Αρχική Σχολή Γονέων Το παιδί σας θυμώνει εύκολα και ξεσπά σε φωνές; Νικήστε το θυμό του με το παιχνίδι της "Φουρτούνας"

Το παιδί σας θυμώνει εύκολα και ξεσπά σε φωνές; Νικήστε το θυμό του με το παιχνίδι της "Φουρτούνας"

Ποικίλα είναι τα συναισθήματα που επηρεάζουν τη συμπεριφορά του ανθρώπου - αρχίζουν δε, στην παιδική ηλικία. Ουσιώδες συναίσθημα είναι ο θυμός. Θυμός! Θυμός είναι συναίσθημα φόβου, είναι αποτέλεσμα έλλειψης κατανόησης, είναι συνέπεια αδικίας που νιώθει κάποιος.

Η διαχείριση πιεστικών καταστάσεων, αρνητικών σκέψεων και διαπροσωπικών προβλημάτων προκαλεί θυμό τονίζει η Μαριάννα Λαγουμίδη, Σύμβουλος Παιδιού Πανεπιστημίου Λονδίνου, εξειδικευμένη στη Δυσλεξία . Η αλληλεπίδραση όλων αυτών των αγχογόνων παραγόντων αυξάνει την πιθανότητα εκδήλωσης επιθετικότητας. Όμως να θυμόμαστε ότι ο θυμός είναι ένα φυσικό και πανανθρώπινο συναίσθημα, άλλοτε καταστροφικό και άλλοτε δημιουργικό.

Είναι ένα συναίσθημα που δεν μπορούν να το ελέγξουν τα παιδιά, λόγω της αδυναμίας διαχωρισμού της λογικής από την αυθόρμητη σκέψη και το συναίσθημα.

Σημαντικό ρόλο στη συναίσθηση και στην έκφραση του θυμού παίζει η σχέση ασφάλειας που αναπτύσσεται ανάμεσα σε γονείς και παιδί, στα πρώτα χρόνια της ζωής του παιδιού και κυρίως στο χρόνο που περνούν μαζί. Το παιδί που μεγαλώνει σε περιβάλλον σταθερής αγάπης, ανεξάρτητα από τη συμπεριφορά του, τις επιδόσεις του ή τις προσδοκίες των ενηλίκων, μαθαίνει ότι το σέβονται, το αποδέχονται και το αγαπούν για το χαρακτήρα που έχει. Αυτή η άνευ όρων αρμονική αγάπη που του προσφέρεται, λειτουργεί ως θεμέλιο στην ψυχική του ασφάλεια, με συνέπεια την αύξηση της αυτοπεποίθησης και τη βελτίωση της συμπεριφοράς του.

Έχει εξέχουσα αξία να γνωρίζουμε ότι το παιδί έχει δικαίωμα να νιώθει και θυμό. Τα παιδιά δεν είναι όπως οι ενήλικες - τα παιδιά δυσκολεύονται να διαχειριστούν το θυμό, γι’ αυτό δεν αυτοσχεδιάζουν, αλλά περισσότερο μιμούνται τους μεγάλους ή ήρωες στην τηλεόραση. Η οικονομική/επαγγελματική ανασφάλεια της ελληνικής οικογένειας προκαλεί άγχος, ανασφάλεια, καβγάδες στους γονείς, συγχρόνως δε, θυμό με τον εαυτό τους, με τους άλλους, με τα παιδιά.

52568d16ef3f8d65447f1bfe84de0273

Μια λύση εκπαίδευσης διαχείρισης του θυμού με το παιδί είναι να παίξετε τη «Φουρτούνα». Θα χρειαστείτε:

- Ένα πλαστικό βάζο με καπάκι

- Άμμο θαλασσινή

- Κομφετί ή αλουμινόχαρτο σε πολύ μικρά κομματάκια

- Ένα μπαλονάκι ζωγραφισμένο σα φατσούλα

- Δυο φλιτζάνια νερό

- Δυο κουταλιές λάδι

Βάλτε την άμμο και το κομφετί σε ένα βάζο. Προσθέστε το νερό και το λάδι και κλείστε καλά το καπάκι. Δείξτε το βάζο στα παιδιά και πείτε:

«Ας φανταστούμε πως ένας άνθρωπος κολυμπά στην ήρεμη θάλασσα. Ξαφνικά, αρχίζει αέρας πολύς… φουρτούνα σηκώνεται… εκείνος κολυμπά με άγχος για να σωθεί. Τελικά (αφήνετε το βάζο πάνω στο τραπέζι), η άμμος ηρεμεί, η φουρτούνα υποχωρεί και ο κολυμβητής συνεχίζει να χαίρεται τη θάλασσα.

Όπως το παραπάνω πείραμα, ο θυμός και η φουρτούνα έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά: αρχή, εξέλιξη, τέλος. Το καλύτερο, λοιπόν, που μπορείτε να κάνετε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι η διαπραγμάτευση, προσανατολίζοντας το παιδί από την παράλογη απαίτηση, προς την πιο λογική και εφικτή. Αν όμως δείτε πως δε γίνεται τίποτα, απλώς αφήστε το να ξεσπάσει. Σημαντικό είναι να προσέξετε να μη χτυπήσει, άρα απομακρύνετέ το σε έναν πιο ασφαλή χώρο, χωρίς βίαιες κινήσεις και στη συνέχεια δείξτε του ότι το αγνοείτε.

Αξίζει, επίσης, να αναφέρουμε ότι οι αυστηρές ποινές και κυρίως η σωματική τιμωρία έχουν ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που αναμένονται. . Η επιθετικότητα γεννά επιθετικότητα.

Ως γονείς πρέπει να βοηθάτε το παιδί σας να καταλάβει γιατί θυμώνει. Με αυτόν τον τρόπο, όταν στο παιδί εξηγήσουμε γιατί θυμώνει, αφενός θα ηρεμήσει, αφού θα μιλήσει για το θυμό του, και αφετέρου θα νιώθει και χαρούμενο, αφού οι γονείς έχουν καταλάβει τους λόγους που θύμωσε. Αν ο εκνευρισμός του παιδιού έχει ξεπεράσει τα όρια, το στέλνουμε στο δωμάτιό του (αν είναι ασφαλές) για να ηρεμήσει.

Οπωσδήποτε να έχουμε υπόψη μας ότι αν δείξουμε στο παιδί αποφασιστικότητα, το παιδί θα νιώθει πιο ασφαλές, θα αποδεχτεί την τιμωρία και αυτά που του λέτε θα γίνουν αποδεκτά. Σημαντικότατος είναι ο ρόλος που παίζουν η εκπαίδευση και το παράδειγμα στη διαχείριση του θυμού, από το παιδί.

Διαβάστε επίσης:

Θυμωμένο παιδί: Πώς πρέπει να συμπεριφέρονται οι γονείς;

Η μέθοδος της Janis-Norton για να βελτιώσετε τη συμπεριφορά του παιδιού σας χωρίς φωνές και κλάματα

Πώς να μιλάω ήρεμα στο παιδί μου; Πρακτικές συμβουλές από τη λογοθεραπεύτρια κα Μπαντανά

Παιχνίδια διαχείρισης του παιδικού θυμού: Ο πράσινος δράκος και το μαγικό κουτί

Τα θυμωμένα μπαλόνια: Μια τεχνική για τη διαχείριση του θυμού των παιδιών


Επικοινωνήστε μαζί μας:
Μύλων 75 104 41 Αθήνα
210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.gr

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.gr

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.