Βόλος: Από σπάνιο στέλεχος πνευμονιόκοκκου πέθανε το 1,5 έτους παιδάκι – Τα νεότερα για το δίδυμο αδερφάκι του

Βρέφος 19 ημερών νοσηλεύεται σε ΜΕΘ κορωνοϊού - Νοσηλεύονται ο πατέρας και η γιαγιά του επίσης

Στο πένθος βυθίστηκε την περασμένη Πέμπτη ο Βόλος για το 18 μηνών βρέφος που “‘εσβησε” μετά από ολιγόωρη νοσηλεία στο Νοσοκομείο όπου εισήχθη με υψηλό πυρετό.

Σύμφωνα με την νεκροψία το άτυχο αγγελούδι  πέθανε από σηψαιμία που του προκάλεσε πολυοργανική ανεπάρκεια.

Τι προκάλεσε το σηψαιμικό σοκ

Οι γονείς μέχρι σήμερα δεν είχαν πάρει απαντήσεις για το τι προκάλεσε τον θάνατο του παιδιού τους από σηψαιμικό σοκ. Τη Δευτέρα, σύμφωνα με το gegonota.news, βγήκαν τα εργαστηριακά αποτελέσματα και τα ευρήματα έδειξαν πως το παιδί προσβλήθηκε από σπάνιο στέλεχος πνευμονιόκοκκου, που δεν καλύφθηκε από το εμβόλιο.

Η τραγική ειρωνεία

Εμβόλιο Moderna: Ο ΕΜΑ εξετάζει τη χρήση του σε παιδιά κάτω των 5 ετών

Το παιδί ήταν εμβολιασμένο, όπως και το δίδυμο αδελφάκι του που νοσηλεύεται ακόμα στο Βόλο. Τα εργαστηριακά ευρήματα είναι ίδια και για το δεύτερο παιδί. Τα παιδιά, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες,  είχαν εμβολιαστεί με συζευγμένο πνευμονιοκοκκικό εμβόλιο που ενδείκνυται για την προστασία βρεφών και νηπίων από τη διεισδυτική πνευμονιοκοκκική νόσο, την πνευμονία και την οξεία μέση ωτίτιδα που προκαλούνται από τους 13 ορότυπους που περιλαμβάνονται στο εμβόλιο.

“Υπάρχουν σπάνια στελέχη, σπάνιες περιπτώσεις, που δεν καλύπτονται από το εμβόλιο”, δήλωσαν οι γιατροί.

Η μάχη των γιατρών για να σωθεί το παιδάκι – Τα νεότερα για το δίδυμο αδερφάκι του

Θυμίζουμε ότι το παιδί πήγε στο νοσοκομείο του Βόλου το μεσημέρι της 27ης Οκτωβρίου με υψηλό πυρετό. Αμέσως μπήκε στην ανάνηψη με ανακοπή καρδιάς.
Το παιδί είχε πέντε ημέρες πυρετό όπως ενημερωθήκαμε. Κάναμε ό,τι ήταν δυνατόν και ό,τι συνέβη είναι αξεπέραστο. Δεν είχε σφυγμό και η κλινική του εικόνα μας έδειξε βαριά σηψαιμία”, δήλωσαν στα gegonota, οι γιατροί που το εξέτασαν και προσπάθησαν να το επαναφέρουν στη ζωή. Δυστυχώς δεν τα κατάφεραν.

Πνευμονιόκοκκος: Το βακτήριο που απειλεί παιδιά και ενήλικες

Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα βακτήριο που μπορεί να προκαλέσει σοβαρές και επικίνδυνες για την υγεία ασθένειες, μερικές από τις οποίες είναι θανατηφόρες, ενώ αποτελεί μία από τις πιο κοινές αιτίες πρόκλησης της Πνευμονίας.

Οι πνευμονιοκοκκικές λοιμώξεις εκδηλώνονται πιο συχνά κατά το Χειμώνα και την αρχή της Άνοιξης, χρονικό διάστημα στο οποίο τα αναπνευστικά νοσήματα είναι σε έξαρση.

