Το αγόρι και το τρένο: Μια σοφή παραβολή για τον ρόλο που πρέπει να έχουμε ως γονείς…

«Κάθε χρόνο οι γονείς του Μαρτίν τον πήγαιναν με το τρένο στο χωριό στη γιαγιά του για τις καλοκαιρινές διακοπές και επέστρεφε με το ίδιο τρένο τέλος καλοκαιριού.

Μια μέρα το αγόρι είπε στους γονείς του: “Είμαι ήδη μεγάλος
Μπορώ να πάω μόνος στο σπίτι της γιαγιάς μου;”

Μετά από μια σύντομη συζήτηση οι γονείς δέχτηκαν.

Στέκονται περιμένοντας το τρένο να αναχωρήσει, αποχαιρετούν το γιο τους δίνοντας του μερικές συμβουλές έξω από το παράθυρο, ενώ ο Μαρτίν τους επανέλαβε: “Το ξέρω! Μου τα έχετε πει περισσότερες από χίλιες φορές.”

Το τρένο κοντεύει να φύγει και ο μπαμπάς του ψιθύρισε στο αυτί του:
“Γιε μου, αν νιώθεις άσχημα ή ανασφαλής, αυτό είναι για σένα!”. Και του έβαλε κάτι στην τσέπη του.

Τώρα ο Μαρτίν είναι μόνος καθισμένος στο τρένο όπως ήθελε, χωρίς τους γονείς του για πρώτη φορά. Θαύμαζε το τοπίο από το παράθυρο, γύρω του ξένοι άνθρωποι σπρώχνουν και κάνουν πολύ θόρυβο, κάθε στάση μπαίνουν και βγαίνουν από το βαγόνι.

Ο ελεγκτής του τρένου κάνει κάποια σχόλια σχετικά με το γεγονός ότι το παιδί ο Μαρτίν είναι μόνος. Ένας άλλος τον κοίταζε με λυπημένα μάτια.

Ο Μαρτίν αισθάνεται τώρα άσχημα κάθε λεπτό που περνά.
Και τώρα φοβάται.

Έσκυψε το κεφάλι του με δάκρυα… νιώθει φοβισμένος και μόνος.

Τότε θυμήθηκε τον μπαμπά του που του έβαλε κάτι στην τσέπη του, τρέμει, ψάχνει για αυτό που του έβαλε ο πατέρας του. Βρήκε ένα κομμάτι χαρτί που έγραφε:
“Γιε μου, είμαι στο τελευταίο βαγόνι!”

Αυτή είναι η ζωή, πρέπει να αφήσουμε τα παιδιά μας να φύγουν πρέπει να τα εμπιστευτούμε. Αλλά πρέπει πάντα να είμαστε στο τελευταίο βαγόνι, βλέποντας,
αν φοβούνται ή αν βρουν εμπόδια και δεν ξέρουν τι να κάνουν.

Πρέπει να είμαστε κοντά τους όσο είμαστε ακόμα ζωντανοί, τα παιδιά πάντα χρειάζονται τους γονείς του. Για πάντα στο τελευταίο βαγόνι.»

*Την παραπάνω υπέροχη παραβολή βρήκαμε στη σελίδα του κ. Σωτήρη Καλκατζάκου, στο Facebook.