Τύρναβος: 1,5 έτους κοριτσάκι κινδύνευσε να πνιγεί τρώγοντας μανταρίνι

Ώρες αγωνίας έζησε η οικογένεια ενός κοριτσιού μόλις 1,5 έτους στον Τύρναβο που κόντεψε να πνιγεί, τρώγοντας μανταρίνι.

Το παιδάκι μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Τυρνάβου. Στη συνέχεια ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ το παρέλαβε και το μετέφερε στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο εφημέρευε σύμφωνα με το ρεπορτάζ του onlarissa.gr.  Σύμφωνα με πληροφορίες, η ζωή του δε βρίσκεται σε κίνδυνο.

Τι να κάνετε αν το παιδί πνίγεται την ώρα του φαγητού

Αν το παιδί καταπιεί μεγάλη μπουκιά ή αυτή κατέβει στραβά, προκύπτει πρόβλημα επειδή ουσιαστικά δεν μπορεί να πάρει ανάσα. Γι’αυτό απαιτείται άμεση επέμβαση από ενήλικα στις περιπτώσεις εκείνες κατά τις οποίες το παιδί αδυνατεί να επαναφέρει την μπουκιά από μόνο του στο σωστό «δρόμο».

Όταν δείτε ότι το παιδί πνίγεται και πριν παρέμβετε, παροτρύνετέ το να βήξει πολλές φορές και γενικά να προσπαθήσει να ωθήσει την μπουκιά προς τη στοματική κοιλότητα.

Αν δείτε ότι μέσα στον πανικό του είτε δε σας ακούει, είτε προσπαθεί να εφαρμόσει την εντολή σας χωρίς αποτέλεσμα, σπεύστε κοντά του για πρώτες βοήθειες.

Η σωτήρια λαβή Heimlich

?Πρόκειται για ένα χειρισμό που σκέφτηκε ο Henry Heimlich, ένας Αμερικανός θωρακοχειρουργός που, αφού έμαθε πως εκατοντάδες άνθρωποι πεθαίνουν κάθε χρόνο από πνιγμό από ξένο σώμα, σκέφτηκε έναν τρόπο για να χρησιμοποιήσει τον αέρα που είναι παγιδευμένος στους πνεύμονες και να απομακρύνει το αντικείμενο που φράζει τον αεραγωγό του θύματος.
.
⭕Ακολούθησε τα παρακάτω βήματα:⭕
.
1️⃣ Σιγουρέψου‼️ πως το θύμα πραγματικά πνίγεται.

Ένα θύμα πνιγμού από ξένο σώμα θα φέρει πιθανότατα τα χέρια στο λαιμό του και θα έχει ένα βλέμμα πανικού. Δε θα μπορεί να ανασάνει ή να μιλήσει, ή μπορεί να ακούγεται ηχηρά η προσπάθειά του να πάρει ανάσα. Δε θα μπορεί να βήξει αποτελεσματικά και μπορεί το χρώμα του να γίνει μπλε ή γκρι, ή ακόμα και να χάσει τις αισθήσεις του.

2️⃣ Αν πνίγεται όντως, καθησύχασέ τον και ζήτησε από κάποιον να καλέσει το 166⛔.

Αρκούν μόλις 4 λεπτά χωρίς οξυγόνο για να υπάρξει εγκεφαλική βλάβη, οπότε κάθε δευτερόλεπτο είναι σημαντικό.

3️⃣ Σήκωσέ τον όρθιο και έλα πίσω του, με τα πόδια σου καλά ανοιγμένα για να είσαι σταθερή.

Αυτό θα σου επιτρέψει να τον πιάσεις και να τον ακουμπήσεις μαλακά κάτω αν χάσει τις αισθήσεις του.

4️⃣ Κύκλωσε τα χέρια σου γύρω από το στομάχι του.

Σφίξε σε γροθιά το «καλό» σου χέρι, με τον αντίχειρά σου να δείχνει προς τα μέσα, προς το στομάχι του, και τοποθέτησε τη γροθιά σου ακριβώς πάνω από τον αφαλό και κάτω από το θώρακα. Τύλιξε το άλλο σου χέρι σφιχτά γύρω από τη γροθιά σου.

5️⃣ Σφίξε με τα χέρια σου προς τα μέσα και προς τα επάνω γρήγορα και χρησιμοποιώντας φόρα – σχεδόν σαν να προσπαθούσες να τον σηκώσεις στον αέρα.

Επανάλαβε αρκετές φορές γρήγορα αυτή την πίεση στο στομάχι μέχρι το ξένο σώμα να ξεκολλήσει και να αποβληθεί. Χρησιμοποίησε την ίδια τεχνική αλλά με ελαφρώς λιγότερη‼️ δύναμη στα παιδιά.

6️⃣ Μπορείς να εκτελέσεις το χειρισμό αυτό στον εαυτό σου, είτε με την παραπάνω τεχνική είτε τοποθετώντας τα χέρια σου στο σωστό σημείο

και πιέζοντας το σώμα σου σε ένα σταθερό αντικείμενο, όπως μια πολυθρόνα ή ένα έπιπλο.

7️⃣ Βεβαιώσου πως αναπνέει κανονικά.

❗ ‼️‼️‼️‼️‼️Να τονιστεί ότι η λαβή απαγορεύεται σε βρέφη και παιδιά κάτω του ενός έτους αλλά και σε γυναίκες προχωρημένης εγκυμοσύνης‼️‼️‼️