“14 μέρες μετά την γέννηση το μωρό….”: Μπαμπάς προειδοποιεί για την ερπητική εγκεφαλίτιδα – Τα ύποπτα συμπτώματα

Μοιραζόμαστε μαζί σας την συγκλονιστική ανάρτηση ενός μπαμπά για την ερπητική εγκεφαλίτιδα που χτύπησε το νεογέννητο γιο του και έκτοτε η ζωή του μωρού βρίσκεται σε κίνδυνο.

Μπαμπάς προειδοποιεί για την ερπητική εγκεφαλίτιδα

Πρόκειται για μια επικίνδυνη επιπλοκή της λοίμωξης από τον απλό έρπη (HSV-1 και HSV-2) που συνδέεται με την εκδήλωση φλεγμονής στον εγκέφαλο. Σκοπός του μπαμπά είναι να αφυπνίσει τους γονείς και να τους κινητοποιήσει για να δουν τυχόν συμπτώματα στα μωρά τους και να προλάβουν την εξέλιξη της λοίμωξης. Aς ακούσουμε τι έχει να μας πει:

«Περίπου 14 ημέρες μετά την γέννηση του Τζον, το μωρό έγινε ανήσυχο και άρχισε να έχει περίεργα ρίγη» έγραψε ο Θόρστεν.

Η μαία συμβούλευσε τους νέους γονείς να πάνε τον Τζον σε ένα γιατρό την επόμενη ημέρα. Το ίδιο βράδυ, οι γονείς πήγαν το νεογέννητο στο νοσοκομείο όπου οδηγήθηκε κατευθείαν στη μονάδα εντατικής θεραπείας νεογνών. Τέσσερις ημέρες αργότερα ήρθε η διάγνωση: το μωρό είχε ερπητική εγκεφαλίτιδα.

Ο ιός του έρπητα είχε φτάσει στον εγκέφαλο του μωρού προκαλώντας επικίνδυνη φλεγμονή

«Ο Τζον έχει τον ιό του έρπη και εξαπλώθηκε στον εγκέφαλό του επειδή το φράγμα αίματος – εγκεφάλου δεν είχε ακόμη αναπτυχθεί» εξήγησε στο Facebook ο Θόρστεν.

Για τον Τζον, η πρόγνωση ήταν ζοφερή. Μεγάλα τμήματα του εγκεφάλου του υπέστησαν ζημιές ή καταστράφηκαν από την μόλυνση, παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες των γιατρών και θα μπορούσε ακόμη και να πεθάνει από την ασθένεια.

Αν έχετε έρπη, μην πλησιάζετε μωρά

Αλλά ο Θόρστεν επιμένει πως «δεν θέλουμε το έλεός σας. Θέλουμε κάτι πιο σημαντικό». Ζητά απλά από οποιονδήποτε έχει έρπη να μένει μακριά από μωρά. Αν έχετε αυτό στο μυαλό σας, θα μπορούσατε να σώσετε τη ζωή ενός παιδιού και να τον γλυτώσετε από τον πόνο» έγραψε.

«Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός νεογέννητου δεν είναι αρκετά δυνατό για να καταπολεμήσει τον ιό επιβεβαιώνει η Antje Vogler, επικεφαλής της παιδιατρικής μονάδας στο Pasewalk, Μεκλεμβούργου-Δυτικής Πομερανίας. Τα μωρά που έχουν μολυνθεί με έρπητα γίνονται χλωμά, σταματούν να ανταποκρίνονται και ενδέχεται να υποστούν επιληπτικές κρίσεις ή κράμπες καθώς και πυρετό. Ενώ είναι σπάνιο για τα μωρά να μολυνθούν, η ερπητική εγκεφαλίτιδα προκαλείται από τον κοινό ιό του έρπητα τύπου 1.

«Προτού μας χτυπήσει την πόρτα αυτό, δεν είχαμε ιδέα πως ο έρπης μπορεί να είναι τόσο επικίνδυνος για τα μωρά» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων DPA ο Θόρστεν

Ας μάθουμε περισσότερα για την ερπητική εγκεφαλίτιδα 

Η  λοίμωξη του εγκεφάλου θεωρείται πως είναι αποτέλεσμα της άμεσης μετάδοσης του παθογόνου μικροοργανισμού στους νευρώνες από κάποιο άλλο, περιφερικό σημείο μέσω του τρίδυμου ή του οσφρητικού νεύρου.

Η ακριβής παθογένεια παραμένει ασαφής και είναι άγνωστο ποιοι παράγοντες επισπεύδουν την εκδήλωση της ερπητικής εγκεφαλίτιδας. Τα χείλη και το στόμα είναι οι περιοχές που εκδηλώνεται η λοίμωξη από τον HSV-1, ενώ ο HSV-2 πλήττει τα γεννητικά όργανα και μεταδίδεται κυρίως κατά τη σεξουαλική επαφή.

Τόσο ο HSV-1 όσο και ο HSV-2 μπορεί να προκαλέσουν ερπητική εγκεφαλίτιδα:

– Σε παιδιά άνω των 3 μηνών και σε ενήλικες: Στην περίπτωση αυτή, η ερπητική εγκεφαλίτιδα οφείλεται συνήθως στον HSV-1 και εκδηλώνεται τοπικά στον κροταφικό ή τον μετωπιαίο λοβό.

– Στα νεογνά: Στην περίπτωση αυτή, η ερπητική εγκεφαλίτιδα οφείλεται συνήθως στον HSV-2 και η λοίμωξη παρατηρείται κατά τον τοκετό – η λοίμωξη του εγκεφάλου είναι γενικευμένη.

Η οικογένεια των ερπητοϊών περιλαμβάνει περισσότερα από 150 είδη. Είναι αρκετά σπάνιο να εκδηλωθεί εγκεφαλίτιδα λόγω λοίμωξης από κάποιο άλλο είδος πέραν του απλού έρπη. Ωστόσο, ο κυτταρομεγαλοϊός (CMV) μπορεί να προκαλέσει εγκεφαλίτιδα σε άτομα με ανοσοεπάρκεια.

Πρόδρομα συμπτώματα της ερπητικής εγκεφαλίτιδας είναι τα εξής:

– αδιαθεσία
– πυρετός
– πονοκέφαλος
– ναυτία

Μετά τα συμπτώματα αυτά μπορεί να εκδηλωθούν σημάδια εγκεφαλοπάθειας:

– λήθαργος
– σύγχυση
– ντελίριο

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τα συμπτώματα αυτά μπορεί να παραπέμπουν σε άλλες νευρολογικές διαταραχές.

Διαβάστε επίσης:

Καμίνια: Άφησε τον 3χρονο γιο της μόνο στο σπίτι – Οι γείτονες γλίτωσαν το παιδί από την βουτιά στο κενό

Kάλλιο αργά παρά ποτέ – Αυτά είναι τα πασίγνωστα ακατάλληλα προιόντα που ανακαλούνται από την ελληνική αγορά

Τέμπη: Εξιτήριο για τον 20χρονο Στέλιο που βρισκόταν στο κυλικείο – «Βγήκε από μία τρύπα, χωρίς ρούχα γιατί κάηκαν»

Ο 8χρονος Χρήστος πάσχει από οξεία μυελογενή λευχαιμία – Η αφαίρεση όρχεων και η έκκληση της πολύτεκνης οικογένειάς του