Ο πνευμονιόκοκκος μεταφέρεται μέσω μολυσμένων σταγονιδίων, για παράδειγμα με το βήχα ή το φτέρνισμα, καθώς και με την κοντινή επαφή και συνεύρεση με κάποιο άτομο που έχει μολυνθεί. Τα παιδιά κάτω των 2 ετών και οι ενήλικες άνω των 65 ετών είναι αυτοί που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν.

Οι λοιμώξεις που μπορεί να προκληθούν από τον πνευμονιόκοκκο περιλαμβάνουν τόσο διεισδυτικές λοιμώξεις όπως η μηνιγγίτιδα, η βακτηριαιμία και η βακτηριαιμική πνευμονία όσο και μη διεισδυτικές όπως η μέση ωτίτιδα (λοίμωξη του μέσου ωτός) και η πνευμονία.

Τα συμπτώματα της πνευμονιοκοκκικής νόσου εξαρτώνται από το μέρος του σώματος που έχει μολυνθεί

Μπορεί να περιλαμβάνουν πυρετό, βήχα, δύσπνοια, πόνο στο στήθος, δυσκαμψία του αυχένα, σύγχυση και αποπροσανατολισμό, ευαισθησία στο φως, πόνο στις αρθρώσεις, ρίγη, πόνο στο αυτί, αϋπνία και ευερεθιστότητα. Σε σοβαρές περιπτώσεις, η πνευμονιοκοκκική νόσος μπορεί να προκαλέσει απώλεια της ακοής, εγκεφαλική βλάβη, ακόμη και θάνατο.

Οποιοσδήποτε μπορεί να προσβληθεί από την πνευμονιοκοκκική νόσο, με κάποιες ομάδες ωστόσο να βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο να νοσήσουν. Στις ευάλωτες αυτές ομάδες ανήκουν:

Παιδιά
– Ηλικίας μικρότερης των 2 ετών
– Που πηγαίνουν σε κέντρα φροντίδας παιδιών
– Με λοίμωξη από τον ιό της ανθρώπινης ανοσοανεπάρκειας (HIV)
– Με σακχαρώδη διαβήτη, νεφρωσικό σύνδρομο, ανοσοκατασταλτικές παθήσεις, χρόνια αναπνευστική, καρδιακή, ηπατική ή νεφρική νόσο
– Με δρεπανοκυτταρική αναιμία
– Με κοχλιακά εμφυτεύματα ή διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού

Ενήλικες
– Ηλικίας 65 ετών και άνω
– Ηλικίας 19-64 ετών:
> Με χρόνιες παθήσεις (σακχαρώδης διαβήτης, άσθμα, χρόνια νεφρική νόσος, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια/ΧΑΠ, χρόνια ηπατική νόσος, χρόνια καρδιακή νόσος, αλκοολισμός)
> Με παθήσεις που προκαλούν διαταραχές στη λειτουργία του ανοσολογικού συστήματος (HIV/AIDS, καρκίνος, λειτουργική/ανατομική ασπληνία)
> Με κοχλιακά εμφυτεύματα ή διαφυγή εγκεφαλονωτιαίου υγρού
> Συστηματικοί καπνιστές

Ο εμβολιασμός αποτελεί ένα αποτελεσματικό προληπτικό μέτρο έναντι των πνευμονιοκοκκικών λοιμώξεων

Στην Ελλάδα κυκλοφορούν σήμερα συζευγμένα και πολυσακχαριδικά πνευμονιοκοκκικά εμβόλια.

Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών του Υπουργείου υγείας για παιδιά και εφήβους, για όλα τα παιδιά με την ανάλογη ηλικία που δεν έχουν ένδειξη ανοσίας συστήνονται τέσσερις δόσεις συζευγμένου εμβολίου κατά του πνευμονιόκοκκου (PCV) στις ηλικίες 2, 4, 6 και 12-15 μηνών.

Διαβάστε επίσης:

Φρίκη στα Πετράλωνα: Αδέρφια καταγγέλλουν τους γονείς τους για βιασμό

Αλληλοκατηγορούνται οι γιατροί για το θάνατο της 14χρονης Κέλλυς

Λουτράκι: 40χρονη κρεμάστηκε στο πόμολο της πόρτας – Στο σπίτι ήταν τα 3 ανήλικα παιδιά της