William Shakespeare: Οι αμφιβολίες μας, είναι προδότες και μας κάνουν να χάνουμε, ό,τι θα μπορούσαμε να κερδίσουμε, αν τολμούσαμε

Ποιοί είναι οι απατεώνες της ζωής μας και πως την απομιζούν;

Έχεις νιώσει ποτέ ότι οι επιτυχίες σου είναι απλώς θέμα τύχης ή ότι αργά ή γρήγορα οι άλλοι θα καταλάβουν πως δεν είσαι «αρκετός»; Αυτή η αίσθηση, γνωστή ως σύνδρομο του απατεώνα (imposter syndrome), είναι μια κοινή εμπειρία, ιδιαίτερα ανάμεσα σε άτομα που επιδιώκουν υψηλές επιδόσεις και αναγνωρισιμότητα. Παρά το όνομά του, δεν είναι τόσο «σύνδρομο», όσο μια συνήθεια αυτοαμφισβήτησης και χαμηλής αυτοεκτίμησης.

Σήμερα, θα ανακαλύψουμε τι ακριβώς είναι το σύνδρομο του απατεώνα, πώς επηρεάζει την καθημερινότητά μας και, κυρίως, πώς να το αντιμετωπίσουμε και να αποδεχτούμε την αξία μας.

1. Τι είναι το σύνδρομο του απατεώνα;

Το σύνδρομο του απατεώνα αναφέρεται στην αίσθηση ότι δεν αξίζουμε τις επιτυχίες μας, παρά την απόδειξη του αντιθέτου. Όσοι το βιώνουν έχουν συχνά την πεποίθηση ότι η αναγνώριση που λαμβάνουν είναι τυχαία ή ότι δεν αντικατοπτρίζει πραγματικά την αξία τους. Σκέψεις όπως «Δεν αξίζω αυτήν τη θέση», «Αν ξέρουν ποιος είμαι πραγματικά, θα με απορρίψουν» είναι πολύ κοινές σε όσους αντιμετωπίζουν αυτό το φαινόμενο.

2. Ποιοι παράγοντες οδηγούν στο σύνδρομο του απατεώνα;

Το σύνδρομο του απατεώνα μπορεί να προκληθεί από διάφορους παράγοντες:

  • Πίεση για υψηλή επίδοση: Όσοι βάζουν ψηλά τον πήχη για τον εαυτό τους είναι συχνά επιρρεπείς στην αυτοαμφισβήτηση.
  • Σύγκριση με άλλους: Σε έναν κόσμο όπου τα επιτεύγματα των άλλων προβάλλονται παντού, είναι εύκολο να νιώσουμε ότι δεν είμαστε αρκετοί.
  • Αντιλήψεις και πεποιθήσεις: Στερεότυπα και κοινωνικές προσδοκίες μπορεί να ενισχύουν την αίσθηση ότι δεν ανήκουμε στον χώρο που είμαστε.
  • Τελειομανία: Η επιδίωξη του τέλειου μπορεί να μας κάνει να νιώθουμε ότι ποτέ δεν είμαστε αρκετά καλοί, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα.

3. Πώς να αντιμετωπίσεις το σύνδρομο του απατεώνα

Ευτυχώς, υπάρχουν πρακτικές στρατηγικές που μπορούν να σε βοηθήσουν να διαχειριστείς το σύνδρομο του απατεώνα και να αποκτήσεις μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

1. Αναγνώρισε και κατανόησε το σύνδρομο
Το πρώτο βήμα για να το αντιμετωπίσεις είναι να κατανοήσεις ότι το σύνδρομο του απατεώνα δεν αντιπροσωπεύει την πραγματική σου αξία. Η αυτοαμφισβήτηση δεν είναι απόδειξη ανικανότητας, αλλά μια φυσιολογική αντίδραση όταν πιεζόμαστε από υψηλές προσδοκίες.

2. Κατέγραψε τα επιτεύγματά σου
Δημιούργησε ένα «αρχείο επιτευγμάτων», όπου θα σημειώνεις όλα τα θετικά που έχεις καταφέρει, μικρά και μεγάλα. Αυτή η λίστα μπορεί να λειτουργήσει ως υπενθύμιση της αξίας σου, όταν νιώθεις ότι δεν είσαι αρκετός.

3. Μίλησε για τα συναισθήματά σου
Πολλοί που βιώνουν το σύνδρομο του απατεώνα φοβούνται να μιλήσουν για τις αμφιβολίες τους. Όμως, αν μιλήσεις σε έναν φίλο, συνάδελφο ή μέντορα, θα διαπιστώσεις ότι δεν είσαι μόνος και ότι αυτές οι σκέψεις είναι συχνές και φυσιολογικές.

4. Δες την αυτοκριτική ως ευκαιρία για μάθηση
Αντί να αποφεύγεις την αυτοκριτική, δες την ως ευκαιρία να μάθεις και να εξελιχθείς. Αναγνώρισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζεις, αλλά επικεντρώσου και στις δεξιότητες που ανέπτυξες.

5. Σταμάτα να συγκρίνεσαι με άλλους
Η σύγκριση με τους άλλους είναι φυσική, αλλά δεν είναι πάντα χρήσιμη. Κάθε άνθρωπος έχει διαφορετική πορεία και μοναδικές δεξιότητες. Επικεντρώσου στις δικές σου δυνάμεις και στον δικό σου ρυθμό.

4. Αποδοχή της αξίας μας
Το σύνδρομο του απατεώνα συχνά κρύβει έναν απλό φόβο: ότι δεν είμαστε «αρκετοί». Όμως, η αξία μας δεν βασίζεται μόνο στις εξωτερικές επιτυχίες. Είσαι αρκετός ακριβώς όπως είσαι. Οι αμφιβολίες μπορεί να εμφανίζονται, αλλά δεν σε ορίζουν. Θυμήσου να εκτιμάς τη δική σου μοναδικότητα και να είσαι περήφανος για το ταξίδι σου.

Όλοι μας μπορεί να βιώσουμε το σύνδρομο του απατεώνα σε κάποια φάση της ζωής μας, αλλά με την κατανόηση, την αυτοαποδοχή και τη συμπόνια προς τον εαυτό μας, μπορούμε να το ξεπεράσουμε και να προχωρήσουμε με αυτοπεποίθηση.

Διαβάστε επίσης:

Θεατρικό Παιχνίδι σε παιδιά και εφήβους, με την Ευσταθία Λαγιόκαπα, από το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Καβάλας

Το βραβευμένο ντοκιμαντέρ των μαθητών από το Κορδελιό που αξίζει να δούμε όλοι μας

Ροή Ειδήσεων