Το Μουσείο Παιδιού και Παιδικού Παιχνιδιού ανοίγει τις πύλες του στη Βόρεια Ελλάδα

Εντός του 2020 θα ανοίξει τις πόρτες του το Μουσείο Παιδιού και Παιδικού Παιχνιδιού, σε μια έκταση περίπου 4.000 τ.μ. στην περιοχή των Ελαιώνων, του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη, στη Θεσσαλονίκη.

Πώς γεννήθηκε η ιδέα να δημιουργηθεί

Μία πορσελάνινη κούκλα που βρήκε η Μαριάννα Βιλδιρίδη Χατζητόλιου στο πατάρι του πατρικού της σπιτιού, ενθύμιο της νηπιακής της ηλικίας, ήταν η αρχή για να ξεκινήσει μια μεγάλη συλλογή σπάνιων παιχνιδιών, από την Ελλάδα κι όλο τον κόσμο, που «αγγίζει» πλέον τα 50.000 κομμάτια. Πρόκειται για κούκλες και κουκλόσπιτα, καρουσέλ, τρενάκια, αυτοκινητόδρομους, αεροπλάνα, καράβια, μολυβένια στρατιωτάκια και μαριονέτες, που χρονολογούνται από τον 17ο αιώνα και μετά.

Η κ. Βιλδιρίδη ήρθε σε επαφή με τον δήμαρχο Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιο Καϊτεζίδη κι αποφάσισαν να ενώσουν «δυνάμεις» ώστε να πάρει «σάρκα και οστά» το συγκεκριμένο Μουσείο. Μάλιστα, στις σκέψεις του δημάρχου είναι να συνδεθεί ο χώρος με το Παιδιατρικό Νοσοκομείο, που θα ανεγερθεί το επόμενο διάστημα στο Φίλυρο, με χορηγία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, με μοναδικό στόχο ο Δήμος να αποκτήσει «ταυτότητα», που θα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το παιδί.

«Μετέφερα την ιδέα, κομμάτια της συλλογής στους ανθρώπους του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, αλλά και τη μελέτη του χώρου κι έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον. Η προσπάθεια που γίνεται είναι να διασυνδέσουμε το Μουσείο Παιδικού Παιχνιδιού με το υπό κατασκευή Παιδιατρικό νοσοκομείο που χρηματοδοτείται εξ ολοκλήρου από το ίδρυμα και η περιοχή του δήμου μας να ταυτοποιηθεί ως πόλη του παιδιού και του παιχνιδιού», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ – ΜΠΕ) ο δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης.  Από τη στιγμή, δε, που τα παιχνίδια ήταν στα χέρια της συλλέκτριας και η ίδια επιθυμούσε να τα εκθέσει, ξεκίνησε η διαδικασία για τη δημιουργία του Μουσείου Παιδικού Παιχνιδιού, που αναμένεται να ανοίξει τις πύλες του εντός του 2020.

Η συλλογή των εκθεμάτων

Μεταξύ των εκθεμάτων που αναμένεται να τραβήξουν τα βλέμματα μικρών και μεγάλων επισκεπτών, μόλις τοποθετηθούν στις γυάλινες προθήκες του Μουσείου, θα είναι η συλλογή κούκλας θεάτρου (μαριονέτας) του Ρώσου Σεργκέι Ομπρατσόφ, οι κούκλες της Βασίλισσας Όλγας ντυμένες με παραδοσιακές φορεσιές, το πλοίο «Μακεδών», με το οποίο τα παιδιά της Χίου έλεγαν τα κάλαντα, ένα κουκλόσπιτο του 1880 όπου κάθε στολιδάκι του συναρπάζει και μια ξύλινη κολομβιανή κούκλα που αναπαριστά τον Χριστό.

«Η συλλογή της Μαριάννας Βιλδιρίδη Χατζητόλιου απαριθμεί 50.000 κομμάτια από τον κόσμο του παιδιού και του παιχνιδιού, από τον 17ο αιώνα και εξής. Συνεχώς εμπλουτίζεται και ανανεώνεται. Θα γίνει ένα Μουσείο που θα έχει κοινωφελή σκοπό και θα συνδυάζει την τεχνολογία, ενώ θα δοθεί έμφαση στην παράδοση και στο ελληνικό παιχνίδι. Πρόκειται για μια πολυθεματική συλλογή, η οποία δίνει τη δυνατότητα για πάρα πολλές αφηγήσεις και ένα ονειρικό στοιχείο», σημείωσε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η ιστορικός – αρχαιολόγος, Στεφανία Βολιώτη.

Αυτό το διάστημα, αρκετά από τα σπάνια παιχνίδια της συλλογής είναι στη διαδικασία της συντήρησης προκειμένου να μπορέσουν να εκτεθούν στο Μουσείο Παιδιού και Παιδικού Παιχνιδιού, έχοντας τις απαραίτητες πληροφορίες για την ιστορία τους, τον τόπο που προέρχονται και τη χρονολογία κατασκευής τους.

Πηγή:  ΑΠΕ-ΜΠΕ