπήσει το πρώτο κουδούνι της χρονιάς - Πώς θα γίνει ο αγιασμός

Ο σχεδιασμός για τη φετινή σχολική χρονιά

Σημειώνεται ότι και φέτος ο αγιασμός θα πραγματοποιηθεί χωρίς την παρουσία των γονέων λόγω των αυστηρών υγειονομικών μέτρων κατά του κορωνοϊού. Οι γονείς θα συνοδεύσουν τα παιδιά τους μέχρι την σχολική είσοδο και στην συνέχεια οι εκπαιδευτικοί θα τα παραλάβουν για τον αγιασμό.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Ιnfokids, οι μαθητές φορώντας  μάσκες, τηρώντας τις πρέπουσες αποστάσεις, κρατώντας τις τσάντες τους για να παραλάβουν τα βιβλία και έχοντας μαζί τους δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου -self test-)  ή πιστοποιητικό εμβολιασμού (για τους μαθητές 12 ετών και άνω) ή βεβαίωση παρελθούσας νόσησης (τελευταίου εξαμήνου) θα προσέλθουν στις τάξεις τους.

Τι θα ισχύσει για τα πρωτάκια του ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ

Ιδιαίτερη μνεία θα γίνει για τα πρωτάκια καθώς είναι η πρώτη φορά που θα βρίσκονται στο σχολείο. Για αυτά ο αγιασμός θα γίνει στο προαύλιο και εν συνεχεία θα πάνε με τους δασκάλους στη νέα τους τάξη.

Έτσι θα γίνει ο αγιασμός σε Γυμνάσια και Λύκεια

Για τον καθιερωμένο Αγιασμό, που θα πραγματοποιηθεί στα σχολεία Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης τη Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου ,  ισχύει η περσινή εγκύκλιος, σύμφωνα με έγγραφο του Γενικού Γραμματέα του υπ. Παιδείας Αλ. Κόπτση.  Δηλαδή, ο Αγιασμός θα πραγματοποιηθεί  στον αύλειο χώρο των σχολείων, μετά από συνεννόηση του/της Διευθυντή με τους ιερείς του οικείου ναού, με εκπροσώπους των εκπαιδευτικών και των μαθητών/τριών και στη συνέχεια ο ιερέας θα επισκεφθεί όλες τις αίθουσες της σχολικής μονάδας, όπου θα παρευρίσκονται οι λοιποί μαθητές/τριες.

Δείτε τις εγκυκλίους ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ 2021 22

και ΑΓΙΑΣΜΟΣ ΓΥΜΝΑΣΙΑ ΛΥΚΕΙΑ 2020 21

Επιπλέον, βάσει των περσινών οδηγιών, οι μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων  υποχρεώθηκαν να   προσέλθουν στις σχολικές μονάδες στις 8.15 και παρέμειναν  μέχρι την τέλεση του αγιασμού, σύμφωνα με τον προγραμματισμό του κάθε σχολείου, που  περιλάμβανε:

  •  Επεξήγηση και συζήτηση για πιστή εφαρμογή των κανόνων καθαριότητας και υγιεινής και λοιπών μέτρων προστασίας και πρόληψης βάσει των σχετικών οδηγιών του ΕΟΔΥ
  •  Εμβάθυνση επί του περιεχομένου του έντυπου ενημερωτικού υλικού
  •  Διανομή μάσκας ανά μαθητή
  •  Έμφαση στην ενδεδειγμένη χρήση της μάσκας
  •  Ενημέρωση για το ωρολόγιο πρόγραμμα της εβδομάδας
  •  Διανομή των βιβλίων της νέας σχολικής χρονιάς
Ευχόμαστε σε όλους τους μαθητές παραγωγική και δημιουργική σχολική χρονιά! Καλή πρόοδο!

Διαβάστε επίσης:

«Η μετάλλαξη Δέλτα πληγώνει και τα παιδιά»: Το νέο video για τον εμβολιασμό παιδιών από 12 ετών

Γονείς, δείτε πότε και πώς θα παραλάβετε τα self test για να επιστρέψουν με ασφάλεια στα θρανία οι μαθητές από 13/9

Τσιόδρας: Έτσι θα νικήσουμε τη διασπορά στα σχολεία και θα προστατεύσουμε ΟΛΟΥΣ τους μαθητές