Το 1ο παιδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας είναι το γεγονός που κάθε σινεφίλ γονιός περίμενε

Όταν η (πρώην υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων του MAD) Καλλιόπη Χαραλάμπους Κριέφ έγινε μαμά -και αφού έζησε για κάποια χρόνια στο εξωτερικό και μετά επέστρεψε ξανά στην Ελλάδα- έφερε μαζί της μια ιδέα που πραγματικά έλειπε από τον χώρο του παιδικού θεάματος. Μοιράστηκε την ιδέα της αυτή με την παραγωγό ταινιών Αμάντα Λιβανού και μερικούς μήνες αργότερα η διοργάνωση του 1ου Παιδικού & Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας έγινε πραγματικότητα!

Τα παιδικά Φεστιβάλ Κινηματογράφου αποτελούν δημοφιλή events στο εξωτερικό χρόνια τώρα και πραγματικά έλειπαν από τα ελληνικά δεδομένα –ακόμα περισσότερο σε μια εποχή που το παιδικό θέαμα ανθίζει όσο ποτέ.

Ήταν, λοιπόν, μεγάλη η χαρά μας –ως λάτρεις του καλού κινηματογράφου- όταν μάθαμε ότι σε λίγες μέρες θα έχουμε την δυνατότητα να επισκεφθούμε με τα παιδιά μας τις έτσι κι αλλιώς γοητευτικές αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής, για να τα μυήσουμε και αυτά σιγά-σιγά σε ταινίες μιας αισθητικής πέρα από αυτά που έχουν συνηθίσει.

Μάλιστα, σε αυτό πρόσβαση θα έχουν παιδιά κάθε ηλικίας έως 18 ετών! Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει και η ομάδα του Φεστιβάλ: «μπορεί κάλλιστα να είναι η αφορμή για την πρώτη κινηματογραφική εμπειρία των παιδιών σας, αφού το πρόγραμμά μας είναι ‘κομμένο και ραμμένο’ για παιδιά από την τρυφερή ηλικία των 3 μέχρι και εφήβους».

Τι θα δούμε στο 1ο παιδικό Φεστιβάλ Κινηματογράφου

Από τις 7 έως και τις 9 Δεκεμβρίου, λοιπόν, 75 πρεμιέρες ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους, κινουμένων σχεδίων και live action, μας περιμένουν στις (όχι και τόσο) σκοτεινές αίθουσες του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών. Οι ταινίες είναι χωρισμένες ανά ηλικία. Αυτές που απευθύνονται σε παιδιά άνω των 8 ετών είναι υποτιτλισμένες, όμως για τα μικρότερα παιδιά το Φεστιβάλ καινοτομεί με το εγχείρημα της ζωντανής μεταγλώττισης! Αυτό σημαίνει, ότι κατά την διάρκεια της ταινίας, δύο ηθοποιοί, ζωντανά στη σκηνή, θα μεταγλωττίζουν τους ρόλους!

Δείτε αναλυτικά τις ταινίες που περιλαμβάνει το πρόγραμμα εδώ.

Κλείστε τα εισιτήριά σας εδώ.

Τι άλλο θα κάνουμε εκεί

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου, ωστόσο, όταν τα φώτα της αίθουσας χαμηλώνουν, οι προβολείς στρέφονται πάνω στις παράλληλες δράσεις που θα «τρέχουν» εκτός αίθουσας και που αφορούν, βέβαια, στη μαγεία του σινεμά: Σπουδαίοι καλεσμένοι θα προλογίζουν ταινίες και θα συνομιλούν με τα παιδιά στο τέλος αυτών, με το σύνθημα «Διαβάζω ένα βιβλίο την ημέρα» φίλοι του Φεστιβάλ θα διαβάζουν παραμύθια στους μικρούς θεατές στα ειδικά διαμορφωμένα φουαγιέ, ορισμένα εξαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα θα λάβουν χώρα με ελεύθερη είσοδο, ενώ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί και Διαγωνισμός Σεναρίου για παιδική ταινία μικρού μήκους!

Επιπλέον, εκπαιδευτικά προγράμματα για σχολεία θα “τρέχουν” όλη την επόμενη εβδομάδα, σε διάφορους πολιτιστικούς χώρους της Αθήνας.

Δείτε αναλυτικά τα εκπαιδευτικά προγράμματα εδώ.

Το Φεστιβάλ και στη Θεσσαλονίκη!

Τη μαγεία του Φεστιβάλ θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν και οι μικροί Θεσσαλονικείς σινεφίλ, αφού τον Ιανουάριο μέρος του προγράμματος θα προβληθεί σε συνεργασία με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο Λιμάνι (οι ακριβείς ημερομηνίες δεν έχουν ανακοινωθεί ακόμα).

Ανυπομονείτε όσο εμείς; Πάρτε μια γεύση από όσα θα απολαύσουμε το επόμενο τριήμερο στο trailer του Φεστιβάλ: