Τρία παιδιά σε ένα δωμάτιο: Η αρχιτέκτονας προτείνει τις ιδανικές λύσεις!

Γράφει η Άντα Μελά, Αρχιτέκτων Μηχανικός

https://adamelaarchitect.gr/

Γίναμε πέντε στην οικογένειά μας και χαρήκαμε πολύ με τον ερχομό του τρίτου μας παιδιού, ή των απροσδόκητων διδύμων. Φτάσαμε, όμως, και σε μια ηλικία που το κάθε ένα από τα παιδιά μας έχει ανάγκη το δικό του κρεβάτι, τον δικό του χώρο για να παίζει και σιγά σιγά το δικό του γραφείο. Προσπαθώντας να ακούμε όλο και λιγότερα “Μαμά, με ενοχλεί”, κάτσαμε να σκεφτούμε όλες τις πιθανές λύσεις στη διαμόρφωση του χώρου μας. Όμως το σπίτι μας, όσο κι αν γεμίζει από αγάπη, μένει ακριβώς στα ίδια τ.μ με πριν. Αν, λοιπόν, δεν υπάρχει η δυνατότητα να φτιαχτεί νέο δωμάτιο για να χωριστούν τα παιδιά, πρέπει να βρεθεί ο τρόπος για την πιο αρμονική συμβίωσή τους.

1, 2, 3 μπήκαν στη σειρά

Δωμάτια, με μεγάλες διαστάσεις, μπορούν να φιλοξενήσουν 3 κρεβάτια με τα κομοδίνα τους το ένα δίπλα στο άλλο. Ίσως σε κάποιους να θυμίζει στρατώνα ή κατασκήνωση. Όλα όμως είναι θέμα διακόσμησης. Μικρά τεχνάσματα θα μπορούσαν να διαχωρίσουν την περιοχή που ανήκει στο κάθε παιδί και το κάθε ένα από αυτά να δώσει τον δικό του χαρακτήρα στο τμήμα που του ανήκει. Μικρές βιβλιοθήκες από τη μία μεριά, χώρος για ελεύθερη επιφάνεια για ζωγραφική από την άλλη. Ένα έπιπλο με δύο πλάτες για διαφορετική χρήση από αυτούς που το μοιράζονται. Στο πόδια του κάθε κρεβατιού μπαίνει το γραφείο του κάθε παιδιού και έτσι ουσιαστικά οργανώνονται ζώνες που ξεχωρίζουν τον χώρο που ανήκει στο κάθε παιδί.

1 πάνω και 2 κάτω

Τροποποίηση της κλασσικής κουκέτας με δύο κρεβάτια κάθετα στον τοίχο στο κάτω επίπεδο και να ένα κρεβάτι παράλληλα στον τοίχο στο πάνω επίπεδο. Παιδιά του ίδιου φύλου μπορούν να μοιραστούν πιο εύκολα το επίπεδο με τα δύο κρεβάτια. Διαφορετικά, στο πάνω κρεβάτι θα εγκατασταθεί το μεγαλύτερο ή το λιγότερο ανήσυχο παιδί. Με τον τρόπο αυτό το δωμάτιο είναι σαν να φιλοξενεί μόνο δύο κρεβάτια, ενώ στην πραγματικότητα οι χρήστες είναι τρεις. Ενιαία επιφάνεια γραφείου, χωρισμένη με συρταριέρα ή κάθετα διαχωριστικά σε τρία ίσα μέρη.

Μια κουκέτα και ένα μόνο

Παραλλαγή του μοντέλου 1 κάτω και 2 πάνω, μόνο που σε αυτή την περίπτωση έχουμε δύο ανεξάρτητα έπιπλα που μπορούν να μετακινηθούν πιο εύκολα. Συνδυάζοντας δύο κλασσικά μοντέλα κρεβατιών σε ένα σχετικά μεγάλο δωμάτιο μπορούμε να επιλέξουμε το μεγάλο ή το μικρό παιδί της οικογένειας να κοιμάται μόνο του και τα δύο μικρότερα στην διπλή κουκέτα.

1,2,3 το ένα πάνω από το άλλο

Το πρώτο κρεβάτι τοποθετείται όσο πιο χαμηλά γίνεται, το δεύτερο στην μέση του ύψους του δωματίου και το τρίτο όσο πιο ψηλά. Βασική προϋπόθεση το ψηλοτάβανο δωμάτιο για να υπάρξει το κατάλληλο κενό ανάμεσα στα κρεβάτια.

Παραλλαγή αυτού του μοντέλου, το μεσαίο καθ’ ύψος κρεβάτι να τοποθετηθεί κάθετα στα άλλα δύο. Με αυτό τον τρόπο δεν απαιτείται μεγάλο ύψος δωματίου.

three bed bunk beds Exclusive DIY Triple Bunk Bed

Γραφεία τύπου “μαργαρίτα”. Τα δύο πλάτη με πλάτη και το τρίτο κάθετο στα άλλα δύο, δημιουργώντας έναν κοινό εσωτερικό πυρήνα.

Μια ακόμη παραλλαγή είναι να τραβηχτεί το μεσαίο κρεβάτι πιο αριστερά ή δεξιά για να μεγαλώσει το κενό ανάμεσα στο πρώτο και το τρίτο κρεβάτι.

Ένας μεγάλος “Π” καναπές

Σχηματίζουμε με τα 3 κρεβάτια ένα μεγάλο “Π”. Βάζοντας μεγάλα μαξιλάρια δημιουργούμε μια ζεστή γωνία για ξεκούραση και ύπνο. Στη μέση έχουμε έναν προστατευμένο χώρο για παιχνίδι. Οι βάσεις των κρεβατιών μπορούν να αποτελούν αποθηκευτικούς χώρους, είτε με ανάκλιση είτε με μεγάλα βαθιά συρτάρια.

Μονό κρεβάτι μπάμπουσκα

Ένα μόνο κρεβάτι που κρύβει από κάτω του 2 ακόμη κρεβάτια. Με συρόμενο μηχανισμό και τον κατάλληλο σχεδιασμό τα κρεβάτια σύρονται και βγαίνουν κάτω από το βασικό κρεβάτι και τοποθετούνται το ένα δίπλα στο άλλο. Προσοχή στα κενά για να σύρετε το κρεβάτι: Υπολογίστε πάχος στρώματος και σκεπασμάτων-μαξιλαριών, για να χωνεύεται το κάθε κρεβάτι έτοιμο στρωμένο. Η λύση αυτή ενδείκνεται για μικρούς χώρους δωματίων μιας και, όταν τα κρεβάτια είναι μαζεμένα, μένει ο μέγιστος δυνατός χώρος για γραφεία, βιβλιοθήκες και χώρο παιχνιδιού.

Στο σύστημα αυτό με τα συρόμενα κρεβάτια, μπορεί εύκολα να ενταχθεί και ένας συρόμενος πάγκος, που να αποτελεί το γραφείο για τα τρία παιδιά.

Τρία υπερυψωμένα κρεβάτια

Και τα τρία κρεβάτια, το ένα δίπλα στο άλλο ξεκολλάνε από το πάτωμα, ώστε κάτω από το καθένα στο επίπεδο του πατώματος να τοποθετηθει γραφείο, βιβλιοθήκη και καρέκλα.

Τρία παιδιά είναι τριπλή χαρά! Μετατρέψτε την ανάγκη σε διασκέδαση και σίγουρα η λύση θα βρεθεί. Γι’ αυτό άλλωστε υπάρχουν και οι ειδικοί!