«Το παιδί μου κάνει εμετό επίτηδες, για να μην φάει. Τι να κάνω;»: Η ψυχολόγος απαντά

Έχω ένα γιο 2 χρονών ο οποίος γεννήθηκε πρόωρος και με πολύ λίγα κιλά, οπότε όπως καταλαβαίνετε δεν πρέπει να χάνει γεύμα.

Δυστυχώς, αρκετές φορές κάνει εμετό, άλλες φορές ακούσια, μερικές φορές όμως τον προκαλεί ο ίδιος (βάζει μάλιστα δάχτυλο στο στόμα!). Παλαιότερα έκανε εμετό στο κρεβάτι του για να μην κοιμηθεί νωρίς, οπότε πλέον τον βάζουμε να κοιμηθεί 2 ώρες αφότου φάει το τελευταίο του γεύμα. Τον βάζουμε τιμωρία στο κρεβάτι του χωρίς τα παιχνίδια αλλά την επόμενη φορά θα το ξανακάνει. Το ‘χει βρει σαν παιχνίδι όποτε δε θέλει να φάει ή ακόμα όταν τον ντύνουμε βάζει το δάχτυλό του στο στόμα για να δει πως θ’ αντιδράσουμε. Τι συμβουλεύετε να κάνουμε;

Μαμά Κατερίνα

Απαντά η Παρασκευή Μπριντάκη, Ψυχολόγος – Οικογενειακή Θεραπεύτρια – Παιδοψυχολόγος

Όταν το παιδί δεν τρώει συχνά οι γονεις μπαίνουν σε ανησυχία για την υγεία του παιδιου τους και συνήθως κατηγορούν τον εαυτό τους για το τι συμβαίνει με το παιδί τους.

Ο μικρός έχει παρατηρήσει ότι μη τρώγοντας, ή προκαλώντας εμετό έχει κερδίσει την προσοχή σας.

Έχει αντιληφθεί ενδεχόμενα την αγωνία σας και αυτό πιθανά του προκαλεί σύγχυση και πιθανά αντίδραση.

Σε ένα υποσυνείδητο επίπεδο μπορεί το παιδί να αντλεί ευχαρίστηση μέσα από αυτήν την διαδικασία γιατί αισθάνεται ότι έχει τον έλεγχο.

Μην επιτρέψετε να δει το φαγητό ως «παιχνίδι». Αν το παιδί σας δει ότι αυτό που κάνει δεν διεγείρει αντιδράσεις ή αλλά συναισθήματα δικά σας θα σταματήσει να το κάνει.

Βεβαιωθείτε ότι δίνετε αρκετό χρόνο στο φαγητό του παιδιου. Μην πιέζετε όταν το βλέπετε να δυσανασχετεί εκείνη την στιγμή, προσπαθήστε αργότερα με υπομονή και κατανόηση.

Πειραματιστείτε με διάφορες γεύσεις ή υφές φαγητού, χρησιμοποιήστε την φαντασία σας στο τρόπο σερβιρίσματος του φαγητού. Κάντε την προετοιμασία του φαγητού πιο απολαυστική και δημιουργική.

Τηρήστε μια ρουτίνα φαγητού αποφεύγοντας εναλλακτικά γεύματα.

Διατηρήστε ένα ημερολόγιο διατροφής του παιδιου σας για να μπορείτε να παρατηρείτε και να ελέγχετε τις διατροφικές συνήθειες του παιδιου σας, καθώς και την πορεία του.